siglafarmacie
Situatia Actuala

1. Muzeul de farmacie al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, Cluj-Napoca, custode dr. medic Eva Crişan. Este primul muzeu înfiinţat în România cu obiecte în majoritate cedate de Muzeul Brukenthal şi o parte din obiectele aparţinând farmaciei familiei G. Hintz înfiinţată în 1710, probabil cea mai veche farmacie, construcţie care se menţine şi acum. Este proprietate de stat. Este deschis publicului.

2.Muzeul de farmacie al Muzeului de Stat Brukenthal, Sibiu O parte din obiectele colectate după naţionalizare împreună cu inventarul farmaciei „La Ursul Negru" (proprietate a farmacistului Guido Fabritius, cu domiciliul în Germania) acum proprietate de stat şi care alcătuiesc inventarul actual al farmaciei - muzeu (custode farmacista Ban Minodora). Este deschis publicului. Este bine organizată, dar obiectele nu sunt studiate din punct de vedere farmaceutic, ca şi în cazul Muzeului de la Cluj.

3.Colecţia de istoria farmaciei din subsolul Muzeului Brukenthal, Sibiu. Este formată din obiectele rămase după alegerea celor mai reprezentative şi estetice piese şi predarea lor la cele două muzee descrise mai sus. Este o colecţie nestudiată şi depozitată cu obiecte depersonalizate şi probabil şi desperechiate. Din punct de vedere ştiinţific ştim că toate micile farmacii homeopate au fost grupate de farmacistul istoric I. Fr. Roth (1914-1977) şi depuse în Muzeul de Farmacie din Sibiu, lucru remarcabil şi bine făcut; Sibiul este oraşul unde a locuit Hahnemann, fondatorul homeopatiei ca ştiinţă. Nu ştim însă criteriile care au stat la baza distribuţiei celorlalte piese, între cele două farmacii - muzeu. Această colecţie poate constitui baza unui muzeu naţional de farmacie dar presupunem că nu ar fi suficientă deoarece sunt rămăşiţe şi probabil, cele mai recente din recolta anilor 1950-52.

[ Homepage | Situatia Actuala | Concluzii ]