Patrimoniu industrial în România

Ministerul Culturii şi Cultelor şi Centrul de Pregătire Profesională în Cultură vă  invită la forumul online Patrimoniul industrial în ţările foste comuniste. Acesta va avea loc pe data de 17 aprilie, între orele 15.00 – 17.00. La eveniment participă specialişti în arheologie industrială din România şi străinătate.

 

Patrimoniul industrial este unul dintre cele mai „tinere” domenii ale patrimoniului cultural. Această categorie cuprinde construcţii variate, atât industriale, cât şi civile, construcţii pentru transporturi şi infrastructuri, maşini, utilaje şi instalaţii din cele mai diverse. De asemenea, patrimoniul industrial include zone de exploatare şi prelucrare a resurselor naturale de subsol şi suprafaţă, precum şi teritoriile naturale sau urbane care cuprind ansambluri de vestigii preindustriale şi industriale şi sunt rezultat al interacţiunii în timp a factorilor naturali cu activitatea umană de natură productivă. Toate acestea se pot constitui într-un capital cultural deosebit. O condiţie esenţială pentru „recuperarea” acestui patrimoniu este cunoaşterea şi prezervarea sa în condiţii corespunzătoare.

Vestigii ale dezvoltării industriale din ultimele secole se găsesc în România, ca şi în alte ţări foste comuniste. Ele sunt însă nu numai abandonate, dar chiar şi distruse prin acţiunea voluntară a oamenilor, în ciuda interesului în creştere pe care îl acordă specialiştii în patrimoniu. Ele sunt de multe ori demolate sau reconversiile la care sunt supuse nu ţin cont de valoarea lor culturală şi amenajările sunt mai mult distructive. De cele mai multe ori însă patrimoniul industrial este părăsit, prost inventariat şi insuficient studiat.

Forumul online Patrimoniul industrial în ţările foste comuniste va dezbate toate aceste aspecte, şi multe altele. Acesta se va derula în ziua de 17 aprilie 2006, fiind prilejuit de Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor ce se celebrează anual în data de 18 aprilie şi are în acest an ca temă patrimoniul industrial (informaţii suplimentare despre acest subiect se pot găsi pe www.international.icomos.org sau www.mnactec.com/TICCIH/) Discuţiile sunt programate între orele 15.00 – 17.00, pe pagina de forum a Centrului: http://forum.formare-profesionala.ro şi se vor derula în limba engleză.

Scopul forumului online este de a semnala problemele comune cu care se confruntă patrimoniul industrial din ţările foste-comuniste, aspecte generate de evoluţiile politice, culturale şi economice similare, precum şi de a identifica practici de succes aplicate în aceste ţări şi care se pot constitui într-un exemplu pentru ceilalţi participanţi.

 

Cu ocazia Zilei internaţionale a patrimoniului cultural se organizează şi alte manifestări vizând atragerea atenţiei asupra importanţei cercetării patrimoniului industrial din România şi stimularea acesteia. Centrul de Pregătire Profesională în Cultură va lansa repertoriul specialiştilor români şi a biografiei din domeniul patrimoniului industrial. Pe data de 18 aprilie 2006 Ministerul Culturii şi Cultelor va inaugura un portal dedicat patrimoniului industrial (www.patrimoniuindustrial.cultura.ro). Acesta va include toate informaţiile privind situaţia patrimoniului industrial în România, legislaţia şi proiectele în acest domeniu.  

 

Informaţii suplimentare:

Irina Iamandescu, Ministerul Culturii şi Cultelor (irina.iamandescu@cultura.ro), corespondent TICCIH, secretar al ICOMOS România 

Alexandra Zbuchea, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură (alexandra.zbuchea@formare-profesionala.ro)

Home