HomePage Inapoi
Denumirea Ansamblul Mănăstirii "Înălţarea Domnului" Râncăciov
Denumire alternativă Mănăstirea Râncăciov
Parohia Parohia Râncăciov
Datare sec. XV-XIX
Tip Mănăstire
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Argeş
Localitate RÂNCĂCIOV
Comuna CĂLINEŞTI
Protopopiat Protopopiatul Topoloveni
Episcopie/Arhiepiscopie Episcopia Argeşului
Mitropolie Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Cod oficial LMI 2004 AG-II-m-A-13772
Descriere Mănăstire de calugari, cel mai vechi asezamant religios cunoscut in comuna Calinesti, judetul Arges este Manastirea Rancaciov. Manastirea Rancaciov a fost atestata documentar pentru prima data in hrisovul lui Radu cel Mare din 19 iulie 1498 prin care intareste manastirii ocina în Cârsteni si veniturile date de Vlad Calugarul, domnul Tarii Romanesti. O alta marturie o constituie scrierea de pe piatra de deasupra usii de la intrarea in biserica de unde reiese faptul ca manastirea a fost rezidita de capitanul de paharnicei Arsenie Soimul intre 10 iunie 1647 si 17 septembrie 1648 sau din diata aceluiasi Arsenie din 10 octombrie 1652 prin care inzestreaza manastirea cu averi, vite si robi tigani, precum si din zapisul pe care Ioaniche, egumenul manastirii il da la 20 iulie 1685 preotului Nicolae din Campulung. Viata spiritula de la manastire il va impresiona chiar si pe Mitropolitul Varlaam, care , se va retrage in 1679 si va veni la aceasta manstire unde si moare in septembrie 1698.
La 26 octombrie 1700, Constantin Brancoveanu daruieste manastirii 300 de bolovani de sare de la Ocna cea Mica din Targoviste. LA 1786, egumenul Daniel zideste alaturi de jupanul Dumitrascu Bratianu din Racovita o biserica de zid in aceasta comuna. Manastirea se va gasi intr-o satre degradabila asa cum atesta catastihul intocmit la 13 oct. 1817. Noua zidire are loc in 1848. Din pisania manaastirii aflam ca seismul din 1940 a afectat-o grav, motiv pentru care s-au facut lucrari de consolidare intre 1941-1944. Dupa seismeel din 1977, 1986, 1990 nu s-a mai facut nicio interventie de consolidare, avariile s-au agravat. Fondurile oferite au fost insuficiente, restaurarea picturii murale de pe zidurile lacasului de cult fiind cele mai costisitoare. În prezent, din impunatoarea manatirea a ramas biserica. Sit arheologic.
Lăcaşuri de cult din România; Ansamblul Mănăstirii Înălţarea Domnului Râncăciov; Mănăstirea Râncăciov; ; sec. XV-XIX; 1401; 1900; Mănăstire; ortodox; Orthodox; orthodoxe; RÂNCĂCIOV; CĂLINEŞTI; Argeş; Protopopiatul Topoloveni; Episcopia Argeşului; Mitropolia Munteniei şi Dobrogei;