ȘIRIA (Világos = Luminoasa, l.magh.).
Este situată și ea, ca și Pîncota, pe traseul drumului de la Lipova, la Oradea (Fig. 19).
De la începuturile ei documentare (prima mențiune din anul 1318), a fost o cetate regală, din secolul al XIV-lea. Primul ei castelan a fost un personaj istoric important, care, în persoana lui Desideriu Hédervári, îl întrunea și pe judele curții reginei și pe comitele de Sopron . În același secol, mai precis la 1362, există o atestare a unei porunci regale prin care cnezii români condiționari, împreună cu toți oamenii și slugile lor, erau convocați la ostășire . A fost legată mereu de demnitatea de comite sau vicecomite de Zarand. Regele Sigismund de Luxemburg o dăruiește, în anul 1390, comitelui de Timiș, Ladislau de Sáró, dar, imediat în anul următor a luat-o înapoi printr-un schimb făcut cu cetatea Güssing (Németújvár, din Austria actuală). șirul castelanilor ei este consecvent, în primele decenii ale secolului al XV-lea. În 1439 a fost dăruită, laolaltă cu domeniul ei, despotului sârb Gheorghe Brancovici, de către regele Albert de Habsburg. Cetatea urma să-i servească drept rezidență nouă, după pierderea țării sale, supuse de turci, și cedarea ultimelor sale stăpâniri, regatului maghiar. În februarie 1441, regele Vladislav I, ca urmare a războiului civil și a redistribuirii domeniilor în funcție de victoria sa, o atribuie comitelui de Arad, Ladislau Mároti, printre altele și ca răsplată a faptului că cetatea, împreună cu districtele Arăneag, Cladova, Căpîlna, Ciuci, Rîu Alb, Hălmeag și Ribița, cum omnibus castrensibus valahis, fusese scoasă din mâinile dușmanilor regelui . Despotul sârb s-a conciliat însă repede cu noul rege și și-a recâștigat moșiile, printre care se afla și cetatea noastră. Apoi, de la 1444, șiria a devenit a Hunedoreștilor, înstăpâniți acolo oficial, în anul următor. Aranjamentul, probabil forțat, a fost, prin aceleași mijloace, desfăcut probabil cu ocazia captivității lui Ioan de Hunedoara, la despotul sârb, imediat după bătălia nenorocită de la Câmpia Mierlei (1448). Cert este că în 1450, Brancovici este atestat acolo ca stăpân . O reglementare între familia lui Brancovici și Ioan de Hunedoara, era semnată în fața palatinului în anul 1451. Prin ea se prevedea că dacă căsătoria lui Matia, viitorul rege, nu se efectua, cu Elisabeta de Cilli, nepoata despotului, în anul 1453, atunci moșiile lui Brancovici, printre care se afla și cetatea șiria, urmau să treacă, de drept, în stăpânirea guvernatorului . Guvernarea despotului a continuat o practică care, în cazul șiriei, a fost instituită prin numirea, cândva prin anul 1404, a lui Dimitrie, fiul regelui sârb Vucașin, în calitate de comite de Zarand și castelan de șiria. În timpul lui Brancovici, castelani și vicecastelani sârbi și români, sunt atestați în persoanele voievodului ștefan (1441) sau Wlathko și Braysla (1453) .
După 1456, a aparținut cumnatului guvernatorului, Mihail Szilágyi. Nepotul său, Matia, i-a confirmat-o îndată după ce s-a urcat pe tronul Ungariei (1458). De la el și văduva sa, Margareta, va ajunge mai întâi la fisc, în zălog (1461), apoi în mâna Báthoreștilor (1464). Recăsătorindu-se, Margareta a transferat un timp cetatea în patrimoniul familiei Bánffy . Frații Andrei, ștefan, Ladislau, Paul și Nicolae Báthory au preluat apoi cetatea. ștefan Báthory nu era altul decât voievodul Transilvaniei, unul dintre artizanii victoriei de la Câmpul Pâinii (1479). La sfârșitul secolului al XV-lea, probabil deja în mod tradițional, mai mulți localnici români sunt implicați în administrarea ei. La 1493, castelan este un Bogdan, iar provizor, voievodul de Hălmagiu, Ladislau Moga. Cel din urmă va mai fi menționat, în aceeași calitate, și în anii următori .
Se bănuiește că a fost și ea ocupată de răsculați, în anul 1514. În anul următor, un document dezvăluie starea jalnică a cetății și a locatarilor ei . La 1525, un vast urbariu ne oferă date de mare importanță privitoare la cetate și domeniul ei de 121 de sate, cu 2038 de supuși. Cu acest prilej cunoaștem existența unor libertini călări, unui servitor al cetății, a unui grădinar, posibil un tunar, mercenari. Sunt detaliate dările care întrețin viața cetății și a comandantului ei. În sfârșit, documentul mai scoate la lumină întreaga organizare a comunităților românești aflate pe domeniu, cu voievozii, crainici, cnezi, juzi și iobagi . Ioan Zapolya o confiscă de la Báthoreștii credincioși Habsburgilor și o donează, episcopului de Oradea, Emeric Czibák, în 1526. Asediul, organizat în 1528, cu ajutorul unor trupe turcești a fost un eșec. Noul stăpân nu și-a ocupat cetatea datorită credinței garnizoanei. Comandantul garnizoanei purta numele de Balica. Abia în 1529, datorită unui șiretlic al unui preot local, cetatea a fost trecută în seama noului stăpân. După moartea regelui Ioan Zápolya, cetatea a intrat în mâinile lui Francisc Pathólcsy. La 1551, cetatea a revenit principatului Transilvaniei. Andrei Báthory a fost stăpân al cetății în anul 1561.
Prima ocupație otomană survine la 1566, prin trupele lui Pertaf pașa. A fost și ea recucerită în 1595. În episoadele de atunci sunt implicați, din nou, mici nobili români din vecinătăți, care se aflau în compunerea garnizoanei . Luptele au continuat an de an, între tabăra creștină și cea musulmană. Unele asedii se derulează fără rezultat (1606, 1613). A fost cucerită de turci în 1607, apoi o aflăm din nou în mâini ardelene la 1615, ca apoi să fie deținută de către turci până la mijlocul veacului. Ardelenii rămân în ea doar în intervalul anilor 1650-1657 . Stăpânirea turcească va fi menținută până la sfârșitul secolului al XVII-lea (1693).
Se pare că fusese într-o stare foarte bună în secolul al XVIII-lea. Ocuparea ei de către răsculații din anul 1784, a determinat trupele habsburgice să o bombardeze cu artileria, transformând-o în ruine . Folosirea ei ca loc pentru refugiu de răsculați ori lotrii a continuat și în secolul al XIX-lea .
Cetatea a constituit centrul unui domeniu feudal care, pe lângă satele din jur, mai deținea controlul unor mine de aur, argint și cositor, a unor spălătorii de aur și argint din râurile domeniale .
Se află la est de comuna șiria, pe dealul "Cetății" (Pl. 5. a-b). Are o formă neregulată,
Fig. 23. Planul cetății șiria
compusă din trei părți distincte, dezvoltate de o axă est-vest. Partea cea mai veche se găsește în centru, situată pe un pinten stâncos, mai înalt decât celelalte componente ale cetății (450 m). La extrema de est a acestei părți, mai păstrează urma unui turn, probabil vechiul donjon . Sunt conservate doar mici fragmente din laturile sale de nord și est. Elevația a fost ridicată cu subțierea treptată a grosimilor. Înainte de anul 1918, colțul la care ne referim a fost mai înalt, dar, în timp, a fost surpat de căutătorii de comori. În interior, în structura compactă a grosimii zidului, se păstrează urma a două perechi de bârne, cu rosturi de tiranți. Turnul nu mai conservă nici un fel de elemente din vechile sale deschideri.
Turnul central a fost înconjurat de o incintă. O delimita și o apăra totodată, spre calea de acces, din est. A fost așezată, ca toate celelalte ziduri, de altfel, direct pe stâncă. Spre nord, zidul de curtină se afla la o distanță foarte mică de turn, distanță care, într-o altă fază, a și fost umplută cu zidărie, pentru a mări rezistența la șocul proiectilelor. Incinta evolua mai mult spre vest, închizând un spațiu aproximativ dreptunghiular (aproximativ 50 x 15 m). Se conservă mai mult elemente din zidurile de nord (Pl. 7. a). Grosimile pe care le înregistrăm sunt acelea ale unui zid primar, cu lățimea de 1,60 m, la care s-a produs o adosare până la 2,40 m. Pe paramentul sudic, interior, al acestui zid, se identifică trei nivele de spații pe verticală. Există doar urme de goluri de ancadramente, fără ca profilaturi să mai existe (Pl. 8. a). Două se prezintă sub forma unor spărturi triste. La extrema dinspre vest, elevația conține arcul de descărcare al unei a treia deschideri. În exteriorul acestei laturi, spre extrema de est, iese din linia paramentului, o amenajare de latrină. A fost sprijinită pe două blocuri masive de piatră, cioplite paralelipipedic, puse în consolă, peste care s-a ridicat o nișă, închisă în partea superioară cu cărămidă, probabil romană, ca și cele două blocuri cioplite (Pl. 6. b). Spre est, incinta superioară se închidea cu un zid lung, aproximativ paralel. Conservarea sa este foarte deficitară. Grosimea este contrastantă față de cea opusă (1 m). În partea sa mediană, se conservă câteva resturi de construcții, din care s-au păstrat doar trei fragmente mai înalte, cu urme de bârne de la planșeele despărțitoare ale nivelelor. Ceea ce este mai prețios pentru dezlegarea amenajărilor, este faptul că acele fragmente reprezintă cruci de pereți. Sunt sigure două, care delimitează o lățime de 4,25 m. Încăperea care urma către vest, a păstrat cadrul masiv al unei uși (?), situată la 1,70 m de limita interioară, de sud, a încăperii măsurate și 1,90 m de aceeași limită a încăperii următoare. Zidul median avea grosimea de 1,15 m. Spre est, s-a mai conservat un rest dintr-un zid despărțitor, lat de 1,65 m, iar și mai departe, un al treilea ciot cu dimensiunile de 1,15 x 2 m, despre care nu ne putem pronunța cu toată siguranța de unde a provenit. În jumătatea de vest a fostei curți se văd două fragmente de ziduri care nu mai stau în poziția lor inițială, ci aparțin unor pereți dislocați de explozii și conservați întâmplător în locul acesta. Latura care închidea dreptunghiul spre vest, s-a conservat aproape de sol sub forma unui fragment de o lungime de circa trei metri. Din nou, grosimea sa este particulară (2,30 m), în raport cu celelalte. Situația din urmă nu este, neapărat, un produs de etapa de construcție, ci poate rezulta din conservarea deliberată a eforturilor de construcție în sectoarele care nu prezentau acces facil.
O informație de la început de secol transmite că în urmă cu alți 50 de ani, pe unul dintre pereți se mai conserva o tencuială pictată, pe care se distingeau trandafiri albi pe fond albastru . De aici, ca și din planimetria generală și detaliile de construcție încă rămase pentru observare, se deduce funcția principală a acestui sector de cetate. Aici trebuie să fi funcționat încăperile rezidențiale, asociate turnului-donjon. Spațiul descris cu puțin înainte este decorul în care și-au desfășurat activitățile curente, comiții de Zarand.
Alte două curtine au apărut, ceva mai târziu, spre est și vest. Cea de vest, descrie un triunghi (20 x 30 x 25 m), amplasat cu circa zece metri mai jos decât partea din preajma donjonului. Traseul incintei nu s-a conservat integral pe tot traseul triunghiului. Cel mai bine el se vede spre nord-vest. La mijlocul acestei laturi s-a poziționat un turn. În dreptul turnulețului plin, incinta are grosimea de 0,85 m. Unele fragmente sugerează un traseu închis, dar fără cote mari de elevație.
Turnul amintit este cea mai bine conservată componentă a cetății (Pl. 7. b-c). Acesta are dimensiunile de 3,40 x 3 m și prezintă particularitatea de a fi un turn plin, din zidărie masivă, fără nici un fel de deschideri. Abia spre capăt superior, în paralel cu linia zidului de incintă care venea dinspre est, se distinge deschiderea unei uși înguste, păstrată doar la o mică înălțime de vechiul prag. Aranjamentul din urmă demonstrează că circulația la el se făcea exclusiv de pe drumul de strajă. Platforma de la extremitatea sa servea amplasării unor tunuri.
Curtina dinspre est (Pl. 8. b) prezintă și ea anumite particularități, care ne împiedică să credem că a fost ridicată într-o singură etapă. Ea are o suprafață generoasă, dublând spațiul cetății. Forma ei aduce cu aceea a unui dreptunghi, cu laturile și colțurile rotunjite (35 x 45 m). Punctul de contact cu sectorul central se realizează între colțul nord-vestic al ei și locul unde, odinioară, a fost așezat donjonul. și aici există o diferență de nivel, de nouă metri. Un traseu unitar, din punct de vedere constructiv, este prezent pe laturile de nord și est. Grosimile înregistrate oscilează între 2,20-2,50 m. În colțul de sud-est, curtina este penetrată de o poartă destul de largă (3,20 m), astăzi fără nici o urmă de ancadramente, orientată către un pod mobil, dispărut și el, aruncat peste un șanț. După date nu foarte vechi, urmele ale pilonilor de pod se vedeau în dreptul cadrului porții . Aspectul porții era și mai bine conturat în urmă cu aproape un veac.
Latura de nord a curtinei aparține unui șantier diferit. În colțul de nord-est, după o întrerupere scurtă, dispunem din nou de o pânză de zid, evident mai subțire decât cea de pe celelalte laturi (0,80 m). În interiorul acestei părți a cetății, mai precis lângă latura de est, au funcționat clădiri, de la care se disting urmele unor bolți prăbușite. Se poate vorbi chiar și despre o compartimentare în două, a acestora. Nivelul le desemnează fără greș drept pivnițe. Degajate parțial în anii 1970-1971, ele sunt, în același timp și descrise. Una dintre încăperi avea o lățime de 1,80 m și o înălțime de 1,90 m . Despre utilitatea acestui sector al cetății vom reveni ceva mai departe.
Sectorul central al cetății a cunoscut și o altă extindere, spre nord (Pl. 8. a). A fost vorba despre construcția unei curtine de 0,90 metri grosime, aflată la o cotă mai joasă cu circa cinci metri. Spațiul util al acestei curtine a fost limitat de prezența și neregularitatea stâncilor. În extrema de vest, zidurile lipsesc datorită unor stânci. Lățimea utilă era aici doar de 1,65 m. După ce evoluează oblic, spre nord-est, pe o distanță de 20 de metri, lărgind spațiul util, la întâlnirea cu stâncile, până la o lățime de 3,70 metri, curtina se întoarce, într-un unghi de aproape 900. Acolo se formează o ultimă latură de șapte metri. Curtina la care ne referim a păstrat cele mai intacte dimensiuni pe verticală. În punctul maxim ea atinge 21 m înălțime. Pânza de zidărie nu este, din păcate, întreagă. La mijlocul laturii lungi, o spărtură impresionantă, dă falsa impresie a unei porți boltite care, de fapt, nu avea nici un rost, nici nu a existat vreodată. Această componentă a cetății trebuie înțeleasă în relație cu topografia terenului. Dacă ea nu ar fi existat, apropierea față de palatul central ar fi fost posibilă pentru dușman. Escaladarea stâncilor era dificilă, dar nu imposibilă. Spațiul interior, mult restrâns datorită stâncilor, nu pare să fi avut amenajări speciale. În orice caz, ele nu sunt trădate de nici un fel de urmă. Comunicarea cu celelalte componente ale cetății trebuie să se fi realizat doar prin auxiliare de lemn.
Accesul în cetate era posibil doar dinspre est. Acolo s-a și practicat un șanț, săpat în stânca, al cărui traseu urmărește perimetrul din vecinătatea porții. În fața ei, lățimea acestui baraj, avea la gură, o deschidere de 25 de metri. În același sector, prezintă o adâncime de șapte metri. Această adâncime scade către sud și nord. șanțul se menține vizibil pe latura de sud-est. În partea opusă el se pierde sub o vegetație tânără, de nepătruns. Coama valului se află cu șase metri mai jos decât pragul porții. Aceasta face ca înălțimea relativă, actuală, a valului, nu este mai mare decât de trei metri. În rest, pe celelalte laturi, nici o altă amenajare nu era necesară, datorită stâncilor abrupte.
În interior a funcționat o cisternă ori fântâna, săpată în stânca, a cărei adâncime era încă apreciabilă la 1835 . Urma acesteia nu a mai fost văzută. Descrierea dimensiunilor și felului de amenajare a uneia dintre încăperile subterane din incinta de la est , ar putea să însemne că, de fapt, acolo a existat o cisternă.
În anul 1970-1971, Otto Greffner a efectuat câteva sondaje arheologice . În partea centrală a făcut, după cum o afirmă, "dezveliri" ale curtinei. S-a convins că zidul paralel celui păstrat în picioare existase. Mult mai ample au fost intervențiile sale din incinta dinspre est. O secțiune a fost trasată "cam la mijlocul curții", perpendiculară pe latura de nord a incintei. Alta a fost plasată perpendicular, spre latura de nord-vest; o a treia, în direcție opusă. După toate semnele, ea nu a trecut prin spațiul în care fuseseră pivnițele. Același autor ne mai deslușește vag despre "alte sondaje și săpături executate în curtea cetății, cât și în perimetrul corpului central". Fără marcarea lor pe un plan și fără alte detalii tehnice, aceste date dau impresia că provin de la un binevoitor căutător de relicve istorice, dar, în nici un caz de la un cercetător profesionist. Stânca a fost regăsită la o adâncime destul de mică (1,40 m), iar stratigrafia era simplă, însă sectorizată.
Cea mai importantă descoperire a constituit-o aceea a unei platforme cu piatră și cărămidă, asociate cu urme de la pereții de chirpic. Materialele descoperite în preajmă, demonstrau distrugerea violentă a unui atelier de fierar. S-au identificat un clește mare, în forma literei X, sfredele, topoare, un ciocan, un compas, lame de cuțite, potcoave, piroane și cuie. Spre jumătatea de sud a curții, adică înspre locul unde semnalasem prezența pivnițelor, au fost regăsite cahle-oală cu gura pătrată. Una redată în întregime, ne îngăduie să apreciem că este o piesă care a stat în compunerea unei sobe datate, cel mai devreme, în secolul al XVI-lea . Fără detalii ni se mai amintește despre urme ale unor cuptoare de ars cărămida . Disparat, fără vreo adresă și poziție stratigrafică certă "au fost găsite fragmente de săbii, pumnale, buzdugane etc." și obiecte de podoabă . Peste tot s-au întâlnit fragmente de ghiulele, despre care nu știm dacă erau din piatră ori metal sau ce calibru aveau. O parte dintre materiale, nici măcar menționate în text, se identifică în ilustrație (ac de os, vârf de lance, cu inel median, cataramă, proiectil ?). În categoria ceramicii s-au făcut remarcat îndeosebi vasele de mare mărime, utilizate la transportul și conservarea lichidelor. Din celelalte fragmente ceramice deducem doar o oarecare diversitate în care intrau forme înzestrate și cu smalț.
Din punct de vedere strict arheologic, este cea mai notabilă zestre de materiale pe care o avem semnalată de la vreo cetate a județului. Ea demonstrează, dacă mai este necesar să o subliniem, cât de oportună ar fi reluarea, cu instrumentar modern și riguros, a cercetărilor de la cetate.