Muzeul Satului Vâlcean


Adresa: Calea lui Traian, nr.302, Rm. Valcea; Program de vizitare: zilnic, 10-18; Luni inchis

Vă propunem un periplu prin satul vâlcean ale cărui valori le-am conservat, ca și cum v-am invita în casa noastră, la masa noastră, în universul spiritual unic care caracterizează această zonă, unde realitatea se împletește cu mitul, dând viață celei mai sincere exprimări a românismului autentic. Modelul de așezare rurală tradițională, cu instituțiile ei social-culturale, pe care aveți privilegiul să o cunoasteți și-a conturat profilul tematic din anul 1969 și a intrat în circuitul turistic de vizitare în 1974, când am considerat că s-a împlinit ca o personalitate distinctă.

Am organizat totul respectând cu strictețe factorii constitutivi ai unui sat autohton care trăiește cu adevărat, chiar dacă ar fi să luăm în considerare numai faptul că îl însuflețiți prin prezența dumneavoastră în calitate de oaspeți. Veți remarca faptul că gospodăriile și construcțiile comunitare, transferate din diferite localități ale județului, au fost amplasate ținând cont de formele de relief ale zonei în așa fel, încât nimic să nu inspire o atitudine premeditat idilică. Gospodăriile care pun în valoare preocupările tradiționale, meșteșuguri, tehnici populare și construcțiile specializate sunt în măsură să va ofere imaginea nealterată a satului vâlcean.

Viața spirituală este prezentată cu generozitate, încă de la intrarea în sat, de școala primară, de biserica de lemn ctitorită în 1785, de troițele și crucile de pe marginea drumului. Hanul este pregătit pentru primirea oaspeților. Gospodăriile sunt în numar de 45, mobilate cu peste 8500 de piese realizate prin mijloace tradiționale. Totul este prezentat evolutiv de la stâna din zona montană, până la casa din vatra satului cu una sau mai multe încăperi. Veți remarca în mod deosebit casele cu foișor din zona etnografică Horezu și gospodăriile de viticultori din podgoria Drăgășani.

Au fost reconstruite o serie de ateliere meșteșugărești: de olărit, de dulgherie-tâmplărie, de prelucrare a părului de capră. Interesante sunt și instalațiile tehnice, morile de mână și cea de apă din zona etnografică Loviște, piva, cazanul de țuica și o serie întreagă de instalații pentru producerea vinului. În final, dar nu în ultimul rând, credem că veți fi impresionați de arta populară valceană, ilustrată în muzeu prin decorarea interioarelor locuințelor și în cadrul atelierelor meșteșugărești, fie că este vorba de piese textile sau de ceramică, din lemn ori metal, fie că este vorba de icoane și mobilier popular. Sperăm ca această enclavă de cultură populară, care este Muzeul Satului Vâlcean, să vă fie după vizitare mai aproape de suflet.


Text si imagini realizate de colectivul muzeului.Web: Cornelia Constantin;
Actualizare: 23 august 2000.