HomePage Inapoi
Denumirea Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" Lainici
Denumire alternativă Mănăstirea Lainici
Parohia Parohia Mănăstirii Lainici
Datare 1812-1827
Tip Mănăstire
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Gorj
Localitate BUMBEŞTI-JIU
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Craiovei
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 GJ-II-m-B-09254
Descriere Ctitoria Mănăstirii Lainici este legată de trei etape consecutive şi distincte:
a) etapa ipotetică şi tradiţională a Sfântului Nicodim din sec. al XIV-lea
b) etapa atestată documentar a schimnicului Atanasie din sec. al XVIII-lea
c) etapa reconstruirii de către unii boieri gorjeni la începutul secolului al XIX-lea a bisericii actuale din zid, între anii 1812 şi 1817. Primele două biserici, nicodimiană şi atanasiană, nu s-au mai păstrat, dar cea actuală a fost construită pe locul celorlalte.
După tradiţie, Sfântul Nicodim, marele ctitor de lăcaşuri sfinte din ţară, ar fi construit după Vişina şi un schit din lemn aici, la Lainici. Prigoana împărătesei imperiului Austro-Ungar Maria Tereza, care a distrus majoritatea mănăstirilor ortodoxe din Ardeal, la jumătatea sec. al XVIII-lea , se pare că ar fi ajuns până aici. Biserica ctitorită din sec. XIV-lea – al XV-lea ar fi fost distrusă în acea perioadă. Cert este că din a doua jumătate a sec. al XVII-lea şi începutul sec. al XVIII-lea încep să apară documente istorice ce fac referire la Mănăstirea Lainici. Schimnicul Atanasie vine de la Tismana la Lainici, în 1780, şi se pomeneşte într-un sinet în care donează mănăstirii o moşie.
Lăcaşuri de cult din România; Mănăstirea Izvorul Tămăduirii şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului Lainici; Mănăstirea Lainici; ; 1812-1827; 1812; 1827; Mănăstire; ortodox; Orthodox; orthodoxe; BUMBEŞTI-JIU; ; Gorj; ; Arhiepiscopia Craiovei; Mitropolia Olteniei;