7. Ridicarea şi trierea sfărāmăturilor

         Odată monumentele afectate stabilizate provizoriu devin mai puţin periculoase la penetrări sau la lucrările din apropiere. Este timpul trierii sfărāmăturilor părţilor īnalte prăbuşite.

         Dacă se găseşte personal disponibil, această operaţie va putea fi īncepută mai curānd īn monumentele distruse īn īntregime şi īn majoritatea cazurilor īn care structurile rămase īn picioare nu sunt periculoase pentru lucrători şi īn care sfărāmăturile acumulate reprezintă un pericol pentru monument; de exemplu, īn cazul īn care bolta este prăbuşită, rămānānd īn picioare pereţii relativ puţin ridicaţi, contra cărora sfărāmăturile exercită o presiune care poate contribui la prăbuşire (Fig.30a) sau īn cazul īn care sfărāmăturile construcţiei sunt grupate contra unei alte structuri (Fig.30b).

 

         Dar de regulă, pentru securitatea lucrătorilor se va interzice īnceperea ridicării sfărāmăturilor īnainte de a fi ameliorată stabilitatea tuturor părţilor importante ale zidurilor rămase īn picioare.

         Īn toate cazurile ridicarea sfărāmăturilor este īnsoţită de trierea lor. Amplasamentele vor trebui desemnate pentru depozitarea fiecărei categorii: pietriş şi moloz, cărămizi intacte, pietre fasonate, elemente de acoperire recuperabile, bārne, grinzi şi piese de şarpantă, elemente de tāmplărie (uşi, ferestre, scări etc.), mici elemente valoroase (exemplu: bucăţi de tencuială cu pictură luāndu-se īn considerare faptul că se pot reuni), fierărie, obiectele de artă şi colecţiile se evacuează spre locurile de conservare a bunurilor mobile (Fig.31).

 

 

         Īn măsura posibilităţii aceste elemente vor fi depuse şi triate īn exteriorul monumentului. Amplasamentele alese au īntre ele spaţii de trecere destul de largă (interval corespunzător trecerii unei roabe, 1 m dacă este posibil pentru un vehicul de şantier 2,5 m). Se va evita de asemenea prin īntreruperi īn rānduri a debriurilor, amestecarea materialelor provenite de la diferite construcţii. Este bine să se identifice prin numere pictate sau gravate piesele importante, reutilizabile sau nu (pietre fasonate, bārne, uşi, ferestre, obloane, balustrade etc.). Acest număr va fi menţionat pe un caiet special sau se notează īn momentul ridicării provenienţa precisă, dacă este cunoscută sau locul exact din care piesa a fost recuperată (aceste numere pot fi puse pe un plan al monumentului). Conservarea diferitelor fragmente, chiar şi a celor nereutilizabile, dar care vor fi utilizate pentru moment la restaurarea monumentului (de exemplu bucăţi de ferestre pentru reproducerea profilelor de tāmplărie).

         Ideală este dispunerea pe locul necesar  īn zona monumentelor: curtea mare accesibilă camioanelor, parc etc. Īn cazul īn care nu există această situaţie terenul degajat va fi ales cāt mai aproape posibil - va trebui īnchis printr-o īmprejmuire. Īn cazul riscului de jaf, micile bucăţi vor fi puse la adăpost īntr-un loc īnchis.