DOCumentarea PATrimoniului Cultural Mobil şi Arhivelor Documentare
- Descrierea programului şi mod de obţinere
- Instituţii muzeale care au primit DOCPAT
- Versiuni şi istoricul dezvoltării aplicaţiei DOCPAT
- Personal de actualizare şi întreţinere
- Întrebări frecvente (FAQ - Frequently Asked Questions)
- Recomandări tehnice pentru administratorii de reţea din muzeele care utilizează programul DOCPAT NOU!
Recomandări tehnice
pentru administratorii de reţea din muzeele care utilizează programul DOCPAT
Pentru a rula aplicatia DOCPAT (pentru evidenţa patrimoniului muzeal mobil) este necesară instalarea în prealabil a programului ACCESS (recomandăm versiunea 2003).
Instalarea aplicaţiei se face pe o partiţie bine aleasă (cu spaţiu suficient de mare şi fără riscul ca la o reinstalare a sistemului de bază să se piardă datele introduse). Pe acea locaţie se instalează aplicaţia şi totodată se stochează datele şi imaginile.
La instalarea unei versiuni noi de DOCPAT, dacă există pe computer o versiune veche cu date trebuie ca:
- în prealabil să fie salvat (copie de siguranţă) DOCPAT-ul cu date introduse (Atentie, tot folderul, nu doar shortcut-ul!)
- instalarea noii versiuni să se facă pe o locaţie diferită de cea a versiunii vechi, cu date (prin comanda REPLACE se instalează versiunea nouă peste cea veche, dar se pierd datele).
Salvările temporare se execută accesând din meniul principal: Fişier-> Salvează o copie de siguranţă.
Imaginile, la ataşare, trebuie micşorate şi să fie sub formă de fişier JPG.
De asemenea, este util ca pe computerele unde se utilizează aplicaţia DOCPAT să fie instalate şi alte programe (cele recomandate sunt gratuite şi nu necesită licenţe), care ajută utilizatorul. Aceste programe sunt:
- un program de dezarhivare (RAR - de exemplu), pentru ca utilizatorul să poată arhiva tot conţinutul aplicaţiei DOCPAT (aceasta aplicaţie conţine mai multe foldere: baza de date, folderul de poze, Manual şi Utile) şi a-l putea muta cu uşurinţă.
- Bullzip (sau un program similar), care transformă formatul printabil (din programul ACCESS) a unei fişe de obiect în fişier PDF. Astfel se poate salva doar o fişă, cu tot cu poză.
-Irfanview, program de prelucrare imagini care permite:
• lipirea cu uşurinţă a două poze (pentru monede e nevoie să se ataşeze la fişă o poză care să conţină imaginea de avers dar şi de revers);
• micşorarea automată a unui întreg folder de imagini (odată cu micşorarea se poate schimba şi tipul de fişier, din tiff în jpg).
Exportul unor înregistrări selectate (într-o aplicaţie DOCPAT care va conţine doar acele înregistrări) se face prin intermediul comenzii din meniu Selecţie pentru fise->Nume selecţie/Bifa selecţie (detalii de utilizare în Manual).
Manualul de utilizare a aplicaţiei poate fi citit/descărcat din aplicaţia DOCPAT, meniul Ajutor sau de la adresa http://www.cimec.ro/Metodologice/Programul-DOCPAT.html
Dacă aveţi în alte programe informatice inventare ale patrimoniului muzeal mobil (fişiere de tip Excel sau Word), după o analiză a datelor (se compară structura datelor din fişiere cu cea din DOCPAT), se poate face un export al datelor din aceste fişiere în aplicaţia DOCPAT. Aceste solicitări vă rugăm să le trimiteţi la adresa de e-mail: cimec.@cimec.ro
• Asistenţa (prin telefon/email) este gratuită.