ATHENA - Access to Cultural Heritage Network across Europe

Acces la reţele de patrimoniu cultural din Europa

 

ATHENA – Întrebări frecvente

Ce este ATHENA ?

ATHENA este un proiect al cărui scop principal este acela de diminua distanţa dintre conținutul real al muzeelor și Europeana (Biblioteca Digitală Europeană). Acest proiect este dezvoltat din actuala rețea de grupuri guvernamentale începută în 2001 cu proiectele MINERVA (http://www.minerva.org) și MICHAEL (http://www.michael.org) și continuă cu sprijinirea muzeelor în a oferi materiale către Europeana.

Ce este EUROPEANA ?

Europeana oferă un punct de acces multilingv unic către toate conținuturile de patrimoniu cultural de pe cuprinsul Europei. Utilizatorul poate accesa toate tipurile de media (video, audio, imagine, text) într-o singură căutare. În cadrul Europeana poți căuta printre milioane de obiecte digitale oferite de muzee, galerii, arhive, biblioteci și organizații audio-vizuale europene. Căutarea în Europeana este simplă. Întreabă-te doar cine, ce, unde sau când te interesează și tastează aceste cuvinte în modulul de căutare Europeana. Pentru mai multe informații, vezi http://www.Europeana.eu

De ce ar trebui muzeele să fie incluse în ATHENA ?

ATHENA este cel mai simplu mod prin care muzeul sau instituția publică poate sa-și publice si să-și promoveze conținutul digital în Europeana. Prin ATHENA resursele tale vor fi integrate cu mare uşurință cu cele ale instituțiilor surori de pe cuprinsul Europei, și instantaneu, făcute accesibile audiențelor la scară globală.

Ce sunt Europeana și ATHENA ?

Europeana și ATHENA sunt ambele proiecte susținute de Comisia Europeană. Ambele sunt dezvoltate cu scopul de a face accesibil instantaneu bogatul conținut din miile de memorii ale instituțiilor europene către publicul mondial.

De ce poartă ambele numele unor zeități ?

Zeița Europa reprezintă continentul în totalitatea lui, în timp ce ATHENA este zeița înțelepciunii, războiului strategic și actelor de eroism. Ambele zeițe împreună slujesc scopului de a aduce patrimoniul cultural european către cetățeni într-un mod ușor, intuitiv și coerent.

Cât de mult mă va costa ?

Statutul de membru al ATHENA este gratuit, iar costurile pentru muzeul tău poate fi măsurat în ore de muncă necesare pentru a încărca/uploada obiectele tale în ATHENA. Nu vei suferi nici un cost adițional odată ce te-ai alăturat Rețelei ATHENA.

N-am decât câteva obiecte digitizate, merită efortul ?

Da, bine-nțeles, fiecare obiect digital este important.

Este ATHENA pentru mine ?

Sigur ! Dacă deja te ocupi de obiecte digitale , sau ai de gând să digitizezi obiectele tale, indiferent de dimensiunea colecțiilor tale, instituția ta se va regăsi pe hartă.

Cine va vedea obiectele mele ?

Obiectele tale și descrierea lor odată introduse în ATHENA vor fi colectate și publicate în Europeana, unde oricine le va putea vedea. Utilizatorii pot accesa obiectul “original” care este accesibil pe situl instituției tale.

Îmi voi putea păstra drepturile de proprietate intelectuală ?

Fii sigur că se va acorda cea mai mare atenție drepturilor de proprietate intelectuală atât în ATHENA cât și în Europeana. Un ghid al Managementului Drepturilor Digitale ( DRM) va fi pus în circulație câtre muzeele membre care sunt asociate cu rețeaua ATHENA.

Trebuie ca obiectele mele să fie deja online ?

Pentru a deveni membru ATHENA nu este necesar ca obiectele să fie deja disponibile online.

Dacă nu, atunci unde vor fi ?

Va fi posibil ca un număr limitat din obiectele tale să fie introduse direct în repozitul ATHENA pentru ca să-i poţi evalua beneficiile.

Cine participă la ATHENA ?

În acest moment participă 35 de instituții în ATHENA : din Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie. Printre parteneri se numără șase ministere ale culturii, numeroase muzee și asociații culturale. Lista completă a participanților este disponibilă pe situl ATHENA și este în continuă extindere.

Ce alte beneficii voi avea de pe urma participării la Europeana ?

Europeana este principala inițiativă care culege, publică și promovează patrimoniul cultural digital în Europa. Prin diseminarea informațiilor despre obiectele tale culturale devii părtaș al acestei inițiative și vei avea acces la noi metode de a-ți promova instituția și conținutul ei.

Care este diferența între Europeana și MICHAEL ?

Atât Europeana, cât și Michael sunt arhive digitale de bunuri culturale. Dar în timp ce Michael se ocupă cu în principal cu descrierea colecțiilor digitale (seturi de obiecte având aceleași trăsături), Europeana oferă acces la obiecte digitale individuale.

Dacă mă înscriu în Europeana voi deveni automat și membru în MICHAEL ?

Nu, MICHAEL se ocupă cu seturi de obiecte și nu cu obiecte individuale. Dar ești binevenit să te alături și la MICHAEL. Este de ajuns să contactezi Asociația : http://www.michael-culture.org/pl/home E-mail: association@michael-culture.org.

Câte obiecte pot uploada în ATHENA ?

Nu există o limită a numărului de obiecte. Poți aduce câte obiecte dorești.

Vor exista informații despre obiectele mele în toate limbile europene ?

Mecanismele de căutare sunt disponibile în toate limbile europene, dar informațiile sunt disponibile în acest moment doar în limbile oferite de către muzee.

Trebuie să pun la dispoziție obiectele/informațiile mele atât către Europeana cât și către ATHENA ?

Bine-nțeles că nu. Poți oferi doar obiectele pe care le consideri potrivite pentru instituția ta.

Ce standarde trebuie să aplic ?

Aceasta este o problemă critică pentru toate muzeele din Europa și ATHENA este în curs de a pune la punct un ghid care să conțină un set comun de standarde recomandate pentru instituțiile culturale. Intenția noastră este de a lucra către convertirea automată a tuturor standardelor acceptate și utilizate în acest moment de muzee intr-un standard complet integrat Europeana. Elementele de metadate necesare sunt expuse în Elementele Semantice Europeana (Semantic Elements): http://dev.europeana.eu/public_documents/
Specification_for_metadata_elements_in_the_Europeana_prototype.pdf

Ce tipuri de obiecte sunt acceptate ?

Athena acceptă toate obiectele cu drepturi de autor aprobate aflate în muzeele din Europa.

Veți modifica informațiile mele în vreun fel ?

Nu vom modifica nici o informație oferită de membrii participanți dacă vor fi conforme cu standardele acceptate în mod curent.

Am oferit deja informațiile mele unui portal național, mă mai pot înscrie în ATHENA ?

Da, există un număr de grupuri de lucru care pot fi interesate de tine. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe informații.

Către ce fel de utilizatori mă voi adresa dacă ofer obiecte în ATHENA ?

Deja există o gamă largă de utilizatori interesați în portalul Europeana. Printre aceștia se numără cercetători, profesori, studenți, turiști. Cu siguranță îți vei regăsi proprii colegi acolo !

Ce fel de beneficii voi avea când voi deveni membru Europeana sau ATHENA ?

Prin oferirea accesului la obiectele tale digitale vei deveni automat o parte a acestor proiecte și vei descoperi noi moduri de a-ți promova instituții și conținutul ei. În plus, vei avea ocazia de a lua parte în dezvoltarea strategiilor europene privind standardele de metadate și politicile de partajare a acestora.

Cine din muzeul meu ar trebui să contacteze ATHENA ?

Aceasta depinde de politica managerială a instituției tale. Oricine poate lua legătura cu ATHENA, dar noi recomandăm s-o facă cineva cu putere de decizie în muzeul tău.

Cât timp va fi disponibilă Europeana ?

EUROPEANA este un proiect cu final deschis, susținut de Comisia Europeană și de Statele Membre Europene.

Dacă nu sunt un muzeu european, mai pot participa la Europeana ?

Dacă colecțiile tale au vreo legătură cu cultura europeană, ești bine venit să ne contactezi pentru discuții suplimentare.