Teatrul la țară

Semnat I. L. C. Publicat în „Moftul român”, nr.6, 6 mai 1901, p.5. Retipărit în Opere, IV (1938), p.395-396, Opere, II (1960), p.523-524, Opere, II (2011), p.646–647.


În sfârşit, conform circulării onor d. Administrator al domeniilor Coroanei, despre care am vorbit la timp, s-a şi constituit la Cocioc săptămâna aceasta prima „Societate dramatică naţională rurală”.

După statutele pe cari ne-a făcut onoarea a ni le trimete (ca unora ce am relevat cei dintâi în presa română ingenioasa idee patriotică a onor. d-lui I. Kalinderu), se vede că această societate se compune, ca şi cea din Bucureşti, din 18 societari și anume: 16 societari de clasa întâia, 1 societar de clasa a doua și 1 societară de clasa a treia.

„Societatea dramatică naţională rurală de pe domeniul Cocioc” are de scop cultivarea şi dezvoltarea treptată a artelor dramatice, lirice şi coregrafice, în toate genurile lor; şi dacă judecam după repertoriul pe care-l anunţă pentru stagiunea 1901–1902, are să fie desigur la înălţimea intenţiilor iniţiatorului.

În adevăr, afişul prealabil pentru stagiunea viitoare ne spune că, în afară de piesele clasice, ca Hamlet, Maria Stuart, Regele s-amuză, se vor juca şi cele mai în vogă piese moderne ca: Cyrano de Bergerac de Rostand; Rosmersholm de Ibsen; Onoarea de Sudermann; Şoricelul de Pailleron; Dama de la Maxim și altele.

Iata acuma şi personalul „Societăţii dramatice naţionale rurale” de la Cocioc, care aşa cum e organizată, fără îndoială o să facă destul brânză:
  Societari de clasa I-a

Bărbaţi
 
Dl.   Niţă Zâmbatu,
”      Mitrică Şontoroagă,
”      Gheorghe Fleaşcă,
”      Vasile Boaică,
”      Neacşu Buleandră,
”      Zamfir Boblete,
”      Vlad Huţupină,
”      Niculae Pârţan.

Dame

D-na Zamfira Zâmbatu,
”       Sultana Buleandră,
”       Stanca Boaică,
”       Smaranda Boblete,

D-ra  Niţă Şontoroagă,
”       Ancuţa Fleaşcă,
”       Ilinca Zâmbatu,
”       Sultănica Pârţan.

Societari de clasa II-a
Dl.    Stan Făcăleţ.

Societară de clasa III-a
D-ra Neacşa Huţupină.

Regisor:d. Oancea Toroipan, primar;

Sufler: d. Pană Foale, notar;

Director de scenă şi administrator: d. I. Kalinderu.

Copyright: cIMeC 2012