HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"
Parohia Parohia Cotmenita
Datare 1828
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Argeş
Localitate COTMENIŢA
Comuna BĂBANA
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Argeşului
Mitropolie Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Cod oficial LMI 2004 AG-II-m-A-13624
Descriere Data de construcţie, anul 1828, este înscrisă pe peretele bisericii. Inscriptia este săpat pe o grindă a peretelui sud al naosului, în exterior, spre absidă:„Leat 7336 (1828) f/ă/cut”.
Este o biserică de tip dreptunghiular cu absidă poligonală decroşată, pronaosul prelungit printr-o porţiune zidită pe locul fostului pridvor. Nu are clopotniţă. Naosul şi partea originară a pronaosului au fost acoperite cu o boltă semicilindrică micşorată lateral printr-o lăţime de bârnă şi întărită la jumătatea lungimii naosului printr-un arc dublu sprijinit pe două console. Partea zidită este înfundată cu scânduri la un nivel mai jos decât bolta. Peretele de despărţire originar dintre naos şi pronaos a fost deplasat cu 1m spre vest (rămânând pe loc grinda principală de deasupra), astfel încât naosul s-a lungit cu 1m, iar pronaosul cu 1,50m (lăţimea fostului pridvor) minus 1m =0,50m. Nici un element de decoraţie exterioară , afară de consolele profilate din colţurile clădirii.
Iniţial biserica a avut un pridvor de lemn, după cum se vede din grinda superioară a pereţilor laterali, care cuprinde şi partea zidită, împreună cu acoperişul. Naosul, pronaosul şi pridvorul aveau distribuţia şi proporţiile obişnuite ale bisericilor de lemn din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Ulterior, la o dată care nu se poate preciza, biserica a fost modificată în felul arătat prin înlocuirea pridvorului cu porţiunea zidită, inclusă în spaţiul interior al bisericii. Soclul bisericii este din zidărie de cărămizi, pereţi din grinzi de 10-11cm încheiate în coadă de rândunică, pardoseală de cărămizi si învelitoare de şiţă.