HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Sf. Dumitru"
Parohia Parohia Pârjoala Izvoarele
Datare ante 1877
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Constanţa
Localitate IZVOARELE
Comuna LIPNIŢA
Protopopiat Protopopiatul Medgidia
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Tomisului
Mitropolie Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Cod oficial LMI 2004 CT-II-m-A-02893
Descriere Biserica este construită în tehnica paiantei, are o structură de lemn şi pereţi izolaţi cu chirpici şi pământ bătut. Structura ei e susţinută de stâlpi de lemn, înfipţi în pământ, cu pereţi din împletituri de nuiele între ei. Este construită înainte de 1877 şi restaurată în 2001 de arhitectul Vlad Calboreanu. Pictura icoanelor de pe catapeteasma - 33 exemplare este datată în 1863. Construcţia este de tipul "semi îngropat", cu nivelul podelei altarului de la bun început sub nivelul de călcare, având doar pridvorul cu o treapta peste terenul în pantă.Pereţii au fost (şi au rămas parţial) din împletitură de nuiele, bulgărită şi lipită cu pământ, susţinută de traverse între stâlpi din lemn îngropaţi cca 1 m în pământ fără nici o legătura între ei în partea inferioară. Peste stâlpi are grinzi longitudinale, dăltuite, îmbinate cu cepuri la stâlpi şi cu cuie de lemn între ele, cu grinzi transversale foarte masive îmbinate în foarfecă la coamă, cu grinzi şi căpriori la acoperiş, cioplite parcă din crăci, nu din trunchiuri drepte, peste care a fost aşezată o împletitură de nuiele pe toată suprafaţa, apoi paie, peste care au fost aşezate liber olanele.

Pentru a asigura construcţia la împingerile laterale ale acoperişului şi bolţilor, stâlpii au fost sprijiniţi de contraforţi din lemn, dăltuiţi sus şi îngropaţi în pământ la aceeaşi adâncime, asiguraţi cu cuie groase din lemn.

Toată construcţia a fost realizată din lemn de stejar şi toate îmbinările au fost făcute cu cuie din lemn. La acoperiş au fost folosite şi cuie forjate de mană, probabil de la reparaţiile ulterioare, dar nu s-a găsit nici un cui produs industrial.
Toate împletiturile erau din lemn tare - carpen şi frasin. Bolţile din altar şi naos au fost din lemn de brad, dar în mod cert nu au fost cele iniţiale, ci refăcute prin anii '30, identice cu multe tavane ale caselor din sat.