Cultura Gumelniţa în Nordul Dobrogei,

de Cristian Micu

Istoricul cercetărilor

Carcaliu
Luncaviţa
Bibliografie
Carcaliu

           Aşezarea eneolitică (aflată la 3 km sud-est de localitatea Carcaliu, jud. Tulcea) a fost amplasată pe un bot de deal (înalt de 11 m), ce se prezintă la partea superioară ca un platou, mai înalt şi mai neted spre vest, înclinat sensibil spre est. Panta este abruptă în zona vestică şi lină spre sud-est. La vest de deal se întinde până la Dunăre o luncă largă, acoperită în trecut de apele fluviului (care, se pare, atingeau laturile de vest şi sud-est ale dealului).

           Cadrul natural actual

           Geologia

           Din punct de vedere structural, zona aparţine Platformei Dobrogei în care putem individualiza compartimentul scufundat al depresiunii predobrogene, corespunzător Luncii Dunării şi, spre est, compartimentul mai ridicat al Dobrogei de Nord.

          Lunca Dunării are un fundament cristalin, faliat, peste care se dispun depozite triasice, jurasice, sarmaţiene, pliocene şi apoi formaţiunile de luncă cuaternare ( argile, mâluri, nisipuri).

         Dobrogea de Nord este reprezentată în zonă de depozite ale Pleistocenului mediu şi superior (depozite loessoide) şi de un Cuaternar nediferenţiat. Rar, apar granite alcaline incluse în categoria Eruptiv dobrogean.

          Relieful

          Este caracterizat de asocierea a două subunităţi morfostructurale bine diferenţiate - Lunca Dunării, Munţii Măcin - care se înscriu în limitele de altitudine 0-467 m.

          Clima

          Zona aparţine sectorului cu climă caldă (ţinutul climatic al Podişului Dobrogei). Temperatura aerului este slab diferenţiată, mediile anuale fiind cuprinse între 10 - 11 °C. Precipitaţiile atmosferice înregistrează valori reduse, cantităţile medii anuale oscilând între 400 - 500 mm ( rar peste 500 mm.).

          Solurile

          În Lunca Dunării se întâlnesc soluri aluviale asociate cu mlaştini şi lacuri. În zona interioară predomină cernoziomurile levigate însoţite de soluri silvestre brune.

          Vegetaţia

          Pe fondul general al climatului de stepă, relieful deluros ca şi întinderile de apă din Lunca Dunării intervin ca elemente de diferenţiere a potenţialului ecologic al zonei. Se poate uşor observa trecerea rapidă de la vegetaţia azonală şi intrazonală a Luncii Dunării la zona pădurilor de foioase, despărţite de o fâşie îngustă ce reprezintă stepa puternic transformată de influenţa antropică.

           Cadrul natural contemporan aşezării eneolitice

          Analiza preferinţelor ecologice a speciilor de animale sălbatice pare să indice în apropierea aşezării existenţa unor biotopuri variate: lacuri, mlaştini, păduri (includem aici atât pe cele de pe malul apelor cât şi cele din zona de dealuri) şi, mai rar, suprafeţe deschise de câmpie.

           Istoricul cercetărilor

          Aşezarea a fost descoperită în anul 1980, în timpul cercetărilor de suprafaţă realizate în zonă, parte a unui program complex ce avea drept obiectiv întocmirea repertoriului arheologic al judeţului Tulcea.

          Desfăşurate între anii 1980-1986 cercetările arheologice - organizate şi finanţate de Muzeul de Arheologie Tulcea - şi-au atins în parte obiectivele, şi anume săparea întregii aşezări (prima de acest tip din nordul Dobrogei) şi studierea problemelor legate de evoluţia comunităţii gumelniţene din acest punct (materialul arheologic nu este prelucrat în mod sistematic, fiind publicat parţial).

          Metoda de cercetare

          În prezent nu deţinem date suficiente pentru a prezenta în detaliu metoda de cercetare. În prima campanie de săpături a fost trasată şi cercetată o secţiune de 80x1 m pe axul longitudinal al platoului, orientată nord-vest - sud-est. În zonele cu chirpici masat au fost trasate casete de 4 x 4 m.

           Probleme generale ale aşezării

           La încheierea cercetărilor arheologice s-a putut stabili că aşezarea a avut o suprafaţă mai mică de 1 ha, stratul cultural fiind împărţit în două niveluri de locuire aparţinând fazei A2 a culturii Gumelniţa (sfârşitul acestei culturi în Dobrogea). S-a menţionat că, sporadic, au apărut şi elemente specifice fazei Gumelniţa B1. Nu au fost puse în evidenţă eventuale sisteme de delimitare sau fortificaţie.

          Complexe de locuire

          Au fost cercetate opt locuinţe (una în nivelul de locuire inferior, şapte în cel superior). Cele aparţinând nivelului de locuire superior au fost ridicate la suprafaţa solului, după un plan rectangular (în unele situaţii s-au putut observa colţurile rotunjite ale pereţilor), dimensiunile variind pentru fiecare complex de locuire (din rapoartele de săpătură se cunosc dimensiunile locuinţlor L1 - 5,50 x 4,10 m, L2 - 4 x 3,50 m, L5 - 8 x 6 m). Structura de rezistenţă a pereţilor era alcătuită din pari groşi (cu secţiune circulară şi semicirculară şi diametrul cuprins între 9-14 cm), între care a fost dispusă, se pare, o reţea de nuiele şi trestii aşezate vertical şi, mai rar, orizontal, peste care s-a aplicat un strat gros de lut în amestec cu trestie tocată şi păioase. S-a putut aprecia, graţie unor situaţii particulare în care s-au conservat porţiuni de pereţi pe lungimi de până la 60 cm, că grosimea pereţilor exteriori oscila între 18 şi 20 cm. Toate locuinţele cercetate (cu excepţia L4) au avut podine din lut, dispus în straturi mai subţiri sau mai groase. Locuinţa 4 (conservată de altfel mai bine) a avut podeaua realizată dintr-o platformă de lemn, se pare scânduri aşezate pe axul longitudinal al complexului, peste care s-a aplicat un strat de lut ce a atins în final grosimea de 10-12 cm. În categoria amenajărilor interioare pot fi incluse vetrele, un cuptor (în locuinţa 5), gropi (în care au fost amplasate vase mari).

          Complexele de locuire aflate în preajma locuinţelor fac parte din categoria vetrelor, cuptoarelor (un cuptor a fost cercetat lângă locuinţa 5), gropilor (unele cu diametre de până la 2 m).

           Date privind tipul de economie al aşezării

          Prin frecvenţa şi talia lor mamiferele au fost considerate grupul cel mai important ca valoare economică, datele oferite de analizele realizate pe materialul osos putând permite caracterizarea a două din ocupaţiile comunităţii eneolitice - vânătoarea şi creşterea animalelor.

          Vânătoarea întrece la Carcaliu ca frecvenţă în loturile analizate creşterea animalelor, reprezentând peste 50% (56,75% ca fragmente şi 53,57% ca indivizi). Erau vânate în ordine descrescătoare patru specii de artiodactile (cerbul, mistreţul, bourul, căpriorul), animale de talie mare sau chiar foarte mare care dădeau, se pare, mai bine de jumătate din întreaga cantitate de proteine animale necesare membrilor comunităţii. Vânătoarea avea în special un caracter alimentar căci şi celelalte specii vânate sunt comestibile.

          Creşterea animalelor are un rol mai redus decât vânătoarea. Pe primul loc se află taurinele, urmate de porcine şi ovicaprine.

          Numărul neverosimil de mic de oase de peşte din lotul analizat la Carcaliu pare a indica un rol secundar al pescuitului în cadrul economiei aşezării eneolitice. S-a menţionat totuşi, că existenţa unor indivizi cu talie apreciată ca fiind mare sau chiar foarte mare, indică un rol ce nu poate fi neglijat pentru această activitate, ce pare a fi avut o importanţă economică bine definită.

           Probleme de cronologie relativă

          Aşezarea de la Carcaliu are o importanţă deosebită din punct de vedere al problemelor de cronologie relativă pe care le-a pus materialul ceramic descoperit aici. În complexele de locuire, cu inventar specific fazei Gumelniţa A2, au fost identificate fragmente ceramice aparţinând fazei Cucuteni A3 şi etapei timpurii a categoriei ceramice Cucuteni C.


           Bibliografie selectivă:

El. Lăzurcă,

Cercetări arheologice în staţiunea de la Carcaliu (jud. Tulcea), PeuceIX, 1984, p. 23-30.

eadem

Ceramica cucuteniană în contextul aşezării gumelniţene de la Carcaliu (jud. Tulcea), Peuce,  X, 1991, p. 13-19.

S. Haimovici,

Studiul arheozoologic al materialului provenit din staţiunea gumelniţeană de la Carcaliu, Peuce,  XII, 1996, p. 377-392.