4. Acoperirea temporară

          Pornind de la īnsemnările luate īn timpul primei inspecţii, serviciul va cere trimiterea imediată a materialului de acoperire temporară (folii din plastic, funii, scări, materiale uşoare de acoperire cum ar fi carton gudronat, plăci ondulate din metal sau plastic, cuie, croşete de fixare etc.). Dacă aceste materiale sunt disponibile, protecţiile provizorii pot fi instalate. Uneori este necesară efectuarea a două etape: īntr-o primă fază, este mai importantă protecţia monumentelor, cele mai grav expuse vor fi acoperite cu folii sau plastic uşor, legate şi ancorate, care vor fi urmate de īnlocuirea cu materiale mai rezistente. Īn anumite cazuri, aceste adăposturi temporare nu pot fi instalate īnainte de a lua măsurile de salvare a  operelor (capitolul 6).

          Īn cazul īn care seismul este urmat de o perioadă cu ploi, trebuie verificat, īn măsura īn care este posibil, prioritar pentru monumentele care adăpostesc opere fragile imposibil de transportat (picturi murale, plafoane sculptate sau pictate, parchet scump etc.), asigurarea evacuării corespunzătoare a apei pluviale, chiar şi īn cazul īn care acoperişul pare intact - scurgerile pluviale putānd fi oprite prin debriuri (de exemplu: dacă hornurile nu sunt parţial prăbuşite) şi trebuie deci degajate aceste elemente, eventual să se asigure scurgea provizorie apei printr-o cale mai directă.

          Īn toate cazurile īn care se poate interveni, se va căuta scoaterea apei reziduale din monumentele afectate şi īmpiedicarea infiltrării īn debriurile acumulate la partea inferioară a pereţilor, adesea īn interiorul construcţiilor. Se poate īntāmpla ca sistemul de evacuare normal să nu mai funcţioneze. Ţinānd cont de caracteristicile terenului (pantă naturală, gropi etc.) poate fi executat un sistem provizoriu.