siglafarmacie

Distrugeri in timpul razboiului

Se știe sigur că în timpul bombardamentului german din 25 - 27 august 1944 a fost lovită farmacia Schuster Emil care se afla pe Calea Victoriei, la începutul Căii Griviței. Toată farmacia a fost distrusă, dar în vitrine avea expusă o colecție scumpă de majolică medievală (spun martori oculari). Nu se știe dacă s-a mai salvat ceva și, în această eventualitate, unde s-ar mai putea găsi.

Naționalizarea
farmaciilor în România

Această operațiune s-a făcut în trei etape deosebite: La 11 iunie 1948 s-au naționalizat laboratoarele cele mai mari de produse farmaceutice; În 2 aprilie 1949 s-au naționalizat farmaciile particulare din orașe; În 1953 s-au naționalizat farmaciile rurale. Intrând în inventarele farmaciilor de stat, se părea că vor fi păstrate ca atare, în locurile unde se găseau. Totuși, o dispoziție a Ministerului Sănătății a dispus modernizarea farmaciilor și predarea obiectelor vechi la Muzeul de Stat Bruckenthal din Sibiu. În decursul anilor 1951-52, poate și mai târziu, s-au trimis 64 lăzi cu obiecte farmaceutice. Nu cunoaștem prin ce dispoziții s-au selectat și transportat la Cluj, în cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, cele mai reprezentative piese și s-au constituit acolo în Muzeul de Istoria Farmaciei. În 1973, s-a deschis al doilea Muzeu de Farmacie, la Sibiu, cu obiecte din această colecție aflate la Muzeul Bruckenthal. Din nefericire, organizatorii acestor muzee nu au spus niciodată sursele de unde au provenit obiectele. Discreția s-ar datora unor scopuri ascunse, lăsarea impresiei că aparțin locului și, prin aceasta, s-ar mări sprijinul autorităților locale sau din neglijență. Al treilea lot de obiecte farmaceutice de interes istoric au rămas în depozitele Muzeului Bruckenthal și pot constitui o parte din fondul de patrimoniu al unui viitor muzeu național de farmacie.

Homepage Introducere Maiolica medievala Sfinti tamaduitori Cele mai vechi colecții de istoria farmaciei Colecția de hrisoave farmaceutice și de documente de farmacie Drama vechilor obiecte de farmacie din Colecția Facultății de farmacie din București Problema colectiilor de istoria farmaciei Situatia actuala Concluzii