siglafarmacie

Maiolică farmaceutică medievală
în muzeele românești

vas

Asemenea vase au fost importate din Occident de specialiști pentru arta cu care au fost lucrate și pentru semnificația lor. Sunt vase mai mari sau mai mici decât vazele pentru flori actuale, produse din faianță smălțuită, cu etichete arse (adică scrise înainte de coacerea în cuptoare). De regulă sunt confecționate dup㠄tehnica focului mare" și mai puține dup㠄tehnica focului mic". Odată cu importul porțelanului chinezesc nu s-au mai produs în Occident. În muzeele românești sunt rarități. Astfel, în Muzeul Național de Artă București sunt 18 piese și anume: albarele (forme speciale de vase pentru unguente și extracte moi), carafe pentru ape aromate, ulcioare.

Câteva vase de acest fel se găsesc în colecția muzeală de maiolică la Muzeul Peleș din Sinaia. Un vas din porțelan având (ca de altfel și altele) ca efigie un sfânt cu aureolă se află în colecția Facultății de Farmacie din București. Acum situația celor 18 vase din Muzeul Național nu se cunoaște exact întrucât au fost strânse cu ocazia evenimentelor din 22-25 decembrie 1989. Unul (sau mai multe) vase de acest fel se găsesc în Muzeul de Istorie și Arheologie al Municipiului București. Toate sau aproape toate vasele din Muzeul Național de Artă au fost fotografiate și expuse la mai multe manifestări farmaceutice și au constituit obiectul unui calendar al Fabricii de Medicamente din București, dinainte de revoluție.

Homepage Introducere Sfinti tamaduitori Cele mai vechi colectii Colectia de hrisoave si documente Drama vechilor obiecte de farmacie Distrugerea si Nationalizarea Farmaciilor Problema colectiilor de istoria farmaciei Situatia actuala Concluzii