65. Fântânele, com. Matei, jud. Bistriţa-Năsăud
Punct: La Gâţa

Cod sit: 33701.05
Autorizaţia de cercetare sistematică nr. 92/2007
Colectiv: Dan Lucian Vaida (Muzeul Grăniceresc Năsăudean), Ioana Chira (UBB Cluj), George G. Marinescu (CMJ Bistriţa)

Înintervalul 16-30 august 2007, au fost reluate investigaţiile arheologice sistematice în perimetrul necropolei celtice de la Fântânele, punctul La Gâţa. Finanţarea cercetărilor aparţine, în totalitate, Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Excavarea pământului a necesitat un efort sporit, din cauza temperaturilor foarte mari şi a secetei prelungite din acest an. S-au trasat trei secţiuni paralele (S41, S43, S44), orientate SV-NE, cu o lungime de 35 m; şi o secţiune perpendiculară (S42), cu o lungime de 11 m. Lăţimea secţiunilor este de 1,5 m, iar a martorilor de 0,5 m, rezultând o suprafaţă cercetată de cca. 250 m2. În urma săpăturilor, au fost dezvelite încă cinci morminte celtice (M24-M28).
M24 - mormânt de incineraţie. Ad. de depunere: 0,40 m. Forma gropii funerare nu a putut fi stabilită. A fost recuperată o cantitate mică de fragmente de oase umane, fără alt material arheologic.
M25 - mormânt de incineraţie. Ad. de depunere: 1,10 m. Conturul gropii funerare nu a fost determinat. Resturile de oase umane au fost depuse pe fundul gropii. Inventar: vas mare lucrat la roată, recuperat fragmentar; brăţări din bronz, de tip La Tène timpuriu, cu capetele „în pecete”; fibulă fragmentară din bronz, de tip „Pauken”.
M26 - mormânt de incineraţie. Forma gropii funerare nu a fost determinată. Ad. de depunere: 0,55 m. Rămăşiţe de oase umane incinerate, amestecate cu cenuşă şi cărbuni, au fost găsite atât într-unul dintre vasele ceramice, cât şi pe fundul gropii, în două grămăjoare. Inventar: oală lucrată cu mâna (urnă funerară); vas lucrat cu mâna (de tip „clopot”), recuperat fragmentar; căniţă lucrată cu mâna; strachină lucrată cu mâna; fibulă de fier, fragmentară.
M27 - mormânt de incineraţie. Ad. de depunere: 0,55 m. Foarte probabil, groapa a avut o formă rotundă, nereuşindu-se însă stabilirea cu exactitate a conturului. Resturile de oase umane au fost împrăştiate în cuprinsul gropii. Ca inventar, a fost identificat un singur vas, lucrat cu mâna, depus fragmentar (vas de tip „clopot”).
M28 - a fost identificat la cca. 0,30 m sub M27. Ad. de depunere: 0,80 m. Pachetul de oase umane incinerate a fost depus în mijlocul gropii, între vasele de ofrandă. Inventar: vas mare de formă bitronconică, lucrat la roată; vas de formă bitronconică, lucrat cu mâna; strachină lucrată cu mâna; căniţă cu toarta uşor supraînălţată, lucrată la roată.
Pe ansamblu, campania anului 2007 nu a oferit foarte multe informaţii noi. Necropola nefiind epuizată, multe probleme rămân deocamdată deschise, fără răspunsuri finale. Nu au fost aduse date noi privind întinderea sitului. Complexele dezvelite în acest an se datează la sfârşitul La Tène-ului timpuriu şi începutul La Tène-ului mijlociu. În ciuda eforturilor, încă nu s-a reuşit identificarea aşezării contemporane cimitirului cercetat. Materialul arheologic rezultat a intrat în patrimoniul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, o parte din acesta fiind trimis la laborator pentru restaurare. La acelaşi muzeu se află şi documentaţia de şantier.

Bibliografie:
D. L. Vaida, Cimitirul celtic de la Fântânele (punctul „La Gâţa”) - informare privind cercetările arheologice, Arhiva Someşană 2, 2003, p. 11-18.
Idem, Cimitirele celtice din nord-estul Transilvaniei. Rit şi ritual funerar, Arhiva Someşană 3, 2004, p. 375-392.
Idem, Fibule descoperite în cimitirele celtice din nord-estul Transilvaniei (sec. IV-II î. Chr.), Arhiva Someşană 4, 2005, p. 9-21.
Idem, Zăbale celtice în descoperirile din nord-estul Transilvaniei (sec. IV-II î. Chr.), în Fontes Historie. Studia in honorem Demetrii Protase, 2005, p. 221-229.
Idem, Brăţări descoperite în cimitirele celtice din nord-estul Transilvaniei (sec. IV-II î. Chr.), Arhiva Someşană 5, 2006, p. 29-48.
Celtic finds in north-east Transylvania (IVth-IInd centuries B.S.), în Thracians and celts (Proceedings of the International Colloquium from Bistriţa 18-20 mai 2006), Cluj-Napoca, 2006, p. 295-323.

Abstract:
In the summer 2007, during the 7th campaign of archaeological excavations in the Celtic cemetery from Fântânele (Bistriţa-Năsăud county), „La Gâţa” point, were discovered another five cremation graves (the total number of graves is now 28). Together with human osteological remains, an important quantity of archaeological material was found: handmade and wheelmade pottery, bracelets and fibulae. The typological analysis of the graves inventories reveals that these could be dated in to Early La Tène (LTB2).