NĂDAB (com. Chișineu-Criș).
Localitatea, cu nume de origine slavă, se află la sud de orașul Chișineu-Criș, în vecinătatea cursului Crișului Alb, lângă drumul medieval care lega Oradea de Arad (Fig. 20).
Fig. 20. Amplasarea fortificației de la Nădab
A aparținut familiei Nadaby. A fost menționată doar la 1481. Este posibil ca ea să se fi dezvoltat dintr-o curte nobiliară (castellum).
Pe o hartă de secol XVIII este plasată pe malul drept al Crișului Alb, înconjurată cu șanțuri cu apă. Suprafața ei era împărțită în două, una mai mică către est, cea mai mare către vest, despărțite de un val și un șanț . Descrierea urmelor cetății nu a fost verificată în ultimul timp. Materiale arheologice foarte bogate au fost mereu scoase la iveală. Cele care au ieșit în anul 1878, au răzbătut până la noi. Se compun din cahle figurate (unele dintre cele mai frumoase descoperite pe teritoriul județului), arme și ceramică comună , toate împreună, pot fi ușor asociate cu castelul și curțile medievale. Printre cele mai frumoase piese se remarcă un călăreț cu șoim și o altă piesă cu tăietori de pădure (Fig. 21).
Fig. 21. Cahlă cu vânător cu șoim, descoperită la Nădab (după Márki S.)