HOME Marin CAZACU, violoncelist

Marin CAZACU s-a născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov.

A studiat violoncelul la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu” cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo și a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costinești și Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.

A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin și ca membru al trioului PRO ARTE (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu”) și colaborator al cvartetului Voces.

Numele său a figurat adesea pe afișele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneția.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate.

În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu –, iar cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 12 violoncele în formația Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii”, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP și Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului.

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susținând lucrarea Concertele pentru violoncel și orchestră în creația românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.

Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG și AIX Records sunt mărturii ale calităților acestui „excelent muzician“, așa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni aparițiile sale au fost comentate entuziast de public și de presă.

Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).




Filarmonica „George Enescu”, Biroul de presă

[Filarmonica „George Enescu” stagiuni 2002-2006]
Copyright: cIMeC 2002-