HomePage Inapoi
Denumirea Biserica "Sf. Nicolae" - Nou
Parohia Parohia Sf. Nicolae Nou FocSani
Datare 1732, catapeteasmă 1812
Tip Biserică
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Vrancea
Localitate FOCŞANI
Adresa str. Popa Sapcă 3
Cod oficial LMI 2004 VN-II-m-A-06454
Descriere Biserica Sf. Nicolae a fost ridicată la 1732, pe locul unei biserici de lemn care data din 1680 - 1690. Ctitor al bisericii noi este paharnicul Constantin Năsturel. Biserica actuala, monument istoric a apartinut initial manastirii Râmnicului, inchinata ca metoh Episcopiei Buzaului. Data fondarii manastirii nu se cunoaste.
Un document datat 22 mai 1696 este considerat de unii actul de drept prin care este ctitorita biserica Sf. Nicolae-Nou: este actul catre manastirea ce se infiinta a popii Arsenie care “… da danie manastirii Ramnicului local cel au la Focsani …pana in apa Milcovului…”. De aici si concluzia ca manastirea si biserica se situau pe hotarul dintre mosiile pe care au aparut Focsanii si le incadreaza, ca timp, in una din cele mai vechi etape ale hotarniciei targului – cu cele doua parti ale sale. În anul 1906, desi biserica era intr-un grad avansat de degradare, se mai putea distinge o parte din pictura realizata in jurul anilor 1732-1746, in special seria portretelor votive. Biserica a avut mult de suferit in timpul razboiului austro-turc, acestia din urma incendiind-o, distrugand zidurile si pictura. Inconjurata de ziduri groase din caramida si inzestrata cu o turla de clopotnita- asemanatoare turnurilor de veghe si camerelor de refugiu, biserica Sf Nicolae –Nou constituia un punct strategic care a fost distrus in mare parte. Avand un plan si o arhitectura iesita oarecum din tiparele obisnuite, biserica se bucura de atentia specialistilor in istoria artelor si arhitecturii de cult. Biserica a servit intre anii 1985-1986 ca depozit de carte veche bisericeasca. Dupa 1990 a fost redata cultului ortodox, devenind biserica parohială. Biserica Sf Nicolae este un edificiu valoros care prezinta caracteristicile arhitecturii de secol XVII din – desi amplasarea sa este in Focsanii Munteni. Planul triconc, are amplasat pe laterala nordica un turn clopotnita care are la parter un pridvor deschis, cu arcade semicirculare sustinute pe coloane de caramida. Braul care incinge de jur imprejur biserica ca si tipul de pridvor demonstreaza influentele arhitecturale din Tara Romaneasca. Arhitectura constructiei castiga in zveltete prin turnul din latura nordica si el la randul sau de factura ecleziala moldoveneasca. Planul general este atipic pentru Tara Romaneasca; pridvor deschis (inchis in prezent dar initial deschis), pronaos, naos cu abside poligonale (in cinci laturi) si altarul la fel. Turla clopotnitei este amplasata in partea stanga a constructiei, deasupra unei extinderi a pronausului; acest fapt incadreaza biserica intr-o categorie deosebita de cea obisnuita arhitecturii de cult ortodox din zona tinutului Putnei.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica Sf. Nicolae - Nou; ; ; 1732, catapeteasmă 1812; 1732; ; Biserică; ortodox; Orthodox; orthodoxe; FOCŞANI; ; Vrancea; ; ; ;