sigla farmacie

Cele mai vechi colecții
de istoria farmaciei

vas

În România, farmacia de oficină a apărut mai târziu decât în Occident și a progresat mai lent. Prima atestare documentară se găsește din anul 1494, la Sibiu, după care s-au înființat farmacii la Bistrița, Brașov, Făgăraș etc. În Principatele Române dunărene farmacii apar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, deși negoțul cu droguri medicamentoase (camfor, teriacă, piper, etc.) datează cu trei secole mai devreme. Obiecte din evul mediu românesc s-au păstrat și se mai păstrează pe alocuri, în virtutea obișnuinței, dar din necunoștință de cauză se împuținează an de an. Am putea lua ca exemplu situația a 2 obiecte folosite în alte scopuri, identificate și predate muzeelor: o greutate de o libră ținea deschisă o ușă la farmacia Spitalului Militar din Cluj de peste 100 de ani.

Acum se află la Muzeul Militar Național din București. La Farmacia de Stat fostă nr. 84, B-dul Duca, diriginta farmaciei ținea pe masă o piesă din alamă, lustruită de atâtea manipulări, fiindcă apăsa rețetele ca să nu le sufle curentul. Era sub formă de trunchi de piramidă. Farmacista o adusese de la o farmacie mai veche în noul local și nu avusese curiozitatea să se uite cu atenție, fiindcă ar fi văzut verificările metrologice legiferate încă din secolul trecut. Era o pondere farmaceutică veche. Prin urmare, în cursul timpului s-au găsit și încă se găsesc piese de peste 100-150 ani vechime, neidentificate, dar folosite în alte scopuri. Cele mai vechi colecții de istoria farmaciei organizate după primul război mondial aparțin cadrelor didactice din Cluj și anume prof. dr. Jules Guiart și Valeriu Bologa și separat a medicului-farmacist Iuliu Orient a cărei colecție se pare ar fi ceva mai veche. O mică și veche colecție de istoria farmaciei se află la Muzeul de Istorie din Sighișoara. Numeroase piese de farmacie se folosesc ca balanțe de mână, cutii cu ponderi, mojare, etc. se găsesc în mod frecvent in multe muzee de istorie din țară, dar sunt puțin studiate. O veche colecție se află la Muzeul de medicină și farmacie din Roman, jud. Neamț, studiată și expusă de dr. Căzărescu. Aflată într-o mică încăpere ce a funcționat ca punct de control, se află expusă degradărilor și ar fi o pierdere pentru că spitalul are peste două secole vechime.

Homepage Introducere Maiolica medievala Sfinti tamaduitori Colectia de hrisoave si documente Drama vechilor obiecte de farmacie Distrugerea si Nationalizarea Farmaciilor Problema colectiilor de istoria farmaciei Situatia actuala Concluzii