Descoperiri aparţinând culturii Gumelniţa pe Valea Mostiştei
de Valentin Parnic, Vasile Oprea, Gabi Dobre

Faza B1 a culturii Gumelniţa

                      Cercetare arheologică

           Descoperirile arheologice care aparţin culturii Gumelniţa, din Muntenia, deşi numeroase şi nu lipsite de interes, nu au beneficiat întotdeauna de atenţia cuvenită din partea specialiştilor. Multe dintre ele încă nu au intrat în circuitul ştiinţific, altele nu au fost publicate în întregime sau fără o încadrare culturală exactă.

            Mai mult decât atât, de multe ori, bazându-se pe informaţii verbale sunt menţionate numai toponimele, fără ca acestea să fie însoţite de o hartă cu localizarea în spaţiu a punctelor respective sau, măcar, de o minimă descriere a materialului arheologic.

            Pentru completarea repertoriului arheologic al judeţului Călăraşi şi pentru cunoaşterea descoperirilor care aparţin culturii Gumelniţa, de pe Valea Mostiştei, credem că nu este lipsită de interes publicarea unui repertoriu al acestora.

            Considerăm că nu întotdeauna materialul arheologic (ceramică) descoperit într-un anumit punct implică şi existenţa unei aşezări. Prin urmare, atunci când am avut dubii în privinţa atestării unei aşezări numai pe baza materialului arheologic (ceramică), ne-am exprimat îndoiala în ceea ce priveşte această clasificare.

            Valea Mostiştei - prezentare generală

            Valea Mostiştei face parte din subregiunea geomorfologică Argeş – Valea Sărăţii – Mostiştea, o câmpie de tranziţie între partea înaltă din vest şi cea joasă din est. Ea cuprinde cea mai întinsă câmpie de divagare şi zonă de tranziţie spre dealuri.

            Toate punctele cu materiale arheologice identificate se află pe terasele înalte din văile bălţilor formate de râul Mostiştea. Forma de relief predominantă este câmpia Mostiştei compusă din soluri aluvionare, nisipuri, depozite de loess şi aluviunile din zona inundabilă. 

            Nu vom discuta aici despre intensa locuire din Valea Mostiştei, de-a lungul timpului, ci ne vom opri numai la descoperirile care aparţin comunităţilor gumelniţene.

Sultana – Malu Roşu

            Pe tot cursul Mostiştei singura aşezare descoperită, până acum, datând din faza A1 a culturii Gumelniţa este cea de la Sultana – Malu Roşu. Aşezarea este situată pe terasa înaltă a Mostiştei, la 300 m sud-est de sat.

            Cercetările au debutat în 1923 sub conducerea profesorului Ion Andrieşescu şi au fost reluate mai târziu de un colectiv condus de Silvia Marinescu – Bîlcu.

            În cursul cercetărilor întreprinse s-a ajuns la următoarele rezultate:    Stratul de cultură măsoară 2,50/2,60 m – 4,00 m. La limita inferioară a nivelului vegetal au fost surprinse sporadic materiale Cernavoda II.

            Situaţia stratigrafică este următoarea:

1.    Nivelul Gumelniţa B1.

2.    Nivelul Gumelniţa A2.

3.    Nivelul Gumelniţa A1.

            Cel mai vechi nivel de locuire, ce aparţine fazei Gumelniţa A1, conţine puţin material arheologic. Vasele au fost lucrate, în majoritate, dintr-o pastă cu cioburi bine pisate şi nisip, acoperite cu un slip negru lustruit. Ca forme întâlnim: vasul bitronconic; castronul; vasul cu corp rotunjit. Predomină ornamentul realizat cu barbotină. Destul de frecvent apare pictura cu pastă albă, mai ales pe jumătatea superioară a castroanelor bitronconice şi pe suprafaţa interioară a străchinilor.

            Mai bine reprezentată este ceramica fazei A2. Formele predominante sunt castronul bitronconic; castronul tronconic de mici dimensiuni; strachina cu diferitele ei variante. Ca tehnici de ornamentare întâlnim excizia, incizia, barbotina, pictura cu grafit (mai rar).

            În urma descoperirilor din 1982, de la Sultana, s-a constatat că nu este vorba de o locuire foarte intensă. Sectorul de est, al aşezării, mai prielnic locuirii, pare să fi oferit spaţiu suficient pentru ridicarea locuinţelor, restul teritoriului putând fi folosit pentru adăpostirea animalelor şi ridicarea unor construcţii anexe în perioada cea mai intensă a locuirii, faza A2 a culturii Gumelniţa.

            Faza A2 a culturii Gumelniţa

            Locuirea gumelniţeană din valea Mostiştei capătă noi dimensiuni în faza A2 a acestei culturi. Astfel, aşezări din această fază întâlnim la Chirnogi, Lunca, Săruleşti, Şeinoiu, Făurei.

            Toate aceste aşezări sunt situate pe terasa înaltă a Mostiştei , dar în imediata apropiere a apei. Dealtfel, toate cele cinci aşezări au suferit distrugeri în urma eroziunii malurilor.

            Cu excepţia staţiunii de la Şeinoiu (unde au fost efectuate cercetări în perioada 1981 – 1984) toate celelalte aşezări sunt “virgine”.

            Zona Mostiştei a fost locuită de comunităţi destul de bine organizate, dacă ţinem cont de materialele descoperite în teren. Locuinţele erau construite din lemn şi chirpic ars, una sau două camere, dotate cu vatră sau cuptor. Inventarul arheologic este foarte bogat. Ceramica este deosebit de variată ca forme şi decor, întâlnindu-se vase de la cele miniaturale care par simple degetare, până la marile vase de provizii. Locuitorii văii Mostiştei se ocupau atât cu creşterea animalelor cât şi cu o agricultură incipientă. Predomină încă animalele sălbatice din familia bos, iar dintre cele domestice oaia şi câinele.

            Analizele preliminare arată că erau cultivate grâul, orzul, secara şi leguminoasele.

            Descoperiri Gumelniţa A2, au mai fost făcute la Boşneagu, Dorobanţu şi Tăriceni.

            Faza B1 a culturii Gumelniţa

            Faza B1 a culturii Gumelniţa este reprezentată pe valea Mostiştei de aşezările de la Măriuţa, Sultana – Malu Roşu, Sultana – Gheţărie, Ulmu – La Caraman, Ulmu, Vlădiceasca – Ghergălăul Mare.

Măriuţa
Măriuţa
Vedere dinspre lac
Vedere dinspre sat
Vedere de pe tell

            Aşezarea eneolitică de la Măriuţa, este situată pe terasa înaltă a Mostiştei, în punctul numit “La Movilă”, într-un cot de 180 ş, făcut de râu în dreptul satului.

            Cercetările au avut iniţial un caracter de salvare şi au debutat printr-un sondaj care urmărea să pună în evidenţă stratigrafia aşezării. Ulterior cercetările au căpătat un caracter sistematic, urmărindu-se dezvelirea întregii suprafeţe a satului eneolitic. În 1991 suprafaţa afectată de săpături era considerabilă, astfel că unul din obiectivele campaniei 2000 a fost cercetarea zonei sudice a satului eneolitic.

            Suprafaţa aşezării este săpată  în proporţie de 60 %.

            Stratigrafia, cel puţin aşa cum se prezintă până în momentul de faţă (după campania anului 2000), nu este complicată. După solul actual (vegetal), care pe alocuri nu depăşeşte 15 cm grosime şi care se prezintă sub forma unui sediment de culoare neagră cu o granulozitate mare, urmează stratul propriu-zis de cultură. Legat de compoziţia stratului vegetal, trebuie să facem precizarea că materialul ceramic, mai puţin cel litic şi osteologic, sunt acoperite de o crustă albă calcaroasă mai consistentă şi mai masivă decât la o adâncime mai mare.

            Stratul propriu-zis de cultură (N1), a fost surprins între - 0,35 / - 0,40 m şi  -1,55 m / - 1, 65 m, grosimea acestuia variind între 1,15 - 1,30 m. Acest strat are o culoare maronie cu mici granule calcaroase de culoare albă. Tot stratul are o granulaţie foarte fină. El nu a putut fi divizat din punct de vedere al succesiunii stratigrafice deoarece nu a apărut nici un complex şi nu am putut observa nici o situaţie deosebită. De altfel, Mihai Şimon menţionează că în acest strat “nu au apărut podini de locuinţe sau vetre”. 

            În ceea ce priveşte elementele culturii materiale, care au fost descoperite la Măriuţa, au confirmat faptul că ne aflăm, cel puţin în acest moment, în faţa unei comunităţi care aparţine fazei B a culturii Gumelniţa.

            Deşi marea majoritate a materialului din stratul vegetal aparţine tot culturii Gumelniţa, au mai apărut şi rare fragmente ceramice din perioada feudală târzie (sec. XVI - XVII).

            Ceramică. Unelte. Plastică

            Din punct de vedere tehnic ceramica este caracterizată de vase executate dintr-un lut bine ales şi frământat. Repertoriul formelor ceramice este deosebit de variat. În primul rând se remarcă, din punctul de vedere al frecvenţei, străchinile cu marginea îndoită în interior sau îngroşată în interior, precum şi cele cu umărul ascuţit. Castroanele  cu umărul carenat sunt destul de frecvente. Alte forme de vas pe care le-am întâlnit în cursul cercetărilor noastre sunt: vasele borcan, vasele piriforme, chiupurile, paharele, bolurile.

            Decorul este destul de sărăcăcios, de cele mai multe ori fiind reprezentat de barbotină organizată în vârci paralele oblice, orizontale sau verticale. Sunt întâlnite şi inciziile, exciziile, brâurile alveolate, canelurile adânci sub forma unor “benzi adâncite“. Un alt element care poate fi considerat şi decorativ, este cel reprezentat de proeminenţele simple sau duble. Fără îndoială că acestea au şi un rol funcţional. 

            Uneltele din silex sunt foarte numeroase, se ridică la peste 900, între care şi 12 topoare. Tipologic se menţin uneltele de bază: lamele, gratoarele, burinele.

            Din categoria uneltelor din piatră fac parte 42 râşniţe şi 7 herminete.

            O altă categorie de unelte este reprezentată de cele din os: străpungătoarele, spatulele, dăltiţele.

            Cel mai interesant obiect, din punct de vedere al rarităţii descoperirilor, îl reprezintă un împungător din cupru descoperit întreg şi cu mânerul din os. În secţiune acesta era dreptunghiular. Din categoria uneltelor din cupru fac parte şi 4 ace descoperite în cursul campaniilor 1984 – 1990.

 

            Plastica este reprezentată de 7 statuete antropomorfe, întregi şi patru zoomorfe, din lut precum şi 6 figurine antropomorfe din os.

            Sultana – Malu Roşu

            Aşezarea de la Sultana –Malu Roşu este situată pe un promontoriu înalt pe terasa Mostiştei, având o înălţime totală de 44, 6 m. Marea majoritate a materialelor B1 se află în stare fragmentară. Mai frecvent întâlnite sunt strachina cu diferitele ei variante, vasul tronconic cu gât înalt, paharul scund cilindric.

            Pe platforma joasă de pe malul apei, în punctul Gheţărie, sunt mai multe aşezări suprapuse, astfel nivelul inferior Gumelniţa B1, se întinde pe mal pe o lungime de 100 – 120 m, perturbat pe alocuri de locuirile ulterioare.

            Fragmentele ceramice descoperite provin, în totalitate, de la vase lucrate cu mâna, bine arse. Din punct de vedere al pastei acestea se împart în două categorii: lucrate neglijent dintr-o pastă grosieră şi altele modelate cu atenţie dintr-o pastă fină. Formele şi dimensiunile variază de la vasele de mari dimensiuni, pentru depozitare, până la străchini, pahare, castroane, boluri, capace etc. Ornamentarea vaselor este de asemeni variată. Cel mai des întâlnită este barbotina organizată, dar apare şi ornamentul spiralo-meandric realizat cu ajutorul liniilor incizate, pliseurile sau canelurile fine şi mai rar pictura.

            Au fost descoperite şi câteva unelte din silex (fragmente de lamă şi gratoare).

            În cazul aşezării de la Vlădiceasca – Ghergălăul Mare, situaţia este alta. Aşezarea se afla pe o insulă, astăzi acoperită de apele Mostiştei.

            Locuirea gumelniţeană se prezintă sub forma unei „depuneri de pământ brun - slab cenuşiu, lutos, alunar, afânat.”

            Locuinţa nr. 9 geto-dacă, este situată în S I –II, orientată sud-est – nord-vest şi are forma unui paralelogram. În colţul de est se află o groapă cilindrică “conţinând în majoritate ceramică şi silexuri specifice culturii Gumelniţa.”

            Materialul prezentat vine să completeze informaţiile despre cultura Gumelniţa în Valea Mostiştei, informaţii pe care sperăm să le îmbogăţim prin cercetările noastre viitoare.

 

            Bibliografie:

            P. Coteţ, Studii de geomorfologie integrată, Bucureşti, 1976, p. 682.

            C. Isăcescu, Cercetări Arheologice, VII, 1984, p. 27 – 45.

            George Trohani, Cercetări Arheologice, I, 1975, p. 151 – 177.