HomePage Inapoi
Denumirea Biserica "Sfânta Treime, Sfinţii Arhangheli"
Denumire alternativă Biserica Mănăstirii Surpatele
Parohia Parohia Mănăstirii Surpatele
Datare 1706
Tip Biserică
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Vâlcea
Localitate SURPATELE
Comuna FRÂNCEŞTI
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Râmnicului
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 VL-II-m-A-09929
Descriere Biserica a fost ridicată de logofătul Tudor Drăgoescu şi fratele său Stanciu, la începutul sec. XVI, fiind refăcută de de boierii Buzeşti şi reparată în sec. XVII. Între anii 1703-1706, biserica a fost reconstruită de zid şi pictată sub ctitoria Doamnei Marica Brâncoveanu. În 1815 a fost reparată şi pictată de Gheorghe Gherontie Zugravu din Hurezi. Biserica se remarcă atât în plan arhitectural şi pictural. Catapeteasma şi uşile sunt în stil brâncovenesc. Componentele ansamblul mănăstiresc incluse în Lista Monumentelor Istorice sunt: biserica, stăreţia, chiliile de pe latura de sud şi turnul-clopotniţă.
Biserica are plan triconc, cu turlă pe naos şi pridvor pe vest. Absidele sunt acoperite cu semicalote, naosul are o turlă pe pandantivi şi arce laterale, iar pronaosul, care este separat de naos prin perete plin străpuns de o deschidere în acoladă, este acoperit de o calotă pe pandantivi şi arce laterale, în consolă. Pridvorul, mărginit de arcade în acoladă, pe stâlpi de zidărie, este acoperit cu o calotă mică, pe largi arce laterale. La exterior biserica are un soclu decroşat subliniat de profile; un brâu decorat în stuc împarte faţadele în două registre inegale. Ferestrele au ancadramente din piatră, dublate de chenare cu motive decorative în stucatură. Turla poligonală, pe bază cubică, are feţele străpunse de ferestre înguste, cu ambrazuri în retrageri successive, subliniate de motivul zimţilor de fierăstrău. Pictura murală, în stil brâncovenesc, datează din 1706 fiind operă a zugravilor Andrei, Hranite, Gheorghe şi Ioan. În naos este de remarcat ciclul Cinei din Mamvri, compus din şase scene, în pronaos reprezentarea Imnelor închinate Maicii Domnului şi amplul tablou votiv, iar în pridvor Iisus Emanuel, în tetramorf.
Stăreţia, clădire de mici dimensiuni, cu beciuri înalte şi parter cu foişor cu arcade în acopadă, pe stâlpi de zidărie, este situată la sud de biserică. Chiliile alăturate au o siluetă similară fiind, şi aici, de remarcat galeria cu arcade pe stâlpi cu capiteluri evazate. Turnul-clopotniţă, de plan pătrat are la primul nivel accesul, sub largi arcade semicirculare încadrate de lesene. Nivelul superior, în retragere, are colţurile subliniate de pilaştri aplatizaţi, iar pe cele patru feţe deschideri largi, în arc
frânt.
Clerici Monahia-Stareţă Constantin Eftimia; Rasofora-Ghid Duşa Benedicta-Luciana