HomePage Inapoi
Denumirea Biserica "Sf. Nicolae"
Parohia Parohia Câineni II
Datare 1733
Tip Biserică
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Vâlcea
Localitate CÂINENII MICI
Comuna CÂINENI
Adresa 42
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Râmnicului
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 VL-II-m-A-09709
Descriere Biserica-monument Sf. Nicolae este una dintre sunt singurele biserici din Muntenia construite şi pictate după modelul celor moldoveneşti. Pisadia din tinda bisericii arata anul ridicarii acestui monument, 1733 prin grija si cheltuiala jupanului Necolae Petru:”…, la 2 august 1733, “în zilele lui Grigore Ghica Voevod s-a isprăvit”.
Biserica are un plan dreptunghiular format din : pridvor, pronaos, naos si altar. Are turla pe pronaos, iar pridvorul are 6 stalpi. Biserica are pictura exterioara realizata in 1846, pe toata suprafata bisericii.Pe frontonul fatadei de vest, biserica are pictura cu icoana de hram a bisericii. Exista doua registre de pictura, registrul de sus mai mic sub forma de medalioane, registrul de jos mai mare, sub forma unor firide arcuite in partea de sus. Cele doua registre sunt despartite de doua siruri de caramida zimtata. Picturile cuprind : prooroci, filozofi, mucenici.
Zugrăvelile interioare au fost făcute de către “Ioniţă zugrav” care le-a terminat în anul 1758. Zugrăvelile exterioare au fost făcute în anul 1846 cu cheltuiala lui Neagoe Moţoc şi a soţiei acestuia, Sanziana, care sunt zugrăviţi pe zidul exterior din partea de sud a lăcaşului. În anul 1976 biserica a fost reparată cu ajutorul enoriaşilor. DESCRIERE.
Biserica este de tip dreptunghiular, cu absida poligonală uşor decroşată şi pridvor deschis cu arcade în arc frânt şi coloane rotunde. Deasupra pronaosului se ridică o clopotniţă octogonală, cu baza pătrată, a cărei intrare se face din pronaos, printr-o scară de lemn. Naosul şi pronaosul sunt acoperite cu calote pe arce şi console; pridvorul este acoperit cu o calotă centrală şi două bolţi laterale lunguieţe, separate de calotă printr-un arc dublou. Pronaosul şi naosul sunt despărţite printr-un zid plin străpuns de o deschidere centrală şi de două ferestre laterale. Decoraţia exterioară este alcătuită dintr-un brâu format de un tor cuprins între două rânduri de zimţi, şi, dintr-un rând de firide alungite cu arc în acoladă, la registru inferior. La uşă şi ferestre sunt ancadramente de piatră sculptate cu motive vegetale.
Pictura interioară este originară, retuşată puţin pe alocuri, şi datează din 1758, fiind semnată în proscomidie de zugravii: Hristea ereu, Gherghe ereu, Magdalina erita. Pictura exterioară din 1846, a fost facută de zugravii Ioniţă şi Pătru, semnaţi pe un stâlp din pridvor. Pictura este specifică lăcaşurilor de cult ctitorite de vătafi de plai şi mici boieri. În registrul inferior, pe faţada de sud este un panou mare cu ctitorii picturii exterioare din 1846: Neagoe Moţoc şi soţia Sînziana, împreună cu cei doi fii ai lor. Pictura exterioară se desfăşoară pe un singur registru şi cuprinde numai sfinţi mucenici, în straie de curteni. Pe faţada de vest a pridvorului este icoana de hram, Sf. Nicolae, încadrat de 4 sfinţi militari călări. Iconografia interiorului este ilustrată în respectul faţă de tradiţie al ctitorilor şi zugravilor cu teme precum marile sărbători: Intrarea în Ierusalim, Învierea, Adormirea Maicii Domnului etc. Iconografia pridvorului cuprinde teme precum: Judecata de Apoi, Pilda bunului samaritean etc.
În restul registrului inferior sunt şiruri de sfinţi care alternează cu buchete mari de flori.
În registrul superior sunt pictaţi prooroci, spaţii intermediare bogat decorate cu buchete mici de flori, grupuri de câte 3 pomi
Lăcaşuri de cult din România; Biserica Sf. Nicolae; ; ; 1733; 1733; ; Biserică; ortodox; Orthodox; orthodoxe; CÂINENII MICI; CÂINENI; Vâlcea; ; Arhiepiscopia Râmnicului; Mitropolia Olteniei;