Patrimoniu industrial în România

Agenda evenimentelor dedicate celebrării în România a zilei de

18 APRILIE

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MONUMENTELOR ŞI SITURILOR

Tema 2006 – PATRIMONIUL INDUSTRIAL

 

 

 

LUNI, 17 APRILIE

 

Orele 14 – 17, FORUM on-line

 

Patrimoniul industrial în ţările foste comuniste        

Forumul se desfăşoară în limba engleză, va fi găzduit de Centrul de Pregătire Profesională în Cultură - www.formare-profesională.ro - www.cppc.ro/conference_IHECC,  şi este susţinut de Ministerul Culturii şi Cultelor, TICCIH şi ICOMOS Romania. Vor participa specialişti în arheologie industrială şi persoane interesate din România şi străinătate.

 

         

MARŢI, 18 APRILIE

 

Ora 10.00      Ministerul Culturii şi Cultelor

Cu participarea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi a ICOMOS România

 

Deschiderea expoziţiei Atitudini şi lansarea volumelor  elaborate în cadrul proiectului de cercetare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” - Patrimoniul industrial al Banatului Montan - valoare europeană şi potenţial de integrare, proiect finanţat de CNCSIS.

 

Expoziţia Atitudini

cuprinde lucrări ale tinerilor arhitecţi membri ai catedrei de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului -  Arina Niţulescu, irina iamandescu, Adrian Crăciunescu, Gabriel Panasiu, Petru Mortu, Virgil Apostol, Ştefan Bâlici -  proiecte de concurs, lucrări de cercetare, proiecte de revitalizare, proiecte destinate să conserve şi sa pună în valoare patrimoniul arheologic, proiecte de restaurare.

Un procent important din expoziţie este dedicat patrimoniului industrial, contribuind la consolidarea, în mediile de specialitate , dar şi în opinia publică, a poziţiei acestuia în cadrul categoriilor mai largi de patrimoniu.

 

Patrimoniul industrial al Banatului Montan – valoare europeană şi potenţial de integrare, autori : Hanna Derer, Irina Iamandescu, Sergiu Nistor, Gabriel Panasiu, Liviu Gligor, Rudolf Graf.

Volumul ilustrează printr-o serie de articole stadiul cercetării la nivel internaţional, progresele înregistrate până în prezent de cercetarea de profil din România, o propunere de muzealizare cu tematică industrială a teritoriului Banatului Montan, prezentând totodată sistemul de inventariere propus prin proiect

 

Mic Ghid al Patrimoniului Industrial al Banatului Montan

Autori: Hanna Derer (coord.), Irina Iamandescu, Gabriel Panasiu, Petru Mortu

Ghidul prezintă o serie de obiective selecţionate dintre valorile patrimoniului industrial al Banatului Montan, în dorinţa de a oferi un prim set de informaţii în domeniu. El se adresează pe de-o parte publicului din zonă, interesat de explorarea propriei istorii şi identităţi şi, pe de altă parte, publicului larg care doreşte să cunoască mai bine sau să descopere noi destinaţii turistice cu valoare culturală.

 

 

Ora 11.00      Ministerul Culturii şi Cultelor

 

în cadrul conferinţei de presă a Ministerului Culturii şi Cultelor, alături de alte subiecte, se va face lansarea site-ului de internet Patrimoniul Industrial în România ce va fi accesibil de pe www.cultura.ro.

 

 

Ora 14.00      Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Cu participarea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi a ICOMOS România

 

 

Deschiderea expoziţiei şi lansarea volumului proiectului de cercetare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” - Circulaţia influenţelor culturale reciproce între români şi saşi în sud-estul Transilvaniei, reflectată în arhitectura vernaculară şi evoluţia contemporană a satelor din judeţele Sibiu si Braşov, proiect finanţat de CNCSIS

 

 

Muzeul S.C. CarpatCement Holding S.A., jud. Dâmboviţa

 

Masă rotundă cu tema  Eforturi pentru cunoaşterea, conservarea şi valorificarea patrimoniului Industrial. Muzeul S.C. CarpatCement Holding S.A., o istorie a cimentului românesc în judeţul Dâmboviţa

 

Complexul Muzeal Curtea Domnească, Târgovişte

 

Expoziţia 125 de ani de la inaugurarea căii ferate

Titu – Târgovişte

 

 

Home