HomePage Inapoi
Denumirea Ansamblul Mănăstirii "Cuvioasa Paraschiva" Gura Motrului
Denumire alternativă Mănăstirea Gura Motrului
Parohia Parohia Mănăstirii Gura Motrului
Datare sec. XVI; ref. 1653 şi modif. 1841 - 1852
Tip Mănăstire
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Mehedinţi
Localitate GURA MOTRULUI
Comuna BUTOIEŞTI
Protopopiat Protopopiatul Strehaia
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Severinului şi Strehaiei
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 MH-II-m-A-10340
Descriere Mănăstirea Gura Motrului cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”, a fost ctitoria marelui logofăt Harvat, din vremea lui Neagoe Basarab, la 1519 (pe locul unui schit de lemn de secol XIV al lui Nicodim de la Tismana). Biserica actuala a fost construita în 1653, în stil moldovenesc, de marele vornic Preda Brâncoveanu. Biserica are planul în formă de treflă, pridvor, naos cu o turlă, pronaos cu două turle mai mici şi egale. Pictura datează din anii 1702-1705, din vremea şi pe cheltuiala domnului Constantin Brâncoveanu, aşa cum reiese din pisania din pronaosul bisericii "Acista Sfânta si Dumnezaiasca Manastire de la Motru al caria hramul sa praznuiasce probedeba Paraschevei : den temelia ei iaste zidita de Jupân Preda Brancoveanul : Vel:vornic : la anul de la zidirea lumii : 7161 [1653]: carea de la aceea vreame pana acum au statut nezugravita: iara dupa aceia: luminatul si înaltatul Io Constantin Brancoveanul Basarab Voevod: nepotul lui de fecior: întral saptesprazeacelea an al Domniei Sale o au zugravit si o au si mai înfrumusetat, cum sa veade la leat : 7213 [1705]: savârsinduo • în buna pomenirei • si slava veacinica. Measeta [luna] septembrie v : 20 : dni [zile]."
Între 1841-1852 biserica a fost refăcută si repictată prin strădania arhimandritului Eufrosin Poteca, prin contribuţia domnitorului Barbu Ştirbei şi pictura zugravului Niţă Stoenescu: "Aceasta reparatie a zugravelii, dupa stilul original, s-a facut cu bunavointa Înaltimei Sale Barbu D. Stirbei, Printul stapânitor a toata Tara Româneasca, slobozind cheltuiala din Casa Centrala si prin osârdia Cuviosiei Sale, Arhim. Eufrosin Poteca, eugumenul acestei Sfinte Manastiri de la Gura Motrului, la anul 1852, zugrav Nita Stoenescu".
Refacerea picturii a însemnat în epocă o repictare a scenelor acoperindu-le pe cele originale cu un strat protector. Refacerea din secolul XIX a dus la supraînălţarea corpului bisericii şi a turlelor. Acoperişul a fost şi el refăcut în secolul XIX.
În anul 1998 au fost începute lucrări de consolidare-restaurare la biserică şi incintă.
Lăcaşuri de cult din România; Ansamblul Mănăstirii Cuvioasa Paraschiva Gura Motrului; Mănăstirea Gura Motrului; ; sec. XVI; ref. 1653 şi modif. 1841 - 1852; 1501; 1600; Mănăstire; ortodox; Orthodox; orthodoxe; GURA MOTRULUI; BUTOIEŞTI; Mehedinţi; Protopopiatul Strehaia; Episcopia Severinului şi Strehaiei; Mitropolia Olteniei;