Al XVIII-lea Seminar Naţional de Etnoarheologie

Aspecte ale cercetării obiceiuriloe în lumina descoperirilor arheologice.

Panfil Bilţiu

           

            Etnologii au fost multă vreme rezervaţi în privinţa studierii din perspectivă istorico-arheologică a tradiţiilor populare, cu toate că o serie de aspecte, printre care obiceiurile agrare, de înmormântare şi de naştere, cel puţin printr-o parte dintre elementele lor, pot fi cercetate şi din punct de vedere al pre- şi proto-istoriei.

            Lucrarea tratează câteva din obiceiurile populare din micro-zona din Ţara Lăpuşului (Fărcaşa, Sălsig, Ulmeni, Ţicău, Tămaia, Sârbi), care coboară în timp câteva milenii. Astfel, în ritul înmormântării unor meseriaşi se depun în mormânt ustensilele şi ofrandele specifice ocupaţiilor avute, întocmai ca în epoca tracică, fiind legate de aceleaşi credinţe în nemurirea sufletului şi în Post-Existenţă. Multe din elementele de ritual, începând de la pregătirea mortului şi până la depunerea în mormânt, sau chiar pomenirile periodice, au similitudini cu ceea ce s-a întâmplat din preistorie încoace, cum ar fi „spartul ritualic” al unui vas, sau banchetul funerar.

            Putem să afirmăm că în cultura noastră populară există „încă” multe reminiscenţe din cea a strămoşilor milenari, care aşteaptă să fie cercetate şi studiate mai îndeaproape.