HOME
FILARMONICA „GEORGE ENESCU” - BUCUREȘTI
[English Version] [ Stagiuni arhivate ]

Filarmonica din București a fost fondată în 1868 din inițiativa unui grup de muzicieni, în frunte cu Alexandru Flechtenmacher și Eduard Wachmann (după alte două tentative, în 1833 și în 1865). Actul de constituire este datat 29 aprilie 1868, când Societatea Filarmonică Română a susținut primul său concert, prezentând capodopere din creația clasică și romantică. În luna februarie a anului 1888, a fost inaugurat Ateneul Român, devenit de atunci simbol al culturii naționale. Primul concert susținut de Filarmonica din București sub această cupolă a avut loc la 5 martie 1889. Din acest an concertele filarmonicii vor avea loc în ambianța elegantă a sălii Ateneului, sală care, în perioada interbelică, a fost împodobită cu o superbă frescă, în aceeași perioadă fiind montată și orga (orgă Walker, construită din inițiativa lui George Enescu).

La conducerea Filarmonicii din București s-au succedat muzicieni de prestigiu: Eduard Wachmann(1868-1906, primul ei dirijor și director), Dimitrie Dinicu (1906-1920), George Georgescu (1920-1944; 1954-1964), George Cocea (1944-1945), Emanoil Ciomac (1945-1947), Constantin Silvestri (1947-1953), Mircea Basarab (1964-1968), Dumitru Capoianu (1968-1972), Ion Voicu (1972-1982), Mihai Brediceanu (1982-1990), Dan Grigore (1990), Cristian Mandeal (1991-).

Din 1955 Filarmonica din București poartă numele lui George Enescu. În compania Filarmonicii au evoluat, în concerte de neuitat, mai toate numele de referință ale veacului: Erich Kleiber, Herbert von Karajan, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Lord Yehudi Menuhin, George Enescu, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Dinu Lipatti, George Georgescu, Constantin Silvestri ș.a.

În sala Ateneului se desfășoară aproximativ 400 de concerte pe an, susținute atât de Orchestra Simfonică și Orchestra de Cameră, cât și de Corul Filarmonicii (înființat în 1950), dar și de numeroase formații camerale sau soliști de mare valoare. Calitatea orchestrei simfonice s-a afirmat, cu strălucire în concertele prezentate la Ateneu sub bagheta unor mari maeștri, dar și în turneele de anvergură efectuate în Europa - Italia, Germania, Spania, Portugalia - sau în Asia - Coreea de Sud, Singapore, Japonia.

Un aspect aparte în activitatea Filarmonicii "George Enescu" este reprezentat de înregistrările pe disc. Dacă sub bagheta lui George Georgescu s-au realizat numeroase discuri Electrecord, cuprinzând opusuri reprezentative din literatura universală (inclusiv integrala simfoniilor beethoveniene), în ultimii ani, dirijorul și directorul Filarmonicii, Cristian Mandeal, a marcat un moment extrem de important pentru afirmarea în lume a orchestrei, prin înregistrarea integralei creației simfonice și concertante de Brahms și integralei lucrărilor de George Enescu pe CD-uri editate la prestigioasa casă de discuri BMG Ariola. Astfel, seria discografică inaugurată în perioada interbelică prin înregistrările realizate cu participarea lui George Enescu este continuată și îmbogățită cu seturi de anvergură, prezente în marile centre ale lumii, alături de înregistrări ale celebrităților mondiale, semn că Filarmonica "George Enescu" din București este cotată printre cele mai bune ansambluri.

Din personalul artistic al Filarmonicii menționăm: dirijori - Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Iosif Ion Prunner (pianist și maestru de cor), soliști concertiști - Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Marin Cazacu, soliști instrumentiști - Nicolae Licareț, Aurelian-Octav Popa, Virgil Frâncu, Ion Ivan Roncea.

Text oferit de secretariatul muzical, 1996


[Filarmonici (Philharmonics)]
Copyright: cIMeC