|
MUZEUL "PONI - CERNĂTESCU"
Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi
tel: 0232/267.759 Program de vizitare: 10:00 - 17:00; luni: închis
Casa construită în 1839 de către mitropolitul Veniamin Costachi și care a găzduit în 1918 colecțiile Bibliotecii Academiei Române, adăpostește astăzi Muzeul "Poni - Cernătescu". Aici a locuit, începând din 1880, savantul Petru Poni și familia sa, iar mai târziu, academicianul Radu Cernătescu.
Parcul casei cu foișorul său, numit și "chioscul poeziei" - obiectiv reconstruit în anul 1995 - unde citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, dau un farmec aparte clădirii.
Expoziția de bază este amenajată în șase camere, dintre care cinci sunt organizate în stil memorial: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera "Radu Cernatescu" si camera "Matilda Cugler-Poni", iar cea de a șasea apartine personalitatilor iesene din domeniul chimiei.
Holul de primire aduce în atenția publicului bustul lui Petru Poni, sculptat în bronz de Ion D. Bârlad, în 1930 și portretul în ulei, pictat în 1903, de C.D. Stahi.
Sufrageria care a servit odinioară ca salon literar, unde erau nelipsiți ca oaspeți Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga ș.a, conservă mobilier, reproduceri de artă, fotografii și obiecte de artă decorativă.
Biblioteca conține un important număr de materiale documentare, cuprinzând peste 1100 cărți de specialitate și beletristică, dintre care se remarcă lucrările ce atestă contribuția adusă de Poni în chimie, fizică și istorie.
Astfel, în domeniul chimiei și fizicii expoziția conservă "Cursul de chimie elementară", publicat în 1869, la tipografia "D. Gheorghiu" din Iași și "Noțiuni de fizică pentru uzul claselor inferioare de licee", din anul 1874, care fac dovada primelor manuale de specialitate destinate învățământului mediu din România, concepute și realizate de Poni. Rezultatele cercetărilor în domeniul mineralelor sunt prezentate în manuscrisul "Études sur des minéraux roumains", din anul 1900.
În legatură cu preocupările pe care Petru Poni le-a avut în domeniul istoriei, manuscrisul "Statistica răzeșilor" din expoziția permanentă, aduce prețioase informații referitoare la satele moldovene de la începutul secolului al XIX-lea.
Recunoașterea pe plan european a personalității științifice a lui Petru Poni este ilustrată, printr-o serie de exponate, între care se disting: diploma de membru al Ordinului Francez "Legiunea de Onoare", acordată în anul 1902, Ordinul "Franz Joseph" (gradul Marea Cruce, 1903) și Ordinul "Steaua României" (1905).
Camera destinată academicianului Radu Cernătescu posedă piese de mobilier, fotografii, tablouri și cărți de specialitate, care aduc în prim plan personalitatea științifică a regretatului chimist.
În camera consacrată Matildei Cugler-Poni, soția savantului Petru Poni este expus volumul intitulat "Poesii", aparut la Editura Literară a Casei Școalelor, în anul 1927. Tot în această cameră este conservată copia documentului privind înnobilarea familiei Cugler, de către împărăteasa Maria Tereza, în anul 1774. Nu lipsesc obiectele de artă decorativă care au aparținut poetei, între acestea distingându-se: o casetă argintată pentru bijuterii, un lornion de sidef, o piesă din lac japonez pentru birou s.a.
Camera Personalităților Ieșene din domeniul chimiei adăpostește importante documente, cărți de specialitate, diplome, fotografii și obiecte personale, ce au aparținut unor renumiți profesori și anume : Nicolae Costăchescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugrăvescu.
Muzeul are privilegiul de a oferi publicului, prima teză de doctorat în domeniul chimiei din România intitulată "Gazurile cuprinse în sare și-n vulcanii de glod din România", susținută la Facultatea de Științe din Iași, de către Nicolae Costăchescu, în anul 1905.
|
|