Română:      groapă pentru gătit    
Engleză:     pit, cooking    
Franceză:     four polynésien    

GROAPĂ PENTRU GĂTIT Groapă de forme diferite, de la cea circulară până la cea subrectangulară, și de adâncimi diferite, a cărei umplutură constă, în primul rând, din pietre arse, cărbuni și cenușă. Adesea, există urme de foc în groapă, cum ar fi pereții înroșiți. De regulă, se consideră că ele au servit pentru gătit. Se crede că, în majoritatea cazurilor, mai ales în ceea ce privește tipurile gropilor cele mai puțin adânci, subrectangulare, focul a fost pornit de la baza gropii, unde erau așezate pietre. Atunci când aceste pietre s-au înroșit, hrana - înfășurată în frunze - va fi fost plasată direct pe ele, fiind, apoi, acoperită cu pământ. Informațiile etnografice și cele experimentale dovedesc că gătitiul ar fi durat cam 2 ore. În multe părți ale Europei - mai ales, în Danemarca, Germania și Elveția - au fost descoperite gropi pentru gătit de forme și dimensiuni diferite. Ele sunt cunoscute, de asemenea, în literatură, drept cuptoare de pământ sau cuptoare polineziene, ultima denumire derivând prin paralelism etnografic. Aceste gropi pot fi puse în opoziție cu *movila arsă sau fulacht fiadh (irlandeză), care folosea apa fiartă drept mediu pentru gătit, în combinație cu pietrele.