cIMeC Homepage
Etnografie

English Version

Adela Petre
O viață dedicată frumosului

Album de imagini

Flori pe pânza vremii
Adela Petre mesager se seamă al artei populare buzoiene, s-a născut la 10 iunie 1929 în comuna Pătârlagele, județul Buzău. La 70 de ani ai săi, este recunoscută pentru valoarea și autenticitatea creațiilor: piese de port popular, fețe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră.

Este membru al Academiei Artelor Tradiționale. Unele dintre creațiile sale, expuse în colecții muzeale din țară și străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în expoziții din Franța, Italia, Olanda, Grecia. Este un model de transmitere a meșteșugului deprins de la bătrâni și continuă să adauge flori la butoniera artei populare buzoiene.

Mi-a fost drag să învăț acest meșteșug
"Ca să pot spune ceva despre mine, despre dragostea pe care o port țesăturilor și cusăturilor cu motive culese de pe plaiurile natale, trebuie mai întâi să spun câteva cuvinte despre satul în care m-am născut și am copilărit - Valea Sibiciului, din Munții Buzăului. Lui, satului natal, oamenilor săi, femeilor mai ales, de la care am învățat foarte multe lucruri, le datorez cunștințele mele despre secretele acestei nepieritoare arte. Mi-a fost drag să joc și să cânt, să învăț meșteșugul țesutului și al cusutului. Toate le-am deprins de la bătrânii satului, de la bunica mea, Maria Mateescu. Dar, dacă am fost hărăziți cu fiorul acestui meșteșug, avem datoria sfântă de a-l lăsa moștenire celor care ne vor urma. Acum țes păr de capră și lână la război vertical, lucrez în culori naturale și dărăcesc singură materialele."

Cu o înțelegere perfectă a evoluției gustului contemporan, doamna Adela Petre realizează piese din păr de capră ce se integrează ambientului locuinței moderne. Covoare, carpete, păretare, alese într-o ornamentică originală și într-o îmbinare savantă a nuanțelor naturale ale părului de capră, reprezintă piese de referință pentru creația Adelei Petre, fie că îmbracă interiorul unei case, fie ca se constituie în exponatele de rezistență ale unor expoziții sau colecții.


Text: Ecaterina Dulcu; Web: Cornelia Călin - Constantin
Actualizare: 7 februarie 2001