cIMeC Home Page Enlish
"Dacia - Revue d'archéologie et d'histoire ancienne"


                      
Despre revista Dacia

    În 1924 vedea lumina tiparului primul număr al revistei "Dacia - Recherches et découvertes archéologiques en Roumanie", prima publicație de istorie veche și arheologie românească, cu articole scrise în limbi străine, purtând pe copertă drept fondator și director pe Vasile Pârvan. Visul lui Vasile Pârvan, părintele școlii românești de arheologie, a fost de-a crea în paginile revistei o tribună de expunere și un forum de dezbatere al tuturor problemelor cercetărilor arheologice desfășurate pe teritoriul României. Folosirea limbilor străine în redactarea articolelor și de asemenea a unui standard ridicat de calitate al materialelor publicate, în timp au transformat într-o marcă recunoscută pretutindeni, numele - Dacia. Din păcate evoluția revistei este marcată de numeroase sincope; seria veche inaugurată de Vasile Pârvan în 1924 se încheie cu numerele XI-XII pe anii 1945-1947 publicate în anul 1948, pentru ca noua serie să debuteze cu numărul I în 1957, cu ocazia aniversării a 65 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan. De atunci au fost publicate până în prezent 49 de numere. Structura publicației este în linii mari aceiași ca în 1924; articolele sunt grupate pe studii, rapoarte de cercetare, cronici arheologice anuale, rezumate, recenzii și prezentări ale unor lucrări de specialitate române și internaționale.

    De-a lungul anilor şi-au adus contribuţia în paginile revistei nume mari ale arheologiei româneşti: Vasile Pârvan, Ioan Andrieşescu, Ion Nestor, Vladimir Dumitrescu, Martin Roska, Dorin Popescu, Gh.I. Brătianu, Vasile Christescu, Theophile Sauciuc-Săveanu, Gh. Ştefan, P. Nicorescu, C.S. Nicolăescu-Plopşor, Eugen Comşa, D.M. Pippidi, Radu Vulpe, Grigore Florescu, Dumitru Berciu, Constantin Daicoviciu, Ion Barnea, K. Horedt, I.I. Russu, Bucur Mitrea şi mulţi mulţi alţii.

Despre proiectul de actualizare a indicelui revistei și de digitizare integrală a numerelor dintre 1924 - 1948
    Începând de la data de 05.06.2006 s-a început procesul de actualizare al indicelui revistei DACIA. Pagina anterioară a fost creată în anul 2001, când a fost expus on-line indicele publicaţiei, realizat într-o colaborare IAB şi cIMeC. Baza de date conţinea toate titlurile articolelor cuprinse în intervalul 1924-1998. În momentul de faţă, după actualizare, baza conţine 1.333 de înregistrări - titluri - şi a fost adusă la nivelul anului 2004-2005. Căutarea se poate face pe următoarele criterii: autor (dintr-o listă de aproximativ de 355 de nume), anul apariţiei sau numărul revistei. Cu această ocazie s-au făcut verificări ale tuturor titlurilor şi autorilor pentru corecţii, uniformizări de formă şi conţinut. De asemenea s-a modificat interfaţa pentru a conferi un design mult mai atrăgător acestei pagini.
    A fost iniţiat proiectul (finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor) de scanare şi procesare a seriei vechi din revista DACIA, respectiv al numerelor I-XII acestea devenind disponibile integral pe site-ul nostru. După o muncă laborioasă putem oferi celor interesaţi colecţia reîntregită (nici o bibliotecă nu avea seria completă deoarece numerele seriei vechi au fost editate într-un tiraj restrâns, iar unele volume aveau pagini lipsă). A devenit posibilă astfel consultarea rapidă şi mult mai eficientă a acestei bibliografii.
    Speram ca acest prim proiect al nostru să aibă succesul scontat în rândul vizitatorilor site-ului nostru specialişti, studenţi şi public larg pentru a continua ceea ce noi intenţionăm a fi o bibliotecă arheologică on-line.
    

Indicele revistei Dacia (1924 - 2005) (selectare după nume autori, număr de revistă, an de apariție)

______________________________________________________________________________