Al XVIII-lea Seminar Naţional de Etnoarheologie

Diana Bindea, Gospodărirea animalelor în aşezarea Wietenberg de la Derşida. Complexe de cult.

 

Satul Derşida (com. Bobota, jud. Sălaj) este situat pe râul Crasna din zona Dealurilor Crasnei. Materialul analizat de noi a fost descoperit în cursul săpăturilor arheologice de desfăşurate pe „Dealul lui Balotă” în 1999 şi 2000. Lotul faunistic este bine reprezentat numeric, 1695 de fragmente care provin în întregime din nivelul de locuire al culturii Wietenberg, faza a II-a.

Raportul dintre mamiferele domestice şi cele sălbatice este de 96,4 / 3,6 %. În cursul săpăturilor, au fost descoperite un număr mare de complexe: gropi, şanţuri, platforme, o locuinţă şi două complexe de cult (cel puţin pentru unul dintre ele caracterul cultic este, deocamdată, pus sub semnul întrebării).

Strategia de exploatare a bovinelor domestice în funcţie de vârsta la care au fost sacrificate evidenţiază faptul că bovinele au fost crescute şi pentru carne dar, mai ales pentru produsele lor secundare şi în scopuri utilitare. Ovicaprinele furnizau carne şi lapte, iar suinele erau pentru carne şi grăsime, fiind sacrificate, în marea lor majoritate, până la vârsta de 2 ani, când atingeau greutatea optimă.  

Estimarea cantităţii de carne evidenţiază faptul că bovinele furnizau 62,6 % din cantitatea de carne, urmate de suine - 15,5 %, ovicaprine - 7,9 % şi cal – 6,5 %. Vânatul asigura o cotă destul de redusă, 7,21 % în cadrul dietei populaţiei.

Analogiile cu alte eşantioane arheozoologice aparţinând bronzului mijlociu evidenţiază faptul că Derşida este una din aşezările cu cea mai mică pondere a mamiferelor sălbatice, iar din punct de vedere al mamiferelor domestice se remarcă diferenţele cele mai mici de procentaje între principalele specii exploatate: bovine, ovicaprine, suine.

Cota speciilor de pădure este mai redusă, 0,7 % decât cea a speciilor de lizieră, 1,1 % şi eurioece 1,5 %.