english version

coperta

Harta Rin

Turnul si sant preistoric indicate prin diferente de sol

Santuri de tumuli detectate prin diferenta de crestere a vegetiei

Filon de lava. incinte patrate

Castru roman, santul circular al unui turn

- Aerial Archaeology
Research Group (AARG)
- European Landscapes:
Past, Present and Future
- Archéologie aérienne
- L’ Archéologie aérienne
- Aerial Photo Analysis and Aerial Survey
- Archives for the history of aerial archaeology in Central Europe
- Francesca Radcliffe

Un catalog de expoziţie şi o mică istorie:
Catalogul expoziţiei itinerante “Arheologia aeriană”,
cu o introducere de Dr. Irwin Scollar [Bucureşti 1975]
(facsimil digital)

Muzeul de Istorie din Roman

versiunea integrală (pdf 3 MB)

        Am găsit această broşură de care uitasem în biblioteca personală. Broşura nu era datată. Am făcut o mică investigaţie pe Internet şi am schimbat mesaje cu vechea mea cunoştinţă, domnul Dr. Irwin Scollar, care şi-a dat acordul de a publica textul pe web. Din aceste investigaţii, am reconstituit următoarele:

        Expoziţia de fotografii aeriene privind investigaţiile arheologice pe Valea Rinului a fost deschisă la Bucureşti, între 1973 sau 1976, cred că la Sala Dalles şi s-a bucurat de un mare succes de public, fiind una dintre puţinele expoziţii occidentale din acea perioadă de deschidere.

        Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, între 1971 şi 1976, era Dr. Erwin Wickert, care semnează şi prefaţa. Despre personalitatea diplomatului şi scriitorului Dr. Erwin Wickert (1915 - 2008), vedeţi necrologul din The Independent (19 iunie 2008): sau cel din Times Online (28 aprilie 2008), unde este şi o fotografie.

        Dr. Irwin Scollar (despre personalitatea excepţională a acestuia, care are origini în România pe linie maternă, deşi este născut la New York, a se vedea pagina personală) îşi aminteşte că a început să pregătească expoziţia privind primii patru ani de fotografiere aeriană în zona Rinului la începutul anului 1965.

Dr. Irwin Scollar

        Expoziţia a fost finanţată de Internationes, un compartiment cultural care ţinea de Ministerul de Externe german. Tot atunci a scris o broşură pentru expoziţie, în limba engleză, care a fost apoi tradusă în suedeză pentru prima vernisare a expoziţiei itinerante la Stockholm, în februarie 1966. Mulţi ani după aceea, Internationes a trimis expoziţia în multe ţări şi a tradus broşura în limbile locale. Domnul Scollar nu a mai fost ţinut la curent despre aceste expoziţii dar la întrebarea mea, a căutat în arhiva proprie şi a găsit un exemplar al broşurii în limba română, pe care îl primise şi de care uitase şi dânsul. Dr. Scollar a ţinut o serie de conferinţe în România în februarie 1973, dar nu îşi aduce aminte ca expoziţia să fi fost deschisă la acea dată, deci estimează că expoziţia trebuie să fi fost deschisă între 1973 şi 1976.

        În istoria sensibilizării publicului român faţă de utilizarea fotografiilor aeriene în cercetarea arheologică, acea expoziţie şi catalogul introductiv al Dr. Irwin Scollar de acum 35 de ani sunt o contribuţie pe care nu vrem să o uitam şi de aceea o restituim pe web digitizată.

Irina Oberländer-Târnoveanu
18 august 2009  

Studiul făcut în acest îndreptar a fost sprijinit de Deutsdle Forsdlungsgemeinsdlaft şi de Landschaftsverband Rheinland.
Textul s-a publicat cu sprijinul Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania.
Coperta: Kobern, Krs. Koblenz, 22. 6. 62, Photo SAN 12.
Incintă de mormînt pătrat cu şanţ.
Druck Druckerei Jungmann KG Goppingen

facsimil digital realizat de cIMeC - Institutul de Memorie Culturală
2009 

Profile
cIMeC - 2009