-
Arheologie
-
European Association of Archaeologists (EAA)
ARGE - Archaeological Resource Guide for Europe
ARENA Archaeological Records of Europe - Networked Access
English Heritage
Fasti On Line - Journal of the International Association for Classical Archaeology - provides a searchable database of archaeological excavations since the year 2000
Poznan Archaeological Museum in Poland
National Monuments Record of England
Council for British Archaeology
National Register of Historic Places - USA
USA National Archeological Database - an expanded bibliographic inventory of over 350,000 reports on archeological investigation and planning, mostly of limited circulation, digital maps, and permits.
Archaeology Magazine - publication of the Archaeological Institute of America
Archéologie, Ministere de la Culture, France
The Prehistoric Archaeology of the Aegean
Perseus Digital library of Resources for studying the Ancient World
Institutului pentru cercetarea si valorificarea patrimoniului cultural transilvanean in context european din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu
Situl arheologic Capidava
Arheologie medievală în România
-
Artă - Arhitectură
-
Drumuri în memorie. Mausoleele. Valorificarea și promovarea mausoleelor ridicate pentru eroii din Primul Război Mondial
Colecția Stephan Eleutheriades. Galerie virtuală cu operele de artă conținute în colecția Stephan Eleuteriades - Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu".
Revista Monumentelor Istorice. Decenii de cercetări și zeci de autori de renume. 70 de numere. 1278 de articole. Online.
ARHITECTUL ȘTEFAN BALȘ. Arhitectul Ştefan Balş este cel mai important reprezentant al şcolii româneşti de restaurare, cu o activitate desfăşurată timp de şase decenii, în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice, apoi al Direcţiei Monumentelor Istorice, având o contribuţie determinantă în domeniul teoriei şi practicii restaurării monumentelor istorice din România.
ARHITECTUL ION D. TRAJANESCU - 140 DE ANI DE LA NAȘTERE (digitizarea și repertorierea documentelor datorate marelui arhitect, aflate în arhiva Institutului Național al Patrimoniului)
ARHITECTUL HORIA TEODORU – 120 DE ANI DE LA NAȘTERE (digitizarea și repertorierea documentelor datorate marelui arhitect, aflate în arhiva Institutului Național al Patrimoniului)
MonumenteOltenia.ro este o colecție de imagini și informații despre monumentele istorice ale Olteniei
Castelele din Maramureş pe Google Street View (Monumente Uitate)
Institutul Național al Patrimoniului
ICOMOS România
Harta Monumentelor Istorice din Bucureşti pe Virtual Earth (Asociaţia Prietenii MNIR)
Harta - Patrimoniul mondial UNESCO din România
Patrimoniul istoric şi arhitectural din jud. Iaşi
Mânastirea Sfântul Antim
Proiectul "Bucureştiul într-o zi" are drept scop punerea în valoare a patrimoniului cultural şi turistic al capitalei într-o manieră inedită, prin marcarea în teren a trei trasee ce străbat zonele cu cea mai bogată încărcătură istorică şi artistică.
Mânastirea Sfântul Antim
moNUmenteUITATE Scopul proiectului este de a strânge informaţii despre reşedinţele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, de a crea o arhivă şi de a le aduce în atenţia opiniei publice, în speranţa că se va ajunge la salvarea lor. Imaginile sunt aduse de pe teren de studenţii Facultaţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Blogul proiectului.
Patrimoniul Arhitectonic din Oraşele Judeţului Prahova
http://muzeuvirtualploiesti.ro Muzeul prezintă o istorie in imagini a orașului Ploiești, și scurte documentații referitoare la zonele și clădirile celebre.
-
Patrimoniu scris
-
ARHIVA MUREȘENILOR – Tezaur al patrimoniului cultural național. Creșterea accesului la cultură prin intermediul noilor tehnologii media
Biblioteca Academiei Române din Bucureşti
Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti
DACOROMANICA
Biblioteca "V.A. Urechia" din Galaţi
Biblioteca Centralã Universitarã Lucian Blaga, Cluj Napoca
Tipărituri vechi românești sau despre români
R.A.R. - Recuperarea Anglisticii în România. Studii de limbă și literatură engleză, manuale de predare a limbii engleze, traduceri și dicționare din perioada 1750-1940
-
Muzee și colecții muzeale
-
EGMUS European Group for Museum Statistics
RNMR Reţeaua Naţională a Muzeelor din România
Atelier conservare-restaurare pictură S.C. IORUX TRADE SRL - www.restaurare-pictura.ro
FILME DOCUMENTARE
Muzeul Municipiului București oferă un dar inedit comunității, transpunând conținut relevant despre toate expozițiile tematice și temporare, precum și despre istoria reședințelor muzeale, în filme documentare pe care le pune la dispoziția tuturor. Informații noi, utile, imagini din trecut sau de actualitate sunt oferite de experții MMB în interviurile pe care le-au acordat. Este o nouă manieră de a comunica online și de a oferi informații cu valoare adăugată.
Vă invităm să vizionați toate aceste filme documentare în tihna propriei voastre locuințe, urmând ca apoi, atunci când ne veți vizita, să vedeți cu alți ochi și să înțelegeți în profunzime și detaliu tot ceea ce se va revela spre cunoașterea dumneavoastră.
-
Etnografie
-
REPERTORIUL IMAGISTIC ROMAN
AAICREA, arte-arhetipuri-industrii creative, este un proiect de cercetare aplicativă în ştiinţe umaniste, istorie, arhetipologie, arheologie, etnografie, ştiinţele artei, utilizând ca principiu integrator itemul cultural vizual, pentru dezvoltarea sustenabilă a industriilor culturale şi creative romaneşti.
Programul cultural al Muzeului Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară “Un secol de istorie locala in imagini" urmăreşte recuperarea şi valorificarea unui patrimoniu cultural, aflat în memoria individuală şi socială reliefat de fotografii (din arhive personale, cu certă valoare de documente etnografice) şi istorii orale legate de aceste documente, precum şi definirea valorilor identitare locale şi zonale, în urma investigării unor localităţi multietnice ale judeţului Mureş.
Baza de date a tipurilor de costume de pe teritoriul României și harta zonelor etnografice.
Prezentare interactivă a construcțiilor și a obiectelor din Muzeul Satului Banățean - pagină neoficială
Memoria Ethnologica. Revista a C.J.C.P.C.T. Maramureş, publicată bianual începând din 2001. Revista publică studii si articole de antropologie culturală şi socială (etnologie, lingvistică, medicină tradiţională) şi domenii de interferenţă.
Calendar popular - Muzeul ASTRA
Dacoromanica. Bibliotecă digitală românească accesibilă gratuit, îmbogațită continuu cu documente digitizate. Selecția prezintă titluri din domeniul folclor, obiceiuri și tradiții populare.
Selecție de materiale și cursuri cu subiecte de etnologie destinate pregatirii studenților, realizate de conf. dr. Narcisa Alexandra Știucă - Departamentul de Studii culturale al Universității din București.
Calendar Intercultural - sărbători ale etniilor din România
-
Istorie
-
TEME DE URĂ
39 de teme majore ale discursului instigator la ură ȋndreptat ȋmpotriva evreilor și romilor. Pentru fiecare am elaborat o scurtă descriere care ȋi explică originea și ajută la combaterea urii.
Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria - servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale.
Enciclopedia Dacica nu este un loc în care reinventăm istoria, scopul nostru este de a servi istoria. Echipa ENDA încearcă să plaseze informaţia istorică la graniţa dintre lumea academică şi public. Altfel spus, încercăm să devenim un nod informaţional cu privire la Antichitatea românească clasică.
Memorialul Deportării - Amintiri din Siberia Românească
Blogul „Citate despre Români”
Cetățile Dacice din Munţii Orăştiei
Grupul de Cercetare pentru Istoria Minorităţilor a fost organizat în anul 2007 la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” şi este format din cercetători care studiază diferite aspecte ale istoriei minorităţilor etnice din România şi sud-estul Europei, începând cu perioada medievală şi terminând cu vremea noastră. Problema ţiganilor în România în secolul al XIX-lea. Instituţia robiei, mişcarea aboliţionistă şi emanciparea ţiganilor și Mişcarea aboliţionistă în cadrul emancipării civile şi politice în România modernă.
Supraviețuitorii romi ai deportarilor in Transnistria - servicii sociale, combaterea inegalitaților, promovarea toleranței și a ințelegerii multiculturale. Ajutor pentru ca supraviețuitorii romi să beneficieze de legea 189/2000 și de pensia germană de ghetto.
Bibliografia istorică a României, (Historic Bibliography of Romania):
1999 - 1999; 1999 - 2004; 2004 - 2006
The History Channel online
History Place
Revista Historia
Revista Magazin istoric
World History by Hyperhistory
BBC History
Dacoromanica. Bibliotecă digitală românească accesibilă gratuit, îmbogațită continuu cu documente digitizate.
Nelucraciun's Blog Hărţi istorice, Chipuri peste vremuri: Paorii (ţăranii bănăţeni)
Biblioteca digitală naţională
Filip-Lucian Iorga - blogul Poiana Moşnenilor. Centrul de Istoria Moşnenilor din Ţara Românească
Expoziţii online reunite sub titlul Căderea Cortinei de Fier. Patru din cele 13 expoziţii ilustrează Revoluţia din Decembrie 1989. Proiect realizat de Google Cultural Institute și TVR
-
Muzică
-
INSTITUT de RECHERCHE et COORDINATION ACOUSTIQUE - MUSIQUE (IRCAM - Centre "Georges Pompidou")
World Federation of International Music Competition (WFIMC)
European Music Council (EMC)
European Council of Artists (ECA)
International Dance Council (CID)
European Festivals Association (EFA)
www.culturaemusica.it
RETHINKING LIVE CLASSICAL MUSIC (book about the innovation of live classical music)
-
Numismatică
-
Surse românești:
Revista Cercetări Numismatice
Monedele medievale ale Moldovei și Valahiei
Medalii românești în colecția MNIR
Ordine și medalii
Societatea Numismatică Română
Buletinul Societății Numismatice Române (BSNR) digital, 1904 - 2009
Cronica Numismatică și Arheologică (CNA) online
Monede moderne românești
Monede comemorative românești
Catalog numismatic online. Monede și bancnote românești și străine
Mihai Gramatopol
Mihai Gramatopol - Tezaurele geto-dacilor
Surse internaționale:
Muzee și colecții numismatice
American Numismatic Society
Société Française de Numismatique
Royal Numismatic Society
The Fitzwilliam Museum, Cambridge. Coins & Medals
Numismatic Museum, Athens
Sylloge Nummorum Graecorum The Sylloge Nummorum Graecorum is a British Academy Research Project, the purpose of which is to publish illustrated catalogues of Greek coins in public and private collections in the British Isles. Currently some 25,000 coins from the Sylloge Nummorum Graecorum volumes are online in the form of a searchable database.
Perseus Digital Library
Roman Provincial Coinage Online. Aim of the Roman Provincial Coinage series is to produce a standard typology of the provincial coinage of the Roman Empire from its beginning in 44 BC to its end in AD 296/7. The current Roman Provincial Coinage Online project is confined to the Antonine period (AD 138–192), but it is intended that it will form a model for putting other periods online in the future.
Digital Library Numis This website is dedicated to the study of numismatics and it’s main objective is to establish a major portal and open access repository for digital publications regarding coins, medals, monetary history and related subjects.
Numismatic Bibliography. Books online
Philip Grierson, Byzantine Coinage 1999
Numismatique (din Bibliotheca Classica Selecta - Bibliographie d'orientation)
-
Teatru
-
SIBMAS - Societe Internationale des Bibliotheques et des Mussees des Arts du Spectacle (International Association of Libraries and Museums of the Performing Arts)
Revista Teatrul-Azi
Cronici teatrale la Liternet
Teatrul Național Radiofonic
Ascultați piese de teatru online!
The WWW Virtual Library for Theatre and Drama.
Here you will find pointers to resources in more than 50 countries around the world, for professionals, amateurs, academics and students of all ages.