HomePage Inapoi
Denumirea Biserica "Sf. Arhangheli"
Parohia Parohia Sf. Arhangheli Mărgău
Datare sec. XVIII
Tip Biserică
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Cluj
Localitate MĂRGĂU
Comuna MĂRGĂU
Adresa 403
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Mitropolie Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-B-07707
Descriere Istoricul Parohiei Mărgău


Batrana Cronica a Margaului ne spune ca inaintasii nostri inainte de a se muta (1342),o parte din ei, din Goronet – vechea vatra a satului – aveau “bisericuta de gorun ce a fost pe un varf de damb,ce sta de-a dreapta,cum iesi pe paraul Goronetului”,loc ce poate fi indentificat fara efort.
Mutandu-se pe valea Margauta,in sus,cel dintai lucru a fost zidirea noii biserici din lemn de gorun.Prima biserica construita pe vremea preotului Andrei Ungur,pe actuala vatra a satului in 1342,in locul numit Preluca Soarelui a dainuit vreme de 162 de ani dupa care a fost daramata si in anul 1506 s-a construit o noua biserica din piatra.Este important nu numai ca locuitorii satului au reusit sa isi construiasca biserica,ci si faptul ca au construit-o din piatra,ceea ce pentru romani,in vremea respectiva,era interzis.Materialul ales de ei pentru zidirea bisericii este o expresie a tariei credintei avute,cat si a statorniciei lor pe aceste tinuturi.In anul 1735,se face zidul de piatra din jurul bisericii si al cimitirului de catre Stefan Dumitru,dupa cum rezulta din inscriptia sapata in partea exterioara a zidului catre scoala.
In anul 1744 se zideste turnul bisericii si se face clopotnita,care este si la actuala biserica,fapt cunoscut din inscriptiile aflate acolo.Cea de-a doua biserica a fost trasnita de fulger si a ars in anul 1798.Atunci,pe timpul protopopului Daniil Ungur,s-a luat hotararea: “sa supuna toata padurea de brad a bisericii din hotarul Margaului sub dare,pe seama zidirii bisericii ce s-a trasnit in anul 1798,din care a ramas zidul de piatra ce sustine turnul”.Constructia bisericii a inceput in anul 1804.Biserica este opera maestrului zidar Balog Antal din Cluj,care a lucrat intre anii 1804-1810.Lucrarea este intrerupta apoi din cauza “foametei celei mari” dintre anii 1814-1817 si constructia este terminate in anul 1835 pe timpul preotului Ioan Ungur senior,autorul Cronicii Margaului.Pictura bisericii a fost executata de catre pictorul zugrav Solyom Ignatiu de Jula,comuna Borsa,jud. Cluj,care a lucrat intre anii 1828 si 1835.Biserica a fost sfintita de catre episcopul de Blaj,Ioan Lemeni,la 8 septembrie 1840.Intr-o insemnare in Cronica Margaului se mentioneaza faptul ca pentru zidirea bisericii s-au achitat 5955 florini valutari,adica 5955 de zloti.
In 1845 se cumpara un clopot de 515 kg cu suma de 1099 florini,turnat la Cluj despre care tot cronica spune: “Numai Dumnezeu ma stie cum le-am scapat de nu le-au dus ungurii in 1848 sa faca tunuri din ele”.
In anul 1912 s-a acoperit turnul bisericii,de data aceasta cu tabla,s-a reparat acoperisul,s-a repictat biserica de catre Ioan Pop din Buciumi,jud. Salaj si s-au facut alte imbunatatiri.
Izbucnirea primului razboi mondial se resimte si in Margau ,atat prin jerta fiilor satului cazuti pe frontul de lupta,cat si prin faptul ca s-au luat de la biserica 3 clopote pentru confectionarea de armament.In locul lor au fost cumparate alte doua in 1923 si inca unul in greutate de 500 kg (in 1937) ,cu bani de la credinciosi si de la prefectura judetului.In anul 1963,se introduce curentul electric in biserica,se zideste peretele despartitor dintre turn si biserica femeilor si se acopera zidul care imprejmuieste biserica si cimitirul.Intre anii 1995-1996 s-a implinit o mai veche dorinta a credinciosilor,pictura interioara a bisericii.Prin jertfelnicia credinciosilor din Margau precum si a fiilor satului din Bucuresti si alte localitati,prin grija preotului paroh Pavel Condrea a fost executata lucrarea actuala de pictura in tehnica fresca de catre pictorul bisericesc Paul Bataiosu.In luna mai a anului 1997 lucrarile de reinnoire a bisericii au fost binecuvantate de catre P.S. Episcop Irineu Bistriteanul care a oficial Sfanta Liturghie insotit de un sobor de preoti din satele vecine .
In anii 2000-2004 au avut loc alte lucrari de reparatie cum ar fi : tencuirea exterioara a bisericii,reparatia acoperisului gardului imprejmuitor,si inlocuirea celor doua troite de la intrarea in biserica.In iulie 2004 P.S. Vasile Somesanul a binecuvantat aceste lucrari in cadrul Liturghiei Arhieresti organizata cu prilejul intalnirii fiilor satului.
In anii 2009-2010 au avut loc alte lucrari de reparatii si consolidare.Astfel s-a reparat acoperisul bisericii acoperindu-se cu sindrila de brad ,lucrare executata de mesterii din Albac,s-a reparat iconostasul si s-a inlocuit padimentul bisericii cu parchet de stejar in Sfantul Altar si scandura de brad in restul bisericii.In data de 25 iulie 2010 a avut loc o noua intalnire a fiilor satului si lucrarile executate la biserica au fost binecuvantate prin rugaciunile P.S. Vasile Somesanul care a oficiat Sfanta Liturghie insotit de un impresionant sobor de preoti.
Imbracata in haina noua si impodobita cu tot ce au credinciosii satului mai frumos,biserica isi asteapta fiii sa ii primeasca in fiecare duminica ,iar vara si pe cei stabiliti in Bucuresti sau in alte localitati ale tarii, manati de dorul revederii satului,al bisericii,al rudelor si al mormintelor celor dragi care isi dorm somnul de veci in cimitirele satului.
Dar cu fiecare an ce trece tot mai putin sunt cei care pastreaza legatura cu satul.


Preoţii slujitori la Biserica din Mărgău
1.Andrei Ungur
Dupa cum consemneaza Cronica Margaului : “Cel dintai popa din neamul Ungurenilor,preot cu 32 de poporeni ai sai, in anul 1340,s-a mutat din Goronet in locul unde acum se afla satul”.A fost cel dintai preot slujitor in Margau fiind hirotonit preot de episcopul Ieroftei de la Balgrad in anul 1310.

2.Nicolae Ungur
Fiul preotului Andrei este cel sub care se edifica prima biserica din lemn de gorun si casa parohiala.

3.Luca
4.Ioan
5.Dimitrie
6.Avram
7.Daniil
8.Simion
Pe timpul sau s-a zidit a doua biserica,din piatra pe actuala vatra(1506).
9.Florian
10.Iosif
11.Pantelimon
12.Dimitrie
13.Petru
14.Onisel sau Ioan
15.Luca
Amintit in anul 1699 cu prilejul anchetei ce s-a facut la Zam-Sancrai jud. Cluj in legatura cu trecerea unei parti din populatia Transilvaniei la religia greco-catolica.El a spus : “In credinta care m-am nascut,am crescut si am invatat si am propovaduit cuvantul lui Dumnezeu pana acum,raman si de aici inainte,nu imi schimb religia care e aceeasi cu a muscalilor si a grecilor.”
16.Ioan Ungur,zis Nun
In anul 1704 este preot in Margau alaturi de popa Luca,tatal sau.Este autorul cronicii Margaului care ofera amanunte despre stramutarea satului si construirea celei de-a doua biserici.



17.Daniel Ungur
El a luat hotararea de a se zidi a doua biserica si obtine fondurile necesare pentru demararea lucrarii.A murit insa in anul 1804,iar crucea de mormant se afla in peretele exterior al bisericii,in dreapta altarului.
18.Simion Ungur
A fost al 4-lea fiu al protopopului Daniil.A slujit impreuna cu tatal sau pana la moartea acestuia si a inceput lucrarea de zidire a bisericii.
19.Teodor Ungur
In timpul sau se construieste cea mai mare parte din biserica.
20.George Ungur
21.Petru Ungur
22.Ioan Ungur senior
23.Ioan Ungur junior
Cu el se incheie sirul preotilor din familia Ungurenilor(1866),dupa 525 de ani.
24.Alexandru Fodor
25.Ioan Papiu
26.Aurel Urzica
27.Romul Romuntan
28.Ioan Irimies
29.Sabin Trutia
30.Cosma Iustin
31.Sima Valeriu
Preotul Sima Valeriu Grigore - din Podeni, Cluj, s-a născut la 25 octombrie 1919 în comuna Vişagu, sub poalele Vlădesei, din părinţii Victor - notar, şi Otilia.
Studiile primare le face în Mesteacănu, judeţul Sălaj. A urmat apoi Liceul "Simion Bărnuţiu" din Şimleu Silvaniei, iar după obţinerea diplomei de bacalaureat, Academia Teologică Română Unită din Blaj, pe care a absolvit-o în 1932.
Căsătorindu-se, a fost hirotonit preot în 22 decembrie 1932 de către episcopul dr. Iuliu Hossu şi numit preot în Peceiu, judeţul Sălaj (1933-1936), apoi mutat în Nuşfalău - Sălaj (1 septembrie 1936 - 31 martie 1937), iar de aici, paroh în Mesteacănu - Sălaj, unde a funcţionat ca preot până la 11 iunie 1951, când a fost arestat de Securitate.
Fiind forţat de primar şi de şeful de post din Mesteacăn, a semnat trecerea la Ortodoxie, dar a refuzat să concelebreze cu preotul călugăr Iulian Ilie Bolchiş adus de la Mănăstirea din Alba Iulia.
Pârât de Petru Pop, protopopul ortodox al Huedinului, că face instigare publică contra regimului, a fost arestat la 11 iunie 1951, dus la Securitatea din Huedin şi de acolo, la cea din Cluj; Tribunalul Militar Cluj 1-a condamnat la cinci ani de muncă silnică şi cinci ani de degradare civică. Martor al acuzării a fost protopopul, numit mai sus.
Părintele Valeriu Sima a fost condamnat, fiind dus trei săptămâni la "închisoarea mormânt" Jilava, de aici la Poarta Albă, apoi în colonia de muncă Peninsula, fiind încadrat în Brigada F 2, a preoţilor, la săpat şi la sfărâmat piatră. Deţinuţii erau repartizaţi pe profesii, sub comanda unor brigadieri cu "creierul spălat" la Piteşti. Brigadierul său a fost studentul Viorel Burculeţ. Când în 18 iunie 1953 au fost întrerupte lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră, părintele Sima a fost transferat pe şantierul stadionului Constanţa, apoi readus la Poarta Albă ca muncitor într-o fermă horticolă, în timp ce deţinuţii apţi de muncă grea au fost trimişi la minele de plumb de la Cavnic - Maramureş.
În tot acest timp, cei din familia sa au ajuns muritori de foame, fapt pentru care fiul Mircea a fost nevoit să părăsească studiile secundare, şi să se angajeze ca muncitor pe şantierul din Poeni, Cluj, iar fiica Dorina ca funcţionară la mina Sărmăşag - Bihor.
Părintele a fost eliberat în 9 noiembrie 1955 şi s-a reîntors la Mesteacăn, devenind agricultor. După puţin timp i s-a înscenat un proces, fiind acuzat că deţine arme; a fost arestat, judecat şi condamnat de Tribunalul Militar Cluj în 29 martie 1957. Închis la Penitenciarul din Gherla apoi la Aiud, a fost eliberat la 9 noiembrie 1961.
Reîntors acasă, a fost angajat cu mare greu dispecer la Autobaza Huedin, apoi preot în Mărgău din 15 martie 1963, deoarece a acceptat să treacă la ortodocşi. Aici a păstorit 11 ani, timp în care a scris "Monografia şcolii din Mărgău"şi "Istoricul parohiei Mărgău".
În 1972, "credincioşii" comunişti din Mărgău l-au obligat să părăsească localitatea, ceea ce a şi făcut, mutându-se la Poeni - Cluj, unde a rămas până la pensionare. Aici a luat legătura cu unii preoţi greco-catolici clandestini şi a rupt orice legătură cu ierarhia bisericească ortodoxă. Imediat după 22 decembrie 1989, a făcut o mărturisire publică de credinţă şi a servit, împreună cu preoţii greco-catolici, la Sfintele Liturghii din piaţa Clujului şi pe sate, unde a fost trimis de superiorii bisericeşti.
32.Ioan Ivanciuc
33.Pop Gheorghe
In timpul sau s-a zidit actuala casa parohiala.A decedat la varsta de 51 de ani(1991) si este inmormantat in cimitirul din Manastur-Cluj.
34.Pavel Condrea
Este actualul preot din Margau,din anul 1992.In timpul sau s-a executat pictura interioara a bisericii,s-a reparat tabla de pe turnul bisericii,s-a inlocuit sindrila de pe acoperisul bisericii si s-a reparat gardul imprejmuitor al bisericii si al cimitirului.

Sursa: cf. Lidia Vladescu
Lăcaşuri de cult din România; Biserica Sf. Arhangheli; ; ; sec. XVIII; 1701; 1800; Biserică; ortodox; Orthodox; orthodoxe; MĂRGĂU; MĂRGĂU; Cluj; ; Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului; Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;