siglafarmacie

Introducere

instrumente

În muzeele dobrogene de astăzi se găsesc numeroase vestigii, îndeosebi din primele secole ale erei noastre: două mici farmacii portative compartimentate, cu flacoane din sticlă prismatice (nu rotunde ca majoritatea flacoanelor de astăzi), diferențiate în sticle (gât îngust) pentru lichide, borcane de capacitate egală sticlelor, dar cu gâtul mai larg, destinate pentru pulberi; lacrimarii (vase din sticlă de mică capacitate, de forme și dimensiuni caracteristice), unguentarii cu forme diferite și altele. În acest sens există o cărticică bine documentată a arheologului Mihai Bucovală. Se adaugă lingurițele de metal caracteristice și frumos executate și baghete din sticlă cu picior lateral, simple sau în torsadă. Asemenea obiecte antice se găsesc în muzeele din Mangalia, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, în Colecția Severeanu din București etc.

Ar mai fi de adăugat că cele 2 farmacii portative, cu 5 și respectiv 7 compartimente și cu alte accesorii, sunt expuse la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. În edificiul cu mozaic sunt expuse mai multe amfore cu droguri (rezine) în parte carbonizate și care, la o analiză organoleptică, nu au putut fi identificate. Deși sunt de origine elenistică, prin vechimea și bogăția lor sunt neprețuite pentru muzeistica farmaceutică românească. Obiecte și ustensile, în majoritate de factură romană și asemănătoare cu cele elenistice și elene, aduse din peninsula Italică, sunt mai puțin numeroase dar endemice pe teritoriul țării noastre. Asemenea obiecte, disparate sau în serie se găsesc la Sighișoara, Alba Iulia, Craiova, Tg. Jiu, Turnu Severin și probabil și în alte localități, dar neidentificate până acum. Aceste obiecte: vase din sticlă, lingurițe, baghete, unguentarii, lacrimarii (dar și opaițe de lut!) sunt podoabe ale muzeelor noastre. Din nefericire, nu există o evidență centralizată a lor și nu au fost studiate temeinic. Am putea adăuga medicamente sub formă de colire solide (uscate), cu sigiliul imprimat al preparatorului (de ex. cel al lui Publius Corcolonius). Am putea adăuga și amulete, plăci votive și date despre valetudinarii, un fel de infirmerii în castrele romane și instrumente ca bisturii, pense, ace din diferite metale s.a., folosite în scop terapeutic de strămoșii noștri.

Homepage Maiolica farmaceutica medievala Sfinti tamaduitori Cele mai vechi colectii Colectia de hrisoave si documente Drama vechilor obiecte de farmacie Distrugerea si Nationalizarea Farmaciilor Problema colectiilor de istoria farmaciei Situatia actuala Concluzii