6. Protejarea structurilor

       Evaluarea pagubelor permite definirea priorităților, adică identificarea monumentelor și părților construcției pe care seismul le-a afectat și care trebuiesc protejate pe cât posibil pentru a evita agravarea pagubelor, ruinarea monumentelor demantelate și pierderea definitivă a patrimoniului cultural.

       Obiectivul acestei măsuri de protejare nu este numai de reparare și de restaurarea a monumentelor, este vorba de a menține în poziție verticală ceea ce nu este prăbușit, de ameliorarea temporară a stabilității structurii, pentru sporirea rezistenței la eventuale replici și îndepărtarea pericolului de prăbușire, până în momentul în care politica de reconstrucție va decide și va lua măsurile pe termen lung de reparare, de întărire și conservare, ce vor fi studiate și puse în practică (ceea ce ia mai mulți ani!).

       Pentru că pagubele provocate de seism sunt în principal consecința eforturilor de tracțiune în zidărie, apar în cazul fiecărui element al structurii comportându-se independent, procedeele de protejare (ca o regulă generală, măsurile de întărire care vor fi luate mai târziu) au scopul de a reda construcției o continuitate structurală minimală, pentru a obține un comportament de ansamblu în întreaga structură.

       a) Restabilirea continuității structurale

       După amplasarea și direcția fisurilor, se identifică elementele desolidarizate al căror risc de prăbușire este mai ridicat și direcția de prăbușire previzibilă. La acest nivel, fisurile pot fi considerate ca fiind în stadiul intermediar între starea normală și distrugere, o pauză în procesul de distrugere: ele arată ca un instantaneu fotografic, o structură pe cale dislocare.

       1. Ancorarea

       De fiecare dată, eficiența metodei de protejare constă în legarea construcției cu centuri continue întinse, dispuse la nivelurile critice: capete de pereți, extradosurile bolții, la nivelul planșeelor (Fig.19).

       Această centură va fi constituită din cabluri metalice sau bare de oțel și beton, a căror elasticitate are avantajul de a păstra o flexibilitate minimală a zidăriei, necesară absorbirii energiei seismice și conservarii unei capacități de amortizare favorabilă. Această elasticitate (mai ridicată pentru cablurile din oțel și beton) are totuși un inconvenient: slăbirea - într-o primă fază, eforturile de tracțiune se amplifică și fisurile se deschid, în timpul perioadei de elongație a oțelului, înainte ca efectul de susținere să fi fost obținut. Aceasta, deoarece este necesar să se dea centurii o ușoară întindere, pentru ca ea să reacționeze chiar de la începutul solicitărilor. Aceasta este posibil prin utilizarea dispozitivelor strângere tip tendor (Fig.20)

       Există în comerț numeroase dispozitive analoge.

       Un alt sistem de întindere, mai ușor de pus în practică dar mai precis adaptat la oțel și beton, constă în filetarea extremității barelor și strângerea prin buloane de platină în unghi. Trebuie deci sa se fabrice special aceste platine, printr-o simplă sudură care permite o bună prindere pe zid și o strângere sigură pe fiecare față a construcției (Fig.21).

 

       Va fi adesea indispensabilă, pentru asigurarea unei mai bune prinderi pe zid și protejarea decorului arhitectural (mulură, pilaștri, tencuială etc.), interpunerea între centură și construcție a "penelor de lemn" (Fig.22).

       În sfârșit, este preferabil de utilizat cordoane (cabluri sau oțel cu beton) cu diametru mic, între 10 și 16 mm.  Masa de menținere fiind mai importantă, este mai indicată instalarea a două sau trei centuri paralele, decât a unui cablu puternic: repartizarea forțelor, evitarea concentrării eforturilor.

       2. Prinderea transversală

       Chiar dacă dimensiunea construcției este importantă și, în particular, chiar dacă este vorba de o construcție cu dimensiuni mari, o simplă împrejmuire nu este suficientă. Prinderile transversale trebuie adăugate. Soluția cea mai ușoară este utilizată la ferestre, dar este în general periculoasă , deoarece prinderile pot fi situate la nivele defavorabile: este necesar să se dispună între pereți și cablu piese de sprijin verticale (din lemn) și să se monteze cabluri simetrice în raport cu planșeele (Fig.23). În măsura în care este posibil, se va căuta întotdeauna o dispunere simetrică a cablurilor, de-o parte și de alta a elementelor compresibile formând separări: planșee, pereți transversali, bolți etc.

 

       3. Proptirea golurilor (de uși, ferestre)

       Golurile reprezintă deja puncte sensibile ale structurii în perioada normală. După un seism, ele concentrează fisurile și devin un potențial factor al ruinării. În completarea prinderii cu cabluri, este necesară susținerea, pentru a asigura pereților o cât mai bună omogenitate posibilă.

       Pot fi utilizate procedeele clasice de susținere cu ajutorul pieselor din lemn (Fig.24).

       Dar soluția mai simplă va fi adesea de izolare sistematică a tuturor spațiilor pentru uși și ferestre (Fig.25) cu cărămizi sau blocuri de ciment legate cu ipsos, mortar alb sau la alegere, ciment bine dozat. Această metodă are între altele avantajul de a interzice în același timp sau de a controla accesul în monument.

       În cazul prăbușirii parțiale, va trebui adesea să se restabilească continuitatea fizică a peretelui înainte de punerea unei "centuri", să se închidă breşele sau părțile prăbuşite fie cu schele (susținere sau proptire orizontală), fie printr-o reconstrucție provizorie a peretelui distrus (Fig.26).

       Utilizate în același timp, zidirea golurilor și montarea centurilor de menținere permit stabilizarea structurii chiar foarte afectate (Fig.27).

       În monumentele afectate, grav fisurate sau profund dislocate, combinarea acestor metode complementare (înconjurarea și prinderea transversală, zidirea sau proptirea golurilor și deschiderilor) poate reda structurilor coeziunea dorită, superioară mai ales la cele care au suferit din cauza seismului; șansele de a rezista la viitoarele replici sunt puternic augmentate și stabilitatea restaurării permite lucrarea în monumente în condiții de securitate acceptabile.

        Pentru cazuri foarte simple (mici monumente masive), doar împrejmuirea este insuficientă, chiar periculoasă, prin înșelătoarea impresie de securitate pe care o dă și este doar pentru sprijinirea deschiderilor: aceste măsuri nu sunt eficace decât puse în practică simultan. Din motive de securitate lucrările vor fi începute, în măsura în care este posibil, în ordinea următoare pentru fiecare monument:

       1. montarea centurilor la exterior cu o tensiune ușoară;

       2. zidirea sau proptirea golurilor și deschiderilor;

       3. întinderea oțelurilor printr-o nouă strângere a împrejmuirii și ancorării.

       b. Susținerile

       Procedeele clasice de susținere, cu sprijinirea pe sol la exteriorul construcțiilor, nu trebuie să fie aplicate decât în cazul în care împrejmuirea și prinderea sunt insuficiente ca realizare. Aceste susțineri necesită de fapt o ridicare pe sol adesea dificil de realizat corespunzător. Adesea, în cazul replicilor, ele transmit direct și brutal mișcarea solului în părțile înalte ale structurii, aceasta instant în plină fază a vibrației și pot acționa ca berbecii provocând distrugerea elementelor pe care sunt aparent susținute. Susținerile nu sunt în general necesare decât în cazul unui aparent echilibru stabil  (construcții înclinate dintr-un singur bloc), pentru ușurarea fundației sau pentru susținerea structurii izolate influențată mai puțin de sol.

       Susținerile pe suport vertical (grinzi, șevalete, portice) sunt în replică necesare pentru ușurarea stâlpilor sau secțiunilor de pereți dezorganizate și supuse la presiuni importante, pentru o mai bună repartiție a greutății construcțiilor în cazul afectării fundației sau pentru susținerea elementelor instabile, de exemplu: lintou distrus, planșeu desprins, boltă deformată. Aplicarea acestui tip de suport temporar, întotdeauna delicat (și mai mult în perioada de activitate seismică), poate fi încredințată specialiștilor foarte calificați.

       c. Demontarea

       Structurile fragile foarte afectate, în particular elemente decorative de dimensiuni modeste trebuie adesea să fie date jos și materialele lor stocate la adăpost. Operațiunea va fi înregistrată prin numeroase fotografii, elementele depozitate (pietre șlefuite mai ales) vor fi numerotate înaintea depozitării cu vopsea care nu se șterge și numerele trecute pe un carnet de demontare. Depozitarea acestor elemente va fi făcută după o ordine logică corespunzătoare unei remontări ușoare (Fig.31). Depunerea unor asemenea structuri este mai dificilă în cazul zidăriei de cărămidă, mai ales dacă sunt acoperite cu tencuială sau sculptate. Se va căuta pe cât este posibil să se depună elementele întregi, constituite din mai multe cărămizi încă legate cu mortarul lor.

       d. Osatura din lemn

      Lucrările de șarpantă rezistă adesea mai bine la seisme datorită unei mai mari flexibilități și contravântuirile dovedesc chiar construirea lor pentru parametri de rezistență la rafalele de vânt. Totuși, dacă accelerația seismică este foarte puternică, ele pot antrena ruperea pieselor contravântuirii și descompunerea ansamblurilor. Se observă deci o înclinare generală a structurii sau prăbușirea sa.

       Măsurile de salvare a lucrărilor afectate includ ridicarea contravântuirii temporare (tendoane metalice, piese de lemn  etc.) pentru stabilizarea înclinării (Fig.28). În cazuri mai grave, demontarea structurii și depunerea pieselor șarpantei și materialelor de acoperire vor fi rezolvate mai atent.

       e. Repartiția adăposturilor temporare

      Instalarea adăposturilor temporare, în cazul elementelor fragile care trebuie să fie protejate, este în principiu terminată (vezi capitolul 4). În alte cazuri, odată structurile provizorii stabilizate, este necesară repararea  acoperișului pentru a împiedica ploaia să pătrundă și să impregneze zidăria sau să afecteze osatura (șarpante, planșee, scări etc.). După natura și starea adăpostului se vor utiliza fie materiale provizorii ușoare (plăci ondulate, nervuri din metal sau plastic), fie materiale originale recuperate, dacă este posibil (țigle, ardezie). Este totuși de preferat diminuarea greutății părților înalte pentru ușurarea structurii afectate.

       f. Protecția elementelor netransportabile

       Va fi uneori necesar să se asigure protecția temporară a elementelor cu valoare excepțională și netransportabile (altar, groapă, statuete sau ansambluri sculptate etc.). Într-o primă fază (perioada critică) o protecție cu saci de nisip este o măsură acceptabilă. Prin urmare, o protecție corectă contra căderii bucăților de zidărie de la partea superioară poate fi asigurată printr-un adăpost solid construit (lemn sau metal), adesea triunghiular și conceput pentru a rezista la greutate (Fig.29), acoperit cu planșee groase (cel puțin 25 mm).