HomePage Inapoi
Denumirea Biserica "Sfinţii Voievozi"
Parohia Parohia Câineni I-Robeşti
Datare 1798
Tip Biserică
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Vâlcea
Localitate ROBEŞTI
Comuna CÂINENI
Adresa 80
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Râmnicului
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 VL-II-m-B-09892
Descriere Biserica "Sf. Voievozi" din este ridicata in satul Robeşti, vechi sat mosnenesc ajuns in secolul XIX in proprietatea boierilor Robesti, ridicati din randul populatiei locale. Ctitorul lacasului de cult este Constantin Robescu, vataf de plai ajuns boier al locului. Biserica a fost construita la 1798 si zugravita in 1817. Ctitorul era mosnean din localitate si s-a ridicat prin functia de vataf de plai pe care a ocupat-o. – era cunoscut sub numele de vataful Dinu. Pictura a fost facuta de zugravul Ion Teiuseanu si Costandin din Ocnele Mari. Atat numele ctitorului cat si al pictorilor le aflam din pisaniile bisericii, aflate pe latura de vest a pridvorului: „Costand/i/n zugrav vel Ocna.1817”; deasupra intrarii in naos: „...leat 1817, zugrav Ion Teiusanu, Dinu vel Ocna”; pomelnicul zugravit in proscomidie: „Zugravi Ion,Constandin, Mincul ereu, Alecse”; portretele ctitorilor din pronaos: „
-zid vest, catre sud: pan Costandin Robescu, cu trei baieti fara nume.
-zid sud: jupan Gheorghe Burcheaciu cu jupaneasa Safta si o fetita. Apoi Stanciu sin Constandin Robescu si Paraschivu brat ego.
-zid vest, catre nord: jupaneasa Smaranda , apoi Dumitru sin Constandin Robescu cu sotia si fetita Maria Robeasca.
-zid nord: jupan Stoian, jupaneasa Stanca, apoi Gheorghe sin Constandin Robescu cu jupaneasa Safta si Ion brat ego cu jupaneasa Safta”.
Pe clopot avem de asemenea o inscriptie cu data 1816, si un mormant cu data de 1850. Biserica are plan dreptunghiular, cu absida poligonala usor decrosata.Prodvorul este deschis si sprijinit pe arcade semicirculare si 4 coloane plus doua semicolaoane circulare. Cloptonita octogonala are baza patrata peste pronaos, cu acces printr-o scara din lemn in pronaos. Naosul si pronaosul sunt acoperite cu cate o calota sprijinita pe arce si console; pridvorul are o calota centrala cuprinsa intre 2 semicalote in forme mai joase. Naosul si pronaosul sunt despartite printr-un zid plin strapuns de o deschidere centrala si de 2 ferestre laterale. Tampla este de zid, iar decoratia exterioara este alcatuita din doua registre de panaouri , patrate la registrul inferior si arcuite la registrul superior, despartite printr-un brau format dintr-un tor cuprins intre 2 randuri de zimti de caramida: un rand de firide la baza turlei; cornise la corpul principal, la baza turlei si la turla. Zidaria este din caramida si bolovani, tencuita. Invelitoarea este din sindrila. Pictura originala este din 1817 in fresca, in interior si la exterior, la partea superioara a pridvorului pe latura vest. Pictura din interiorul pridvorului sunt de factura moderna.