ȘOIMOȘ.

Pe aceeași arteră a Mureșului, în vecinătatea orașului Lipova (Fig. 17), se întâlnește una dintre cele mai frumoase cetăți medievale de pe teritoriul actual al României.

A fost construită către sfârșitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. S-a presupus că ar fi vorba despre Paul, ban de Severin, între anii 1272-1275), care o cedează mai întâi fratelui său Nicolae, iar apoi nepotului său de frate, Posa, fiul lui Ioan, în anul 1278 . Rolul ei s-a manifestat deja în conjunctura în care s-a derulat mișcarea centrifugă a Transilvaniei și a vestului Ungariei, sub autoritatea voievodului Ladislau Kan. Cel menționat a stăpânit cetatea prin doi interpuși, care, în același timp, erau și comiți de Arad: Alexandru, castelan în jurul anului 1310, și Dominic, comite la 1311 . La începutul secolului următor, respectiv după 1315, ajunge cetate regală, asociată cu demnitatea de comite sau vicecomite de Arad. Către mijlocul secolului al XV-lea este donată succesiv. Dintr-un document redactat de capitlul din Buda, la 1442, înțelegem că inițial a fost zălogită, pentru suma de 19.000 de florini, lui Ladislau Hagymasi de Bereczko și rudelor sale, de către regele Albert (1439). A fost smulsă din mâinile aceluia de către credincioșii noului rege (1440). Apoi, Vladislav I, a donat-o familiei Ország. Cele două părți au convenit asupra stăpânirii comune, tocmai în anul 1442 . În urma unui proces nu tocmai clar, ajunge în mâinile Hunedoreștilor (1446). Ioan de Hunedoara și-a înlăturat adversarii acordându-le alte compensații . Unele indicii au condus la presupunerea că în timpul lui Ioan de Hunedoara, cetatea a fost refăcută. Adevărul este că abia din anul 1453, stăpânirea lui a fost oficializată de tânărul rege Ladislau al V-lea. Nimeni nu știe însă ce anume și ce proporție au avut aceste lucrări. Opinia aceasta a fost pusă în circulație de către Gerö László. El considera că au fost implicați meșteri italieni . Entz Géza a făcut o asociație dintre cadrele de porți de la șoimoș, Deva (nord-est) și Eger (Ungaria) (turnul Hippolit) . Ideea șantierului s-a strecurat și în istoriografia românească. Din păcate, considerațiile lui V. Drăguț , cu privire la șantierul lui Ioan de Hunedoara, nu se bazează pe temeiuri serioase. Ancadramentele de fereastră păstrate încă în cetate nu aparțin mijlocului secolului al XV-lea, ci unei perioade mai noi cu aproape 50 de ani.

În vremea regelui Matia a fost zălogită, trecând prin mai multe mâini. Îl amintim aici pe Jan Giskra, fost comandant husit (1462), în timpul căruia întreținerea cetății era estimată la suma de 1000 de florini anual. De la 1471 o stăpânesc Nicolae și Iacob Bánffy, cel dintâi fiind comite de Arad . La 1487 a fost confiscată cu forța de la Bánffy-eștii căzuți în necredință față de rege. A aparținut apoi lui Ioan Corvin, fiul natural al regelui, de la văduva căruia, Beatrix de Frangepan, prin căsătorie, a ajuns la Gheorghe de Brandenburg. Date din anii 1513-1514, provin de la unul dintre cele mai vechi urbarii păstrate la cetățile din părțile noastre. Interesează aici, pentru istoria cetății, menționarea separată a unor paznici ai porții (Thorschuszen), a străjilor (wechtern) și a pitarului . În timp de pace, numărul oștenilor era doar de 12. În timpul stăpânului german, și castelanii săi au fost la fel. Administrația cetății mai cuprindea vicecastelani, provizori și dieci. Domeniul cetății cuprindea un număr de circa 95 de așezări. În iunie 1515, după ocuparea Lipovei, cetatea a fost asediată de către cruciații lui Gheorghe Doja. Detaliile asediului sunt foarte bine cunoscute datorită anchetei desfășurate ulterior, după înăbușirea războiului țărănesc. În cetate erau unguri, nemți și români, toți aflați în slujba lui Gheorghe de Brandenburg. Un rol oarecare l-a deținut și voievodul din Ciuci . După înfrângerea răsculaților de sub zidurile Timișoarei, voievodul Transilvaniei, Ioan Zápolya a ocupat-o împreună cu alte fortificații de pe valea Mureșului. Soarta cetății a urmat același traseu cu al Lipovei învecinate. Trecerea cetății în stăpânirea palatinului Perény, nu a fost decât o mascată recunoaștere a autorității lui Zápolya. În jurul mijlocului secolului al XVI-lea a devenit rezidență princiară pentru văduva lui Ioan Zapolya, Izabella. În urma evoluțiilor politice ale momentului, a fost cedată trupelor lui Andrei Báthory, care reprezenta autoritatea regelui Ferdinand de Habsburg, în anul 1551 . A fost ocupată de turci în 1552, apoi eliberată în 1595. S-a cedat definitiv turcilor de către principele Gabriel Bethlen, după care a rămas în mâinile lor până în 26 martie 1688.

A deținut încă rosturi militare la începutul secolului al XVIII-lea, fără să fie implicată în vreun eveniment mai important. A fost părăsită oficial abia în 1788 și supusă demolărilor . Accesul dificil și relativa depărtare de localitate, au fost motivele care au stopat accelerarea proceselor distructive efectuate cu mâna omului. Din secolul al XIX-lea a fost protejată de legea monumentelor, iar ultimele reparații s-au produs la începutul deceniului șapte al secolului următor.

Domeniul cetății a fost unul dintre cele mai mari, din teritoriul comitatelor de vest. El număra, către sfârșitul secolului al XV-lea, aproape 100 de sate răspândite nu numai pe suprafața comitatului Arad, ci și în învecinatul Timiș . Satele domeniului sunt din nou trecute în revistă la începutul secolului al XVI-lea .

Ansamblul fortificat se plasează la extrema de est a localității, pe un vârf stâncos ce domină, spre sud și est, o largă buclă a Mureșului (Pl. 9. a). Artera fluvială, dublată de cea terestră, cu controlul circulației către Transilvania, a fost principala rațiune de construcție și, mai apoi, de existență a cetății. Este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase cetăți ale zonei, cu șansa de a se fi conservat destul de bine. Nu s-au făcut aici serioase studii de arhitectură, iar săpăturile arheologice, executate acolo doar în curtea interioară, în urmă cu aproape 30 de ani, nu au fost publicate .

Cea mai veche imagine a cetății, realizată în forma unei simple schițe, datează din anul 1604, și aparține lui Vatzai Ferenz . Planurile publicate ale fortificației au cunoscut și ele trei variante. Cea mai veche este a lui Eisenkolb Aurél (1888). Acesta încearcă să identifice părțile componente ale cetății în funcție de destinația lor, a fost republicat de către Theodor Trâpcea . Un altul a fost pus în circulație de Gerö László , care a fost preluată, fără modificări, de către Gheorghe Anghel . Ultima variantă de plan, care conținea doar cetatea interioară, a fost publicat de Gheorghe Lanevschi . Diferențele între cele trei nu sunt deloc minore, ceea ce impune reluarea întregii documentații, care să cuprindă, pe lângă verificările obligatorii, și releveele verticale. Este condiția obligatorie care ar trebui să conducă la o eventuală departajare cronologică a elementelor arhitectonice apărute în timp. În toate componentele există intervenții vizibile, dintre care cele mai notabile sunt cele gotice târzii. Ele s-au încheiat abia în secolele XVI-XVII, cu elemente renascentiste și cu altele care au aparținut perioadei dominației turcești sau habsburgice. Dacă până prin anii 60, cetatea a fost curățată mereu de vegetație , după un timp, ea s-a acoperit din nou, sălbăticindu-se și ascunzându-se astfel o parte din detalii. În astfel de condiții am mai procedat la o ridicare topografică nouă, pe care o publicăm aici (Fig. 24).

Fig. 24. Planul cetății Șoimoș

Din motivele invocate mai sus, orice prezentare a ruinelor de astăzi, cu sugestii pentru așezarea lor în timp, este o operațiune destul de hazardată, oricum supusă unor corecturi serioase, din clipa în care documentația va fi îmbunătățită și adusă la cerințele actuale ale unei cercetări.

Cetatea se compune din două incinte concentrice, care, după toate probabilitățile, au apărut succesiv, în timp. Incintele descriu în teren o formă aproximativ triunghiulară, cu vârfuri îndreptate spre nord, sud-est și vest. Latura de sud-est, este cea mai lungă (circa 70 m), cea de nord este cea mai scurtă (circa 50 m), în timp ce ultima, dinspre sud-est, are dimensiunile medii (circa 60 m). La acestea se mai adaugă fortificațiile exterioare, compuse din șanț, eventual val și o amenajare acum distrusă, aflată în dreptul colțului de nord-est.

Incinta interioară accentuează și mai mult impresia de triunghi. Latura de vest este cea mai dreaptă, cea de sud-est prezintă o fracturare mediană, în timp ce ultima, de nord, are un traseu mai segmentat, în special înspre colțuri. Secțiunea zidurilor, foarte inegală, indică acum doar intervenții ulterioare, respectiv manșonări. Adaosurile s-au realizat probabil pe linii de ziduri diferite ca grosime și cronologie.

Prima incintă a posedat câteva elemente de flancare. Latura de vest este dominată de un turn, considerat a fi donjonul sau, cu un termen impropriu, "vechiul bastion". Deși are caracteristicile întâlnite la aceste tipuri de înălțări, este totuși, destul de mic ca suprafață (6,5 x 7 m). Continuarea elevației dinspre fundații s-a făcut cu o evazare vizibilă dinspre șanțul de apărare. Această amenajare, prezentă și în cazul unor ziduri, poartă denumirea de pantă de ricoșare. Ea dirija proiectilele grele aruncate de pe platforma turnului, către eventualii asediatori, proteja împotriva galeriilor de plasare a minelor sau ținea la distanță mașinile de asediu. Înălțimea, de 17 metri, nu a rezultat însă din supraînălțări mai târzii care să iasă pregnant în evidență. Ceea ce ar putea fi considerat ca fiind adăugat ar fi, eventual, ultimul nivel, astăzi mult afectat de ruină, ruină care poate proveni și din calitatea mai slabă a mortarelor cu care a fost ridicat . Sunt vizibile pe parament urmele unei schele încastrate, cu câte trei bârne pe fiecare latură. Au fost numărate zece astfel de nivele de schelă. Cu ajutorul acesteia a fost pusă în operă o zidărie de piatră de carieră și râu, cu un parament comun. În schimb, pe colțuri, s-a folosit din plin o piatră de carieră, nisipoasă, ecarisată, care a format un apareiaj plăcut prin contrastul pe care îl provoacă. Urme de tencuială se detașează mai ales pe zona mediană a paramentului dinspre curte (Pl. 9. a; Pl.11. a)

Intrarea inițială a turnului a fost plasata pe latura de sud (Pl. 12. a). Ea conservă foarte bine, la înălțimea de 8,35 m de sol, aproape în întregime, un ancadrament cu o muchie teșită, destul de lată, închisă în partea superioară cu un arc semicircular (1,70 x 0,70 m) (fig. 25). La bază se mai disting capetele unor console de piatră pe care se sprijinea o mică platformă de acces. Cea dinspre vest este întreagă, cea dinspre curte s-a rupt. Deasupra arcului se face remarcată o mică fereastră, cioplită într-un singur bloc, prin interiorul căreia se manevra lanțul de ridicare a platformei de acces. Realizarea trebuie imaginată ca funcționând înspre drumul de strajă. Soluția este cunoscută din alte cetăți. În România, exemplul bine conservat este acela de la Mănăstirea Dragomirna. Spărtura prin care se poate astăzi pătrunde dinspre curtina de nord, nu a avut nici o relație cu vreo intrare contemporană turnului. Interiorul a fost organizat în formula clasică, cu parter orb și trei etaje. Bolțile au despărțit toate nivelele. Prima încăpere în care se pătrundea (3,75 x 2,75 m), cea de-a doua (2,70 x 2,60 m). Accesele intermediare au fost rezolvate printr-o scară plasată fie în colțul de sud-est, fie în grosimea zidăriei. Treptele sunt toate uniforme (0,20 x 0,20 x 0,50 m). De la prima încăpere spre următoarea sunt 17 trepte, iar mai departe, la ultima trecere de nivel, alte 13. Important este faptul că în punctele de trecere, către încăperile interioare, ne întâlnim cu aceleași ancadramente de piatră, de tipul celei descrise inițial, cu muchii teșite largi și arce ușor frânte ori semicirculare (1,60 x 0,65 m și 1,70 x aprox. 0,70 m) (Fig. 25. b, c, d), dar conservate în diferite grade. Cel din urmă ancadrament face ieșirea către drumul de strajă al curtinei care se îndreaptă către sud, către vechiul turn de poartă.

Fig. 25. Ancadramentele turnului principal de la șoimoș: a. Intrarea de sud; b-c. Ancadramente interioare; d - ieșirea pe drumul de strajă

Prin felul cum arată astăzi, turnul dovedește că a suferit anume transformări. Sub nivelul de acces, practicabil astăzi, turnul este umplut cu pământ (?). Această umplere nu aparține însă formei sale inițiale, cea mai bună dovadă în acest sens fiind fereastra de tragere pe care o distingem pe latura dinspre curte. Aceleași ferestre de tragere lipsesc însă pe toate celelalte laturi, ceea este cu totul nefiresc pentru funcționarea normală a unei astfel de construcții. Plasarea intrării vechi la un nivel neutilizat în perioadele următoare, datorită ridicării coronamentului incintei, dar totuși dezaxată, îndeamnă la presupunerea că ridicarea s-a făcut în acord cu cotele și traseul celei dintâi incinte. Raporturile dintre zidurile turnului și incintă, indică adosarea primului, ceea ce marchează un proces de posterioritate. Blocurile de piatră folosite la muchiile turnului-donjon și ale celui de poartă indică ridicarea sincronă a celor două elemente arhitectonice. În lipsa altor elemente de datare, opinăm că avem de-a face cu elemente de construcție care pot, în cel mai fericit caz, să fie coborâte la a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Această încadrare cronologică, asociată cu dimensiunile mici ale spațiilor interioare, naște întrebarea dacă, într-adevăr, aici a funcționat cel dintâi donjon (turn-locuință) al cetății. Comparațiile de dimensiuni, făcute cu alte construcții asemănătoare, aflate astăzi pe teritoriul României, sunt în defavoarea celui de la șoimoș .

Turnul principal a fost poziționat aproximativ pe mijlocul unei curtine. Zidurile care pornesc spre nord-est și sud-vest au dimensiuni diferite. După cum o dovedește prezența intrării în turnul principal, situată spre sud, sub nivelul ultimului drum de rond, cel puțin acolo am putea vorbi cu o mare certitudine despre o supraînălțare a curtinei. Inegalitatea grosimilor zidurilor ar putea și ea să fie pusă în relație cu operațiuni de consolidare, survenite după construcția inițială. Spre nord, incinta inițială a avut aproximativ doi metri grosime. Ulterior, ea a fost manșonată spre exterior, cu încă un zid, pornit, înspre bază, de la o grosime de circa 0,50 metri, subțiată înspre vârf. Pe partea opusă, lățimea zidului a fost măsurată la 2,70 m. Spre sud de turnul porții, pe o lungime de trei-patru metri, se conturează crenelajul cu merloane în forme trapezoidale greoaie. Se pot număra trei astfel de componente, bine vizibile. Resturi din altele se mai disting și între turnul de poartă și turnul principal. La baza lor, pe toată latura, sunt prezente lăcașurile fostei galerii de lemn care a sprijinit, la interior, drumul de strajă. La colțul care se rotunjește către latura de sud, în partea superioară, se mai conservă pietre care par scoase în rezalit, fapt care conduce la bănuială că aici ar fi putut funcționa un turnuleț-lanternă. Regimul de înălțime trebuie să aparțină unei refaceri, în primele faze de existență el fiind mai scund. Cotele inițiale sunt trădate, la interior, de punctul de pornire al colțarilor de la turnul de poartă. De la acel loc, turnul era, odinioară, liber de curtină. Tot pe paramentul interior se conturează urme verticale care puteau să aparțină unor merloane mai scunde, astupate de supraînălțare. Pe partea opusă, spre nord, ruptura zidului ne îngăduie să-i observăm structura internă și evoluția sa. A fost construit inițial cu o grosime în care intrau și grupuri de tiranți paraleli, repartizați, nu pe toată elevația, ci înspre partea ei superioară. Zidul a fost supraînălțat și manșonat, dinspre exterior, cu un zid cu grosimea micșorată de la bază, către vârf.

Ambele porți ale incintei interioare respectă dispoziția clădirilor interioare. Poarta mai veche pare să fi fost însă cea de pe aceeași latură cu turnul principal. Așa cum am arătat, faptul că ea a fost înălțată tot cu piatră de carieră, așezată pe colțuri (Pl. 9. b), cu aceleași sisteme de montare a schelelor, ca și cadrul intrării, ar pleda chiar pentru contemporaneitatea celor două turnuri. Poarta de sud-vest se orientează spre aceeași direcție în care a apărut noua poartă a curtinei exterioare. Curtina dinspre sud nu se țese, ci descrie chiar o curbură foarte vizibilă la punctul de întâlnire. Ulterior, a fost și ea îmbrăcată în ziduri mai noi, în special spre interior. O trădează linia bolțarilor de colț. Pe paramentul exterior se disting sectoare mari de tencuială. Ancadramentul ei exterior este simplu, înscris într-un pătrat (la interior 4,95 x 5 m) (Fig. 26). La interiorul unei rame se conturează, de sus în jos, două orificii dreptunghiulare (0,30 x 0,65 m), amplasate la o mică distanță de colțuri, pentru lanțul de ridicare, lăcașuri pentru o hersă, cadrul aproape semicircular al intrării (înălțimea de 4 m), iar la bază (deschiderea de 4,35 m), urmele unui prag masiv și console cu lăcașuri semicirculare, pentru plasarea podului ridicător (fig. ) Kögyamos persely. Acest ancadrament are analogii frapante cu poarta nord-estică a cetății Deva . Spre curte, după parcurgerea lățimii de 3,75 m, nu a fost clădit nici un fel de ancadrament. În interior a fost amenajată o gură de lup, respectiv o încăpere subterană menită să devină o capcană pentru cei neaveniți. Deasupra culoarului de acces, culoarul a avut o boltă înaltă.

Fig. 26. Ancadramentul porții vechi de la cetatea Șoimoș

Deasupra se înalță turnul, cu încă alte două etaje, despărțite și prin planșee de lemn (9,10 m). La nivelul întâi, spre curte, pe axul golului de acces, se remarcă încă o ușă scundă, plasată în grosimea zidului (1,47 m), încadrată de blocuri de piatră fasonată, cu muchii teșite simplu și cu un lintel drept (interior 1,25 x 0,60 m) (Fig. 27) (Pl. 12. b), așezat sub un arc de descărcare din piatră amestecată cu cărămidă. Montantul din stânga prezintă o mică perforație pătrată care trebuie legată de sistemul de închidere. Aceeași montanți au, spre interiorul turnului, caneluri dreptunghiulare. Încăperea este strict funcțională (2,10 x 2,10 m). Doar în colțul de sud se distinge încă traseul unei vechi ferestre de tragere. Ea lasă posibilitatea verificării grosimii peretelui, mai îngust decât cel dinspre curte (1,05 m). Ultimul nivel, la care accesul se făcea doar dinspre drumul de strajă, prezintă, spre șanțul de apărare, o spărtură largă, de formă aproximativ pătrată, care ar putea să fi fost deliberat creată pentru amplasarea unei guri de foc. Cea mai veche poartă a șoimoșului are un aspect clasic, fiind una dintre cele mai bine conservate și mai vechi elemente arhitectonice din întreaga noastră arhitectură medievală fortificată. Dimensiunile ei sunt proprii accesului cu mijloace de transport. În literatura de specialitate i se mai spune și poartă de cavalerie. Felul în care este amplasată, nu ne duce cu gândul fie la soluția unui acces spiral, pornit dinspre nord-vest, de-a lungul zidurilor de incintă, în sensul mișcării acelor de ceasornic, căci drumul nu se putea întoarce brusc, lângă colțul de sud-vest al turnului de poartă, unde practic nu mai este loc. Soluția folosită, așa cum o indică componentele ancadramentului, este aceea a unui pod aruncat peste șanțul de apărare. Este posibil ca în fazele de început al cetății, acel șanț, să nu fi avut dimensiunile actuale, ci s-a mărit în timp, folosindu-se prin excavare, piatra la noile adăugiri ale cetății.

Fig. 27. Ancadramentul intrării primului nivel de la turnul de poartă vechi al cetății Șoimoș

Două laturi ale incintei interioare, cea de sud-est și cea de nord, sunt dublate de construcții. Pe cea dintâi dintre ele întâlnim două încăperi. Prima are diametrele de 11 x 9,80 m. Colțul de sud-vest este rotunjit la fel ca și exteriorul, iar latura care dublează linia exterioară prezintă și ea o curbură de arc. Următoarea încăpere este mai mare și mai ordonată geometric: diametrele de 16,80 x 16,85 m. Dispoziția sudică, simplificată la noua noastră ridicare topografică, are toate atuurile de a fi considerată cea mai veche parte locativă. Spre această concluzie ne îndeamnă dispunerea lor cu frontonul spre sud, cel mai încălzit de soare și cu vederea directă către circulația pe Mureș. În colțul de nord-vest se observă pe parament, urmele unei sobe. Pare plauzibil să identificăm corpul drept cel mai vechi palatium al cetății. Funcțiile sale se puteau modifica pe parcursul istoriei ansamblului. Spre curte, corpul ne pune la dispoziție câteva deschideri înguste, pe jumătate îngropate în sol. Văzându-le, apreciem că aici trebuie să fi funcționat și un nivel de pivniță. Ancadramentele acestor deschideri sunt târzii (Fig. 28), iar prezența unui bloc de piatră cu profilatură gotică (Pl. 16. a), îndeamnă și ea la prezumția unor refaceri substanțiale. Toată linia dinspre curte a zidului de închidere a acestui corp este frapant de subțire, în contrast cu linia paralelă. Din acest motiv s-a simțit nevoia protejării sale cu un stâlp și o cruce de beton. Diferențierea de grosime se explică doar parțial prin manșonările exterioare. Nici nu este prea sigur că operațiunea de dublare a zidurilor avusese loc, deoarece sectorul de zid despre care vorbim a fost mereu ferit de lovituri de tun. Imaginea de refacere radicală este dată și de forma și dimensiunile golurilor de ferestre de la nivelul superior. Trei astfel de ferestre sunt prezente în dreptul celei de-a doua încăperi, (Pl.13.b) dar goluri asemănătoare continuă și peste poartă și la încăperea care urmează până la întâlnirea cu corpul de clădire din nord. Toate aceste goluri de ferestre sunt, din păcate, lipsite de ancadramente. Mărimile golurilor, ca și execuția arcelor de descărcare, ne face să avansăm opinia că aici au existat ancadramente gotice târzii sau renascentiste. La nivelul etajului, înspre Mureș, sunt urmele unei loggii.

Fig. 28. Ancadramente de la primul nivel al palatului de sud, al cetății Șoimoș

Dincolo de cele două încăperi principale ale corpului de sud, la parter, a fost amenajată o poartă carosabilă de în curte (lățimea actuală 2,25 m). Un rest de ancadrament de calcar, prezent către canatul de nord, a rămas singura mărturie a faptului că a existat un adevărat portal profilat (Pl. 15. b). Culoarul ei fusese boltit scund. De-a lungul pereților s-au măsurat mai mult de 6,70 m. Ne vom explica de ce, iarăși, dimensiunile nu sunt certe. Pereții interiori sunt întru-câtva asemănători. După grosimea care prindea ancadramentul profilat, pereții au fost construiți cu o retragere de 0,30 m, până la o distanță de 3,75 m. Urmează apoi o revenire la grosimea inițială, lată de 1,20 m. Se continuă apoi printr-o a doua retragere, lată de 1,70 m. În jumătatea de sud, poarta inițială se încheia cu o altă grosime, lată de 0,95 m, la care se adosau alte construcții ruinate. Pe partea opusă, culoarul pare a se mai continua sub dărâmături. În compunerea acestei porți există multe blocuri masive și îngrijit tăiate. Deasupra porții, etajul avea încăperile amenajate în continuitate. Un colț de zid, aflat către încăperea asupra căreia nu ne-am putut pronunța, posedă blocuri ecarisate. Este o posibilitate ca el să fi fost, inițial, un zid exterior.

Nu este foarte limpede cum a fost proiectată spre funcționare, ultima încăpere a aliniamentului de la parter, respectiv cea din extrema de nord-est. Descrie un spațiu neînchis către incinta exterioară, cu ziduri relativ uniforme (1,15-1,30 m), cu comunicare directă către curte. Starea ei de avansată ruină, este cea mai serioasă piedică în aprecierea destinelor ei.

Interpretarea încăperilor dinspre nord este și mai dificilă. Chiar în colțul de nord-vest, o încăpere, probabil mai veche, a fost, odinioară, boltită. S-ar părea că între ea și următoarele încăperi, nu a existat o legătură organică. Spre această interpretare ne îndeamnă observarea supraînălțării târzii a curtinei, precum și o consolă, frumos modelată, prezentă lângă camera următoare, dinspre est, care, cel mai probabil, a servit o amenajare exterioară.

Există trei încăperi cu forme geometrice adaptate, la nord, la două laturi pornite de la un larg unghi obtuz, al incintei, care a fost dublat, spre curte, de ziduri aproximativ paralele. Două încăperi sunt pe latura de nord a unghiului, una pe latura de nord-est. Nu mai există urme concludente ale zidurilor compartimentale ale primelor două încăperi. Doar spre colț a mai rămas vizibil un fragment de perete despărțitor al camerelor doi și trei. Din păcate, părți însemnate din zidul dinspre curte al primei camere s-au prăbușit în ultimii ani.

Corpul a avut, probabil, două nivele. Pe peretele dinspre curte (grosimea de 1,30 m) s-a conservat crepida pe care fusese instalat planșeul de lemn dintre ele. Incertitudinea numărului este generată de panta actuală a terenului, ridicată mult către nord, loc unde, prin cercetare s-ar putea întâlni fie stânca, fie un demisol. Ferestre s-a păstrat destul de bine, la interior, spre curte. La cel dintâi nivel, golurile fostelor ferestre (patru păstrate din cinci ori șase + două) sunt plasate fără nici o aliniere. Pe un desen publicat de Márki, se disting încă deschideri bine conturate care s-au modificat prin ruinare. Al doilea nivel, al camerei din mijloc a avut, către curte, ferestre (două) și o ușă. Ancadramentele, cele mai frumoase din câte le mai conservă cetatea, aparțin goticului târziu, cu lintel drept și baghete (ciubuce) întretăiate deasupra unor mici volute de colț. Această profilatură a fost montată în a doua jumătate a secolului al XV-lea sau chiar la începutul secolului următor . Fereastra dinspre est și-a conservat destul de bine pervazul, decorat din două console, din care una, din stânga, păstrată integral (Pl. 14. b). Montarea s-a făcut prin utilizarea masivă a cărămizii. Prezența unei uși este reclamată de cinci console masive, compuse din câte două blocuri cu secțiunea pătrată și colțurile libere, dinspre curte, rotunjite, retrase una față de cealaltă, fiecare cu extrema profilată: patru în șir, iar a cincea plasată în colțul dinspre încăperea dinspre est. Ele au susținut un balcon ori un coridor exterior. Márki susține că a văzut încă urme ale decorației murale din interiorul încăperilor de la etaje, în jurul golurilor de fereastră .

Fațadele dinspre curte ale aripii de nord, au fost sprijinite de un șir de contraforturi: patru pe prima latură, unul pe latura scurtă (Pl.11.b). Dimensiunile lor sunt mereu diferite; de la est la vest: 2,15 x 1 m, 1,45 x 0,90 m, 1,45 x 1,30 m, 1,84 x 1,25 m și 1,80 x 1,25 m. La parter ele ritmează ferestrele, fără să conserve elemente mai precis databile.

Pe latura exterioară a corpului de care ne ocupăm în acest moment, sunt vizibile, la înălțimea etajului, înspre încăperea singuratică de la est de unghiul de referință, urmele unei loggii sprijinite pe opt console de piatră, peste care s-au așezat lintele din același tip de piatră. Acestea au fost parțial îngropate de manșonarea generală a curtinei (Pl. 10. a). Tot din perioada care a modificat imaginea inițială a loggiei, trebuie să dateze și spărtura largă, sub forma unei ferestre, care răzbate grosimea zidurilor. Destinul ei a fost acela de a instala un tun cu tragere către cea mai vulnerabilă parte a cetății. De la nivelul superior al loggiei, spre vest, paramentul conservă un șir de goluri pentru bârne. Poziția lor este mult prea scundă pentru a fi legată de un drum de strajă, dar pare mai plauzibilă prezență unei alte amenajări, eventual galerii.

Spre interior, aceeași latură prezintă urmele a două lăcașuri de sobă. Unul este plasat în vecinătatea imediată a consolei singuratice (Pl. 15. a). Este identificabil printr-o adâncitură dreptunghiular alungită, din care iese un horn îngust și unghiular, puternic afumat. Celălalt a funcționat la capătul opus al aceleiași laturi, la aceeași înălțime. Amprenta sa este mai largă, iar hornul are o cămășuială semicirculară. Toate hornurile sunt amenajate cu cărămidă. Mai departe, spre nord, în încăperea ultimă, există încă o altă nișă, din piatră, care ar putea proveni de la un șemineu.

Între primele două urme de sisteme de încălzire, zidul are încă două spărturi. Cea din stânga, mai conservă un arc de descărcare, dar și un alt zid, care l-a dublat spre exterior. Nu este exclus ca aici să fi existat, în vremea funcționării cetății, o latrină scoasă în rezalit. Golul următor, nu posedă nici o particularitate. Ar putea să fi aparținut unei simple ferestre.

La extrema de vest a palatului discutat până în prezent a mai existat un element constructiv. Asupra lui ne dau câteva foarte vagi indicii desenele de la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când ruina era acolo mai înaltă și mai relevantă. Dacă avem în vedere și reconstituirea, din 1888, a lui Eisenkolb Aurél, atunci trebuie să avem în vedere un turnuleț ori, poate un coș înalt, izolat, provenit de la un mare cuptor de bucătărie.

A doua poartă, carosabilă, dinspre est, a incintei centrale, a fost construită sigur doar atunci când au funcționat și clădirile alăturate ei, dacă nu chiar și cetatea exterioară, al cărei zid i-a servit drept zwinger (spațiu delimitat de două incinte paralele ori concentrice). Lipsa unor alte turnuri de flancare, pe traseul incintei interioare, pare să fi fost o realitate moștenită și de cetatea lărgită, în primul rând datorită terenului abrupt, cu acces extrem de dificil, care impunea consolidarea apărării în anumite sectoare, altele decât acelea de pe latura de vest.

Curtea interioară măsoară pe axele cele mai mari 20 x 30 m. Elementul cel mai semnificativ, despre care avem cunoștință este cisterna (fântâna ?) cetății, situată aproximativ în dreptul contraforților palatului Izabelei. Deoarece presupunem că cetatea nu putea funcționa fără ea, de la începuturile ei, amintirea unei săpări în stânca, pentru "fântână", efectuata la 1552 , o interpretăm ori ca o tentativă de transformare a vechii cisterne într-o fântâna adevărată, ori o încercare nouă, menită să înlocuiască o sursă de apă mai veche, devenită insuficientă ori inutilizabilă.

Curtina exterioară este remarcabilă prin forma ei unitară, dată atât de către grosimea relativ constantă a zidurilor (în jurul a 0,80 m, la nord și 1 m la sud și sud-vest), dar și de către contraforturi. Ea excludea turnul principal al primei incinte, pornind de lângă curtina care îl atingea dinspre nord-vest oi revenind la colțul de sud al său. și lățimea acestei incinte noi a fost relativ constantă: patru metri. Exista o singură excepție, de la colțul de sud-vest, pe o distanță oarecare, în paralel cu latura de sud-est a cetății. A fost realizată o suprafață aproximativ dreptunghiulară, cu dimensiunile de 9 x 21,5 x 12 x 18,5 m. Plasată în spatele porții, ea era utilă încă pentru amplasarea unei platforme de artilerie direcționată către drumurile de la poalele cetății.

Probabil de la ridicare, traseul ei a avut regimuri diferențiate de înălțime. Cele mai înalte cote, de la nivelele actuale de călcare, sunt de văzut doar spre nord-est. În rest, atât în dreptul șanțului artificial, din jumătatea de vest, cât și în sectorul de sud-est, unde se află stâncile care coboară către Mureș, aspectul său amintește mai mult de o escarpă, decât de un zid propriu-zis. Uneori, incinta exterioară mai atinge înălțimea de 15 metri. Nu se mai disting urmele parapetului și ale drumului de strajă. Totul a dispărut prin prăbușire în șanțul de apărare.

Există câteva contraforturi care ritmează exteriorul incintei, o parte dintre ei fiind greu vizibili deja în urmă cu o sută de ani. Astăzi dificultatea de identificare și măsurare a crescut, prin acoperirea lor cu dărâmături și vegetație. Construcții mai complicate decât niște simple contraforturi, le întâlnim la est, apoi în dreptul intrării principale de la incita interioară (turn plin ? "de flancare") și la nord ("bastion mare"). Amplasarea lor este determinată de acoperirea cu unghiuri de tragere a segmentului de nord-est al cetății, - sector care, așa cum arătasem, se prelungea cu șa către un mic platou ceva mai înalt decât cetatea, extrem de periculos pentru apărare, în cazul în care acolo s-ar fi amplasat tunuri dușmane, precum și a drumurilor de uscat și apă, de lângă cetate.

Tronsonul din est conducea drumul în fața unui nou ancadrament de poartă. Este vorba, de astă dată, despre o categorică restaurare. Ancadramentul, cu lățimea de 2,20 m, realizat din aceeași piatră ecarisată, compune un arc frânt. (Pl.12.b) Pragul s-a păstrat integral, iar pe montantul de nord se disting încă urmele țâțânelor de la o ușă cu un singur batant. Pietrele arcului stau detașate de vechiul suport, deja de aproape un veac. În spatele acestui ancadrament regăsim o adâncitură care poate trimite cu gândul la o nouă gură de lup. Deschiderea pe care o vedem astăzi nu corespunde limitelor oferit de spațiul interior porții (2,70 x 2,60 m). Din elevație s-a conservat puțin, astfel încât nu este clar dacă a existat un adevărat turn multietajat, ori doar o simplă încăpere. Zidurile conservate indică o lărgire a grosimilor laterale, înspre interior (de la 0,80, la 1,40 m). Tot acolo sunt prezente două ferestre de tragere .

Cea mai importantă construcție de pe această curtină exterioară a fost poarta de acces, situată în sud, cu penetrare dinspre vest, peste șanțul sec, săpat în stânca. În fața porții au fost construiți trei piloni de pod, din zidărie, destul de înalți. Primii doi, dinspre poartă, sunt asemănători, cel de-al treilea este mai lung și cu un coronament specific, supraînălțat doar în dreptul unghiului de sud-vest. Ei au suferit refaceri substanțiale, cu prilejul restaurărilor din anii 60. Practic ei au fost aduși din nou la cota funcțională, pe ei instalându-se bârne de pod și podul în sine. (Pl.12.a) Lungimea lui utilă trebuie să fi atins 25 de metri. Piciorul de pod cu finalul elevației rezolvat altfel îngăduie supoziția că, tot acolo, rampa podului a fost deviată în unghi drept, spre nord, pentru a ajunge deasupra "valului de apărare". Pe imagini fotografice, mai vechi de două decenii, podul figurează refăcut . Ultimele componente de lemn ale podului au dispărut în anii din urmă.

Șanțul cetății are și astăzi, dimensiuni impresionante. În afara laturii de sud-est, protejată de pante totalmente inaccesibile, el descrie o potcoavă în jurul incintelor. Atinge lățimi care cresc progresiv de lângă picioarele podului (21 m), spre colțul de nord-vest (23 m), ca să atingă maxima la nord-est (27 m). Diferențe de nivel pe care le înregistrăm, pe același traseu, sunt de circa 14 m, până la nivelele incintei. Așa cum am afirmat-o ceva mai sus, este de presupus că dimensiunile sale s-au modificat în timp. Nu este sigur dacă el a fost, de la început săpat de la o cotă apropiată de actuala sa buză ori denivelarea terenului îngăduise, de la începuturile cetății, economisirea eforturilor de amenajare. Cum nu toate laturile șanțului au fost practicate în stâncă, s-a simțit acut nevoia unor escarpări. Márki a sesizat resturi de contraescarpă pe un segment scurt din vestul șanțului și apoi, din nou, pe o porțiune mai lungă, pe linia de nord a aceluiași șanț. Indiciile oferite sugerează operațiuni de amploare, a căror urme ar putea să iasă la lumină prin restaurare.

În exteriorul șanțului, mai pregnant spre vest, denivelările de pământ sugerează că ar fi posibil ca să fi existat și un val de pământ. Acum aplatizat, - dacă a funcționat realmente, - el trebuie să nu fi fost prea înalt. Altfel, înălțimea sa ar fi obturat vizibilitatea apărătorilor către pantele din acest sector.

Identificarea funcțiilor mai concrete ale spațiilor a fost operată în istoriografia cetății. Ne vom referi și noi la ea, atrăgând imediat atenția asupra riscului comportat de o asemenea întreprindere, în condițiile în care cetatea nu numai că a avut o lungă viață, dar a trăit sub două lumi, creștină și musulmană, care promovau alte valori de civilizație. În descrierea deja făcută, am încercat, de fiecare dată să sugerăm posibilitățile de funcție ale spațiilor. Uneori, aceste considerații vin în contradicție cu ceea ce istoriografia a afirmat despre ele. Dacă pornim identificarea lor dinspre colțul sud-vestic, de la dreapta presupusei intrări mai vechi, atunci, chiar în colț este indicată o încăpere cu rost de "altar" (= capelă ?). Pașa Mahmud a amenajat o mică geamie, în 1552 , al cărei loc, nu este cunoscut. Urmează apoi o sală amplă, până la poarta carosabilă, numită sala cavalerilor. Palatul din partea opusă este desemnat a fi "locuința și altarul Isabelei". Chiar în colțul de nord-vest a fost temnița. Descrierea aceasta este cu totul nemulțumitoare, căci, precum se știe, majoritatea clădirilor interioare avuseseră trei etaje, astfel încât multe încăperi, chiar corect identificate, trebuie situate și pe verticală. Majoritatea pare să aparțină etajelor, dar ne lipsesc certitudinile. Etajul a fost cert în cazul "locuinței" Isabelei, dar se pare că nu mai era specific pentru încăperea de lângă intrare. Literatura de specialitate amintește despre înălțimea de 20 de metri a acestui corp de clădire. Oricum este clar că avem de-a face cu regimuri de elevație diferite, care trădează, în același timp, etape constructive diferite. Resturile de ancadramente reutilizate (Pl. 16.a-b) destăinuie și ele refacerile.