al Asociatiei Europene a Arheologilor (EAA),
aprobat la Ravenna (Italia), pe 27 septembrie 1997
Preambul
Patrimoniul arheologic, asa cum este definit în Articolul 1 al Conventiei Europene pentru Protectia Patrimoniului Arheologic, este patrimoniul întregii umanitati. Arheologia este studiul si interpretarea acestui patrimoniu în beneficiul societatii în ansamblu. Arheologii sunt interpretii si administratorii acestui patrimoniu în numele semenilor lor, barbati si femei. Obiectul acestui cod este sa stabileasca normele de conduita pentru membrii EAA, pe care acestia sa le urmeze în îndeplinirea responsabilitatilor lor, atât fata de comunitate cât si fata de colegii de profesie.
I. Arheologii si societatea
Toate lucrarile arheologice trebuie sa se realizeze în spiritul Cartei pentru managementul patrimoniului arheologic aprobata de ICOMOS (Consiliul International al Monumentelor si Siturilor) în 1990.
Este o datorie a fiecarui arheolog sa asigure pastrarea patrimoniului arheologic prin orice mijloc legal.
În atingerea acestui scop, arheologii vor lua masuri active pentru a informa publicul larg, la toate nivelurile, asupra scopurilor si metodelor arheologiei în general si asupra unor proiecte individuale în particular, utilizând toate tehnicile de comunicare posibile.
Unde nu este posibila pastrarea, arheologii vor asigura investigatii care îndeplinesc cele mai înalte standarde profesionale.
În realizarea unor astfel de proiecte, de câte ori este posibil si în acord cu obligatiile contractuale pe care si le-au asumat, arheologii vor realiza în prealabil evaluari ale implicatiilor ecologice si sociale ale activitatii lor asupra comunitatilor locale.
Arheologii nu se vor angaja si nu vor permite ca numele lor sa fie asociate cu orice forma de activitate legata de traficul ilicit de antichitati si opere de arta, conform Conventiei UNESCO din 1970 privind mijloace de interzicere si de prevenire a importului, exportului si a oricarui transfer ilicit de proprietate a bunurilor culturale.
Arheologii nu se vor angaja si nu vor permite ca numele lor sa fie asociate cu orice activitate cu impact asupra patrimoniului arheologic care urmareste un profit comercial, obtinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatarii acestuia.
Arheologii au responsabilitatea sa atraga atentia autoritatilor competente asupra amenintarilor la adresa patrimoniului arheologic, incluzând jefuirea siturilor si monumentelor si traficul ilegal de antichitati, si sa utilizeze de toate mijloacele aflate la dispozitia lor pentru a se asigura ca autoritatile competente iau masuri în astfel de cazuri.
II. Arheologii si profesia
Arheologii vor lucra conform celor mai înalte standarde profesionale recunoscute de catre colegii de breasla.
Arheologii au obligatia sa fie la curent cu dezvoltarea cunoasterii si metodologiei din domeniul lor de specializare si din domeniile tehnicilor de lucru în teren, conservarii, diseminarii informatiei, altor domeniilor înrudite.
Arheologii nu ar trebui sa întreprinda proiecte pentru care nu sunt instruiti sau pregatiti adecvat.
Este esential ca înaintea oricarui proiect de cercetare sa se întocmeasca un plan. De asemenea, înainte de începerea unui proiect, trebuie luate masuri adecvate pentru depozitarea si gestionarea potentialelor descoperiri, mostre si înregistrari în locuri de depozitare cu acces public (muzee, colectii de arhiva, etc.)
Pentru toate cercetarile arheologice trebuie sa fie facute înregistrari corespunzatoare, într-un forma inteligibila si durabila.
Trebuie sa fie pregatite si facute accesibile comunitatii arheologice în ansamblu rapoarte adecvate ale tuturor cercetarilor, în cel mai scurt timp, prin medii de publicare conventionale si/sau electronice adecvate, având în vedere o perioada initiala de confidentialitate care sa nu depaseasca sase luni calendaristice.
Arheologii vor avea drepturi prioritare de publicare pentru cercetarile de care raspund pe o perioada rezonabila de timp, care sa nu depaseasca zece ani. Pe parcursul acestei perioade, vor face cât mai larg accesibile rezultatele cercetarilor lor si vor trata cu multa întelegere solicitarile de informatii de la colegi si studenti, în masura în care acestea nu contravin drepturilor prioritare de publicare. Când perioada de zece ani a expirat, materialele trebuie sa devina disponibile altora pentru analiza si publicare.
Trebuie sa se obtina permisiune scrisa pentru utilizarea de material original si sa se citeze sursa inclusa în orice publicare.
În recrutarea personalului pentru teme de cercetare, arheologii nu vor practica nici o forma de discriminare legata de sex, religie, vârsta, rasa, handicap sau orientare sexuala.
Managementul tuturor lucrarilor arheologice trebuie sa respecte normele nationale legate de conditiile de angajare si securitate.