cIMeC Homepage
Monumente

A fost odată ca niciodată un calugăr ce a găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unui mare stejar și aceasta i-a spus: "Dorința mea este ca tu să zidești aici, pentru mine, o mănăstire din acest copac". Iar călugărul pustnic a făcut pe acel loc o bisericuță numai din lemnul acelui stejar.

Clic! pentru a vedea imaginea marita Aceasta este "Bisericuța Dintr-un Lemn" - monument istoric din secolul al XVII-lea, situat la 26 km de Rm. Vâlcea, în comuna Frâncești, separat prin dealurile vecine de mănăstirile Surpatele și Govora. Ascunsă și păzită de "stejari seculari", aidoma celui din care a fost zămislită, Mănăstirea Dintr-un Lemn încântă ochiul trecătorului și dăruiește bucurie sufletelor ce zăbovesc la adăpostul zidurilor ei; este, în același timp, loc de rugăciuni pentru aviatori și marinari. Bisericuța este lucrată din bârne groase de stejar, încheiate în coadă de rândunică; are o formă dreptunghiulară, cu absida altarului decrosată, cu o lungime totală de 13 m, lățime de 5,50 m și înaltă de aproximativ 4 m. Este înconjurată la exterior de un brâu în torsadă, săpat în grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fără turlă.

Clic! pentru a vedea imaginea marita Icoana miraculoasă a Maicii Domnului, de care este legată înființarea acestui sfânt așezământ monahal, este păstrată cu multă venerație în iconostasul bisericii mari (de piatră) din incinta principală și ea reprezintă cel mai valoros obiect istoric și de artă al Mănăstirii Dintr-un Lemn. Se pare că a fost lucrată înainte de anul 1453, la Bizanț sau la Muntele Athos, după o altă imagine mai veche. Clic! pentru a vedea imaginea marita Totuși, felul cum a ajuns la noi, rămâne încă învăluit în umbră în comparație cu numeroasele edificii religioase ridicate de Ștefan cel Mare în Moldova sau de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu în Muntenia, bisericile și mănăstirile rămase de la Matei Basarab - cum este și Biserica de zid din interiorul complexului - sunt mai simple. Stilul lor este mai modest, mai apropiat de cel popular, mai ușor de înțeles. Armonia proporțiilor și peisajul în care sunt situate le dă monumentalitate și frumusețe.

Se pot spune multe despre acest loc unic în țara noastră, dar cuvintele cu greu pot exprima ceea ce doar ochii și sufletul pot simți. Treptele ce duc până la Mănăstirea Dintr-un Lemn și trec pe lângă cei cinci stejari seculari te fac, parcă, să ajungi mai aproape de cer, de liniste, de pace. Nu ne mai ramâne decât "sa încalecăm pe-o șa" și sa pornim în căutarea locului de basm ce "dacă n-ar fi, nu s-ar povesti".




text: Dr. Odilia Sipos; web: Cornelia Calin
Actualizare: 19 Aprilie 1999.