Indici și cataloage tematice

 

Aceasta trebuie să fie o listă sistematică a lucrărilor conservate īn muzeu și poate include fișe de prezentare a obiectelor. Lista poate fi organizată pe diverse criterii, cum ar fi, pe tipuri de obiecte, cronologic, tehnică artistică sau conform planului expozițional.

 

Cataloagele trebuie să ia īn considerare standardele descriptive propuse de organismele naționale și internaționale. Astfel bazele de date pot fi inter-operaționale cu alte baze de date analoage.

 

Mai jos sunt cāteva referințe la standarde

 

          Standarde internaționale și seturi de meta-date:

·         ICOM

·         Dublin Core

·         Getty Institute

Īn cazul cataloagelor accesibile ca baze de date, o atentă planificare a sistemului de căutare este foarte important. Acolo unde este necesar trebuie să existe legături cu alte sisteme complexe de date pertinente.

 

Scopul este de face din muzeu nu doar un simplu loc de conservare a memoriei și educației pentru cunoaștere, dar și un centru de cercetare și un pol activ al comunității științifice și universitare. Acest scop este atins prin oferirea ca serviciu a cataloagelor digitale, utile cercetării și specializării științifice.

 

Īn acest domeniu aplicațiile web joacă un rol central, acela de tezaur al conținutului muzeal și al posibilitățiilor infinite de a conecta fiecare obiect cu celelalte īn diverse medii culturale. Īn cazul muzeelor accesibilitatea online cel puțin a inventarului arhivelor istorice, a fotografiilor și desenelor etc., oferă un serviciu extern folositor și un ajutor activității din interiorul instituției.

 

Exemple online

·                     Tate Gallery, London
http://www.tate.org.uk/servlet/BrowseGroup?cgroupid=999999956  [ultima vizită 01-07-2009]

·                     Modern Art Museum, MoMa, New York
http://moma.org/collection/search.php  [ultima vizită 01-07-2009]

National Gallery, London
http://www.nationalgallery.org.uk/collection/default.htm  [ultima vizită 01-07-2009]