Cetăți dacice
din regiunea Sarmizegetusa

de Ioan GLODARIU

[ Version français ] [ English Version ]

Fortificațiile înconjurau un mamelon înalt de 1.000 metri și constau dintr-un val de pământ care barează calea de acces. Acesta este surmontat, pe partea de sud, de o palisadă, în vreme ce zidul de incintă este construit în tehnică dacică, de inspirație elenistică. Parțial distrusă în 106 [...], cetatea a fost largită și reconstruită de cuceritori. [...] Zona sacră este situată la est de fortificație. Au fost scoase la lumină zece sanctuare rectangulare [...], ca și un mare altar din piatră, toate fiind integral sau în cea mai mare parte din calcar sau andezit. Sanctuarele rectangulare sunt mărginite, spre exterior, de un șir de pilaștri din piatră, în vreme ce, spre interior, au fost ridicate coloane masive din piatră sau lemn.

[...]Pentru a realiza toate aceste construcții a fost nevoie, fără îndoială, de un efort ieșit din comun, deoarece această zonă este lipsită de piatră de construcție. [...]
Cu excepția sanctuarelor sale, microzona de la Sarmizegetusa atestă o îngemănare insolită de elemente tradiționale indigene (dacice) și de influențe elenistice [...]. În același timp, prin numărul și anvergura, ca și prin amplasarea și modul lor de executare, construcțiile de la Sarmizegetusa reprezintă cele mai importante realizări de arhitectură europeană din antichitate, din afara lumii greco-romane, ele neavând nici un corespondent, din aceeași epocă, în părțile barbare ale continentului.

[ Bibliografie ] [ pag 1, pag. 2, pag. 3, pag. 4 ]
Last update: 7 Aprilie 1998 ; webdesign: Cornelia Calin