Memorialul Închisoarea Piteşti

- -

CC BY-SA 4.0
Denumire:
Memorialul Închisoarea Piteşti
Domeniu:
Secţii:
Memoriale, Istoria comunismului
Descriere:

Memorialul Închisoarea Pitești este un spațiu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977. Penitenciarul de la Pitești este cunoscut pentru faptul că aici s-a desfășurat Fenomenul Pitești sau Experimentul Pitești, o perioadă de violență extremă între 1949-1951, în care aproximativ 600 de studenți au fost aruncați de comuniști în iadul torturii fizice, psihice și spirituale în forme greu de descris. Memorialul Închisoarea Pitești și-a deschis de curând expoziția permanentă, după câțiva ani de cercetare și planificare în care o echipă restrânsă a încercat să pună în valoare istoria fostului penitenciar Pitești. Astfel, centrată pe tema Fenomenului Pitești, expoziția ...prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generația ce s-a opus comunismului, dar și perioada târzie a dictaturii, în care aceeași generație a fost aruncată cu aripile frânte, după ani de detenție. A fost construită între 1938 – 1941 la marginea tărgului Pitești, iar în 1942 sunt aduși aici primii deținuți politic, elevi încarcerați de regimul Antonescu. Între 1949 și 1951 se desfășoară la Închisoarea Pitești fenomenul Pitești, una dintre cele mai violente forme de tortură psihologică și fizică din lagărul comunist. Clădirea funcționează ca penitenciar mixt – deținuți politic și de drept comun (femei și bărbați) până în 1977, când penitenciarul este dezafectat. În același an intră în administrarea Trustului de Construcții Industriale Argeș, iar după 1990 compania a fost privatizată, din aceasta rezultând mai mulți proprietari privați ai imobilului fostei închisori. Clădirea a suferit o serie de modificări în ce privește compartimentarea interiorului de-a lungul anilor, în urma transformării acesteia din penitenciar în clădire de birouri. Primele blocuri se construiesc în zona penitenciarului încă din anii 50, iar în prezent imobilul se află în centrul unui cartier central al orașului Pitești. Proprietarul clădirii: Fundația Memorialul Închisoarea Pitești Monument istoric de categoria A. Suprafață totală ocupată (m.p.): 1130 Suprafață de expunere (m.p.): 900 Număr de încăperi expunere: 35 Suprafață depozite (m.p.): 100 Număr de încăperi depozite: 2 Suprafață de expunere în aer liber (m.p.): 500


Județ:
Argeş
Localitatea:
Piteşti
Adresa:
Strada Negru Vodă nr. 30
Cod poştal:
110069
Acces:
Cu maşina (cod drum): Autostrada A1 (Bucureşti – Piteşti), E 81 (Sibiu/ Constanţa – Piteşti), E 574 (Braşov/Craiova – Piteşti).
Cu mijloace de transport în comun (autobuz, troleibuz, tramvai - linia, staţia) Autobzele 5b, 7b, 13b, 19, Staţia Spitalul Militar, Cartier Negru Vodă.
Cu trenul (linia, staţia) Gara Piteşti.
Repere de acces: Vis-a-vis de Spitalul Militar Piteşti, intrarea se face pe o străduţă secundară.
Facilităţi persoane cu nevoi speciale: Accesul persoanelor în cărucior cu rotile se face într-o zonă restrânsă a memorialului. Persoanele cu deficienţe de vedere au la dispoziţie materiale audio.
Program:
Sâmbăta, 11:00 – 17:00
Închis în perioada 6 decembrie 2021 - 10 februarie 2022
Telefon :
0774.651.257
Adresa de e-mail:
Subordonare administrativă:
Muzeu/colecţie privată
Importanţă:
Locală
Anul înființării:
2011
Clădire monument
istoric: Clădire monument istoric
AG-IV-a-A-20951
Cod deținător:
960013169
Director:
Maria Axinte
Persoana contact:
Maria Axinte
Funcție:
Fondator/ Manager
Clasate: