siglafarmacie
Drama vechilor obiecte de farmacie
din Colecția Facultății de farmacie
din București

instrumente

Din relatarea prof. dr. Al. Ionescu Matiu (1889-1975) rezultă că după unificarea facultăților de farmacie din Iași, Cluj și București, la București în 1934, noua instituție a creeat o colecție muzeală prin colectarea obiectelor vechi din farmaciile din capitala tării. În acest scop, farmacistul Aurel Scurtu a fost adus special din Galați. Acesta avea acolo farmacie și era autorul a numeroase articole de istoria farmaciei publicate în revistele succesive pe care le-a scos. Colecția didactică a fost bine organizată de un om competent și expusă publicului în localul vechii Universități din București, actuala Facultate de Istorie. În 1944, în timpul bombardamentelor, tocmai această parte a Universității a fost lovită și incendiată.

Din nefericire, s-au pierdut toate obiectele, iar dacă s-a salvat ceva, nu se știe unde s-ar afla. Astfel, capitala țării a fost văduvită de cele mai vechi și mai faimoase vestigii de istoria farmaciei. La un an după bombardament a murit și farmacistul Aurel Scurtu, iar investigațiile noastre la domiciliul din str. Șt. Furtună (fost Angelescu) nu au dus la nici un rezultat datorită schimbării locatarilor și naționalizării casei.

Homepage Introducere Maiolica medievala Sfinti tamaduitori Cele mai vechi colecții de istoria farmaciei Colecția de hrisoave farmaceutice și de documente de farmacie Distrugerea si Nationalizarea Farmaciilor Problema colectiilor de istoria farmaciei Situatia actuala Concluzii