Notă: Selectaţi mai întâi câmpurile după care doriţi să efectuaţi selecţia. Pentru selectare multiplă folosiţi tastele 'Shift' (selecţii succesive) sau 'Ctrl' (selecţii discontinue).
La cca. 1 km nord de comună, în preajma gării, străbate valea Alibei-Ceair Tip sit: Val Observatii: Valea Alibei-Ceair este numită de hărţi Biringi-Medgidia-Dere
Descoperiri:
1.1
Val de piatră; datare repertoriu: epoca romană; cultura: Romană
Pe teritoriul satului Tip sit: Castru - Castru nr. XVII după Schuchardt (XI după Tocilescu), de formă aproape pătrată, apărat de un val cu şanţ simplu.
"La pietre", la est de castrul XVII după Schuchardt sau XI după Tocilescu Tip sit: Val - Valul mare de pământ, întrerupt la Gura Ghermelelor, urmează din punctul "La pietre" până la gara Dorobanţu un traseu paralel cu al valului de piatră, distanţa între cele două valuri este de 20 m.
La întretăierea văii Alibei-Ceair cu valea Carasu, în malul est al văii Alibei-Ceair, în peşteră Tip sit: Peşteră
Descoperiri:
5.0.0.1
Desene - Cruci de formă latină desenate pe pereţii peşterii.; datare repertoriu: neprecizată; cultura: Neprecizată; descoperitor: Tocilescu, Gr.
Bibliografie:
1. Dosar Tocilescu, Gr., Manuscris, 5138, p.f. 32v, 45, 66
Punct 6.
Pe panta de vest a văii urmate de calea ferată, care face legătura cu Bazargic, lângă valul de piatră Tip sit: Neprecizat
Descoperiri:
6.0.0.1
Ceramică - Ceramică decorată cu linii în val, aparţinând epocii migraţiilor.; datare repertoriu: epoca migraţiilor; cultura: Neprecizată; descoperitor: Comşa, E.