ARAD.
Numele ar proveni de la un onomasticon de forma Urod - Orod, considerat a fi de origine maghiară, cu rădăcina ur, însemnând domn . Prima cetate, cea legată de comitatul de castru, a fost unanim localizată în sud-vestul localității Vladimirescu (fostă Glogovăț), din vecinătatea orașului, la șapte kilometri de centru, între șoseaua Arad - Deva și malul drept al Mureșului, pe un grind natural aflat între două foste brațe ale Mureșului (Fig. 3).
Fig. 3. Amplasarea cetății de la Arad-Vladimirescu
În microtoponimie, locul s-a denumit "șanțuri". Poziționarea ei, relativ depărtată de orașul actual, nu este în dezacord cu alte fortificații arpadiene pe care le cunoaștem. Teritoriul încă slab populat, avusese inițial denumiri geografice mai cuprinzătoare, care, odată cu înmulțirea populației și a așezărilor, a fost ulterior desemnat cu alte numiri, mai detaliate. Spre analogie, amintim cazurile Clujului, unde fortificația veche s-a ridicat la Mănăștur, devenit apoi sat separat, al abației și conventului benedictin, sau cel al Turzii, unde prima fortificație a fost așezată la Moldovenești (l. maghiară Várfalva = Satul cetății).
Are o formă ușor trapezoidală, cu baza mică îndreptată spre vest. Planul ei general îl cunoaștem în două variante, dintre care una, publicată de către Liviu Mărghitan, cu concursul unuia dintre autorii cercetărilor arheologice, conține atât profilul, cât și amplasarea secțiunilor și o mică tentativă de reconstituire (Fig.4). Valurile de pământ, vizibile la est, nord și sud, au fost mult aplatizate de către lucrările agricole, până la înălțimea de 1-2 metri. Dimensiunile laturilor sunt de 100 x 120 x 160 x 160 m, închizând o suprafață ceva mai mare de două hectare. Cercetările arheologice din fortificația de la Vladimirescu au debutat în anul 1975, la inițiativa Muzeului județean Arad. Ele au continuat apoi circa patru ani. Rezultatele lor sunt suficient de bine cunoscute.
Fig. 4. Planul cetății și al secțiunilor arheologice de la Arad-Vladimirescu
Au fost secționate laturile de nord, est, vest și sud ale fortificației. S-au constatat două etape mari de funcționare. Valul inițial avea lățimea de 8-10 m și o înălțime păstrată de 1,20-1,30 m. Soliditatea acestui val era asigurată de bârne de 0,15-0,20 m grosime, dispuse într-o rețea, umplută cu pământ bătut, de diferite consistențe. Bârnele transversale se aflau la o distanță de circa 2-3 m una față de cealaltă. Suprafața exterioară era acoperită cu același tipuri de bârne. Pe latura de sud, în apropierea Mureșului, valul, construit în același tehnică, a avut o lățime ceva mai mică, de 0,90-1 m. Inegalitățile dimensiunilor nu trebuie să ne ducă cu gândul la o succesiune cronologică largă. Ele au rezultat din oportunitatea amplasării unor elemente cu eficiență diferită, în locuri cu vulnerabilitate variabilă. Deasupra au fost sesizate urme de la incendierea palisadei. Potrivit unei opinii mai vechi, păstrată în circulație la noi, doar de către Liviu Mărghitan, arderea acestui val ar fi fost intenționată, pentru mărirea solidității sale . Ar fi existat, ceea ce o literatură mai veche denumea a fi "cetăți de țiglă" sau "vitrificate" (l. germană Brandwälle). La această opinie s-a renunțat, în măsura în care a fost găsită explicația corectă a pătrunderii aerului în adâncimea valului, pentru realizarea arderii la roșu.
Refacerea valului ars a fost rapidă, deoarece, așa cum au constatat arheologii, scurgerile în șanțul de apărare primar au fost foarte subțiri (0,15-0,20 m). Al doilea val a fost mai înalt și mai lat decât primul. A fost construit peste și în spatele primului. În locul unde a fost tăiat, el avea lățimea de 12,75 m, iar înălțimea păstrată era de 1,40 m. În locul palisadei casetate a fost construită o palisadă cu bârne, groase de 0,30-0,40 m, așezate la distanțe inegale, dar înfipte la adâncimi apreciabile (într-un loc, una dintre ele avea aproape doi metri.
În fața valului a existat un șanț nou, pământul rezultat din excavarea sa fiind utilizat pentru construcția valului. A cunoscut și el două faze, însă doar pe latura de nord, căci spre sud curgea un braț al Mureșului. Primul șanț a avut fundul în formă de albie, la o adâncime de 1,40-1,60 m față de nivelul de călcare contemporan. În interior, spre buza șanțului a fost descoperit încă un șir de pari, dispuși oblic, la 50-600. A existat și o bermă. În faza a doua, șanțul a fost îngustat și adâncit, cu terminația în ic. La gură avea o lățime de 4,50 m, iar adâncimea depășea 2,50 m (dincolo de care a apărut apa freatică) .
Deși autorii cercetării arheologice susțin faptul că există câteva morminte săpate în straturi de pământ scurse din valul de pământ, numai după părăsirea cetății, contemporaneitatea cimitirului cu fortificația este totuși de admis. Este posibil, ba chiar probabil, ca și la alte fortificații contemporane, că fortificația să fi fost scoasă din uz în timpul funcționării cimitirului. Din cele aproximativ 400 de morminte, unele au ca inventar cercei de tâmplă cu capetele terminate în forma literei S, inele răsucite din bronz și argint, mărgele de lut și sticlă. Monedele funerare aparțin regilor Petru, Andrei I și Bela I ai Ungariei (secolul al XI-lea).
Nici un izvor cronistic nu menționează fortificația în legătură cu evenimente istorice timpurii, legate de principatele lui Glad sau Ahtum. În consecință, pentru datare, s-au avut la îndemna câteva fragmente ceramice găsite în umplutura primului val. Ele au fost considerate ca datând din secolele IX-XI. Monedele mormintelor dovedesc că cetatea era utilă în secolul al XI-lea. Așezarea, probabil contemporană, care exista la nord de cetate, a fost datată în secolele XI-XII.
Comitatul regal a luat naștere la o dată neprecizabilă, probabil desprinzându-se din comitatul mai mare, întemeiat anterior, al Cenadului . Dar, pentru funcționarea sa mai presus de orice îndoială, pledează amintirea elementelor umane care compuneau sistemul comitatului de castru. În anul 1177, teritoriul deținut de cetate este confirmat . La 1213 erau menționate categorii de slujbași din structurile cetății: Basu hotnogul (comandantul oștirii), Nuhu, Bayr, Belche și Kelemin, sutași (centurioni), alături de alți iobagi ai castrului și oameni (castrensi) . Numele ascund probabil etnii diverse ori o onomastică desuetă, ulterior tot mai conformă cu cea creștină. Abia din anul 1240 dispunem de prima atestare a unui comite de Arad. Cu alte prilejuri, erau amintite sate care făceau ori făcuseră parte din pământul cetății (terra castri) . Ultima atestare care mai amintește de elementele umane care gravitaseră lângă cetatea deja scoasă din funcție, pare să dateze din anul 1311, atunci când sunt menționați trei iobagi de castru (iobagionibus castri Orodiensis), într-un act eliberat de Dominic, castelan de șoimoș și comite de Arad .
Datele cronistice relatează despre dieta regatului care a avut loc lângă cetate (probabil în anul 1132), în vremea regelui Bela al II-lea (1131-1141) . Cu același prilej, regina Elena, a dispus masacrarea tuturor celor care fuseseră implicați în orbirea soțului ei, în timpul domniei regelui Coloman Cărturarul. Importanța sa a fost mărită prin prezența portului de sare, menționat la 1183, și a prepoziturii închinată Sfântului Martin. Creșterea rolului celei din urmă a fost invers proporțională cu decăderea și dispariția cetății. Este deci foarte posibil ca cetatea de la Vladimirescu, vechiul Orod, să nu mai fi fost în uz la data marii invazii a tătarilor (1241). Fenomenul nu este unic. Să ne amintim, din nou de Cluj-Mănăștur, unde, la fel, fortificația și-a diminuat rolul, până la zero, în condițiile predării ei către călugării benedictini.
Pare destul de cert faptul că vechea cetate a fost înlocuită cu o alta, construită în alt loc, din materiale de altă natură, doar în secolul al XVI-lea. În lipsa oricăror altor date, am putea presupune că noua cetate s-a construit, într-adevăr, doar atunci, căci în secolele XIV-XV, nu se fac mențiuni despre vreo cetate la Arad, nici măcar despre un oraș important . Lucrurile se confirmă dacă recurgem la informația lui Anton Verancsics, care relata că la 1550 turcii au cucerit ușor Aradul pentru că nu avusese nici valuri, nici ziduri . După toate probabilitățile, inițiatorii noii constructori au fost turcii. Importanța cetății pare să nu fi fost una deosebită, la 1590/91, se găsea în ea o garnizoană de doar 32 de oameni . Din acest motiv, a fost ușor cucerită de ardeleni, în 1595. La sfârșitul secolului al XVI-lea fortificațiile prezente au fost refăcute grabnic, sub conducerea castelanului Szelestey János, într-o tehnică cu "cărămizi de iarbă" (brazde de pământ cu iarbă) . Ceea ce avem acolo nu este altceva decât atestarea vechii tehnici romane a lui opus cespiticius. Informația este rară și prețioasă. Aradul a fost cedat din nou turcilor de către principele Gabriel Bethlen, la 1616. Trupele lui Gheorghe Rákóczi al II-lea o incendiază . Relatarea lui Evlia Celebi, mai adaugă faptul că "zidurile", probabil refăcute după ultima distrugere, erau din șiruri de bârne umplute cu pământ, iar la sud, lângă poarta, se găsea un turn de lemn. Cucerită de Habsburgi (decembrie 1685), a fost reparată în anii 1698-1701, după planurile lui Georg Johann Haruckern . Curuții lui Francisc Rákóczi al II-lea nu au reușit, în anii 1707 și 1708, să o cucerească.
Fig. 5. Amplasarea vechii cetăți a Aradului și a cetății Ciala
O astfel de cetate, construită pe o insulă a Mureșului, este schițată pe mai multe planuri din secolul al XVIII-lea (1707, 1750, 1775). Forma ei a fost dreptunghiulară, cu bastioane pe colțuri. Avea trei porți, protejate de valuri de pământ semicirculare, de la care porneau tot atâtea poduri peste Mureș. Planimetria desenată în secolul al XVIII-lea conturează o fortificație tipică pentru secolul al XVI-lea, cu bastioane în stil italian nou. A doua cetate a Aradului a fost înlocuită treptat, după anul 1763, până la 1783, de o construcție cu totul nouă, realizată după planurile arhitectului Filip Ferdinand Harsch. Este singura fortificație construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea . În timpul construcției sale, au fost opinii militare care au solicitat mutarea orașului. Decizia contrară, care a salvat actuala topografie, i-a aparținut împăratului Iosif al II-lea, care a vizitat de mai multe ori locurile . Odată cu apariția ei, au dispărut din teren toate urmele cetății precedente. Nici un fel de investigații nu s-au mai făcut pentru identificarea urmelor cetății vechi și vieții sale.